Nullkulu

Nullkulu

mida süüa raseduse ajal?

Mida süüa raseduse ajal

Rasedus on naise elus üks kõige erilisemaid aegu, kuid samal ajal oluline on hoolitseda selle eest, et rasedusaeg oleks tervislik ja mugav nii emale kui ka lapsele. Üks viis selle tagamiseks on läbi õige toitumise, sest toit mängib rolli lapse kasvu, arengu ja tervise tagamisel.

Selles artiklis räägime, millist toitu peaks raseduse ajal tarbima ja mida vältima. Lisaks käsitleme mõnda levinud müüti rasedusega seotud toitumise kohta. Kõik kirjutatud allpool põhinevad uurimistöödel ning arstide ja toitumisnõustajate soovitustel.

Miks on toitumine raseduse ajal tähtis?

Raseduse ajal on naise kehas suur koormus. Mida kõrgem on rasedus, seda enam kulub ema kehale energiat ja toitained, sest peale enda tuleb varustada ka loodet. Seetõttu on oluline, et toit sisaldaks piisavas koguses toitaineid nii emale kui ka lapsele.

Liiga vähe toitaineid võib põhjustada loote arenguprobleeme. Samuti võib see põhjustada emale terviseprobleeme, nagu aneemia, immuunsuse nõrgenemine, halb seedimine jne. Seega on hea toitumine võtmeks raseduse ajal tervislikuks raseduseks.

Millised toitained on vajalikud raseduse ajal?

Rasedus nõuab organismilt rohkem toitaineid kui tavaliselt. Allpool on loetletud mõned olulised toitained, mida raseduse ajal peaks tarbima.

Foolhape: Foolhape aitab välistada neuraaltoru defekte ning tugevdab lapse immuunsust. Raseduse ajal peaks tarbima 400-800 mikrogrammi foolhapet päevas. Foolhappe allikaks on rohelised salatid, teravili, tsitrusviljad jne.

Raud: Raud aitab emal kasvatada tervet platsentat ning rauapuuduse korral võib tekkida aneemia. Raseduse ajal peaks tarbima üheksa milligrammi rauda päevas. Raua allikaks on spinat, veiseliha, maks, linaseemned jne.

Kaltsium: Kaltsium aitab vältida luu hõrenemist nii emal kui ka lapsel. Raseduse ajal peaks tarbima 1000-1300 milligrammi kaltsiumi päevas. Kaltsiumi allikaks on piimatooted, rohelised lehtköögiviljad, lõhe jne.

Valgud: Valgud aitavad lootel kasvada ning toetavad naise keha kudede ja organite kasvu. Raseduse ajal peaks tarbima 75-100 grammi valke päevas. Valgu allikaks on tofu, liha, kala, piimatooted jne.

Milliseid toite vältida raseduse ajal?

Raseduse ajal on mõned toidud, mida tasuks vältida, sest need sisaldavad mikroobe või muid aineid, mis võivad olla lootele kahjulikud. Siin on loetelu toitudest, mida raseduse ajal peaks vältima:

Toores liha ja lihatooted: Toores liha võib sisaldada mikroobe, nagu salmonella, listeria või Toxoplasma gondii, mis võivad põhjustada rasedale tõsiseid haigusi. Seetõttu tuleks vältida toortoitu liha ja lihatoodete kujul.

Toores mereannid ja sushi: Toores mereannid, nagu austrid, krabid ja krevetid, võivad sisaldada kõhutõve põhjustajaid. Sama kehtib ka sushi kohta. Kui sushi on toormeeriibist tehtud, võib see sisaldada mikroobe, mis võivad rasedale ja lootele kahjulikud olla.

Toores muna: Toores muna võib sisaldada salmonellat, seega tuleks vältida seda raseduse ajal. Keedetud või küpsetatud munad on aga ohutud.

Toores piim: Toores piim võib sisaldada mikroobe, nagu listeria, seega tuleks joogipiimat ja pastöriseeritud piima eelistada.

Miks on levinud arusaamad rasedatele ebatervislikud?

Leidub mitmeid müüte, mis ütlevad, et raseda puhul tuleks süüa suures koguses magusat ja rasvast toitu, sest see aitab rasedust muljetavaldavaks muuta. Siiski on see arusaam ekslik ning rasedatele tasuks pakutavatest roogadest järgmiste toitumiste puhul vältida:

Jäätis: Paljud inimesed arvavad, et raseduse ajal peaks jäätist sööma, kuid tegelikult võib see põhjustada veresuhkru taseme kõikumist.

Rasvane toit: Üleliigne rasv põhjustab tugevat stressi naise maksa piirkonnas, eriti kuna rasedusega kaasneb naise kaalu tõus.

Jookidest tuleks vältida liigset kohvi ja teed, kuna need sisaldavad kofeiini ja võivad häirida lapse arengut.

Kokkuvõte

Kokkuvõttes on toitumine üks kõige olulisemaid tegureid tervisliku raseduse tagamisel. Tuleks vältida tooreid liha- ja kalatooteid ning tooreid mune ja piimatooteid, kuna need sisaldavad potentsiaalselt ohtlikke mikroobe. Samuti on oluline tagada, et toit sisaldaks piisavalt foolhapet, rauda, kaltsiumi ja valke. Ärge laske müütidel end petta- neid tuleks käsitleda kriitiliselt ja alati uskuda teaduslikult tõestatud fakte. Kui järgite raseduse ajal tervislikku toitumist, parandate kõigi võimaluste parandamist, et teil sünniks tervislik laps. Kuigi rasedus võib olla temperamentne, saad seda positiivselt mõjutada, kohandades ja kohandades tervist puudutavaid otsuseid.