Nullkulu

Nullkulu

mis süüa teha?

Mis süüa teha: Tervislikud ja maitsvad retseptid

Toit on üks põhilisi elu elemente, mistõttu on oluline, et me tarbime seda, mis on meile tõesti kasulik ja mis meile ka maitseb. Samas on sageli keeruline leida tänapäeval toitu, mis oleks tervislik, kuid samal ajal ka maitsev. See artikkel annab teile ideid ja retsepte selle kohta, mida süüa, kui soovite nii maitseelamust kui ka tervislikku toitu.

Enne kui alustame, on oluline teada, et tervislik toitumine ei tähenda mitte ainult maitsva toidu täielikku ohverdamist, vaid tegelikult hoopis vastupidist. Tervislik toitumine tähendab seda, et teie toit peaks olema tasakaalus ja sisaldama kõiki toidugruppe – süsivesikuid, valke ja rasvu. Samuti tuleks kaaluda tarbimist kohalikust ja hooajalisest toorainest, et saavutada võimalikult tervislik tulemus.

Allpool on toodud mõned tervislikud ja maitsvad retseptid, mida saate oma menüüsse lisada.

Kooreline seenesupp

Kooreline seenesupp on tervislik ja samal ajal maitsev. Seen on hea valguallikas, mis aitab sulatada rasva ja hoida veresuhkru taset tasakaalus. Selle retsepti jaoks vajate järgmist:

– 1 sibul
– 3 küüslauguküünt
– 2 spl võid
– 400 g seeneid
– 3 spl jahu
– 600 ml kalalihaga puljongit
– 100 ml koort
– 1 tl soola
– Värsket peterselli

Kooreses seenesupis tuleb kõigepealt sibul ja küüslauk pannil läbi praadida. Seejärel tuleb juurde lisada seened ning lasta nende vetel välja tulla. Kui seened on läbi küpsetatud, lisage 2 supilusikatäit võid ja 3 supilusikatäit jahu. Segage ja laske seejärel läbi praadida, lisage seejärel kalapuljong ning segage ühtlaseks massiks. Keetke madalal kuumusel, kuni supp pakseneb. Seejärel lisage pannil koore ning segage kõik koostisosad omavahel läbi. Serveerige kohe koos värskete petersellilehtedega.

Lõhefilee grillitud köögiviljadega

Lõhefilee on üks tervislikumaid valguallikaid, mis võib olla hea valik ka siis, kui soovite midagi maitsvat süüa. Lõhe kõrval võib ka köögivilju ja juurvilju grillida, mis muudab toidu tervislikumaks ning annab sellele ka värskema maitse. Selle retsepti jaoks on vaja järgmisi koostisosi:

– 4 lõhefileed
– 2 väikesed suvikõrvitsad, viilutatud
– 3 paprikat, lõigatud viiludeks
– 1 sibul, lõigatud viiludeks
– 3 spl oliiviõli
– 1 tl soola
– 1 tl pipart
– Värske rosmariin ja tüümian

Valmistamiseks tuleb kõigepealt valmistada grillitud köögiviljad. Neid saate eraldi grillida või teha neid koos lõhe fileede kõrval. Köögiviljade grillimiseks segage pannil oliiviõli, soola, pipart ja värsket rosmariini ja tüümiani. Seejärel grillige köögiviljad kuni pehmenemiseni.

Lõhe fileed tuleb panna grilile või pannile, millele on lisatud veidi oliiviõli. Küpsetage lõhe fileed 5-7 minutit mõlemalt küljelt. Serveerige koos grillitud köögiviljadega.

Taimne pitsa

Taimne pitsa on sama maitsev kui traditsiooniline võileib, kuid sisaldab vähem rasva ning rohkem vitamiine ja kiudaineid. Pitsa võib valmistada erinevatest taimedest nagu tšillipaprika, tomatid, sibul, paprika, seened ja paljud teised. Pitsa valmistamiseks on vaja järgmisi koostisosi:

– 300g jahu
– 1 tl kuiva pärmi
– 2 spl oliiviõli
– 1 tl soola
– 2 tl suhkrut
– 200 ml vett
– ½ liigset tšilli
– 5-6 väikest tomatit
– 2 paprikat
– Pisut peotäis spinatit
– 1 sibul
– 100g kergestijuustu

Pitsa tegemine algab taina valmistamisega. Jahu segatakse kuiva pärmi, soola ja suhkruga. Seejärel lisatakse oliiviõli ja pool tassi vett, seejärel segatakse kuni tainas on pehme. Seejärel valatakse pool vett ja segatakse seni kuni kõik koostisosad on segunenud ja tekib kumera tekstuuriga tainas. Tainas ei tohi olla kuiv ega liiga märg.

Rullige tainast õhukesed kettad. Taignale lisatakse tšillipaprikatükid, tomativiilud, paprika, spinat ja sibul. Lisage pizzatainas ühtlaselt jäänused. Pange pitsa 10-12 minutiks eelkuumutatud ahju alusele plaadile või ahjuplaadile, millele on asetatud küpsetuspaber. Rohkem soovi korral saab ka pitsa juurde serveerida maitsetaimede, nagu värskete ürtidega.

Kokkuvõtteks

Selles artiklis esitatud retseptid on vaid mõned näited tervislikest ja maitsvatest roogadest. Kui soovite igapäevastest toiduainetest midagi uut proovida ning tervislikumat sööki süüa, siis soovitame kasutada neid retsepte järgmise toidukorra jaoks. Kui te ei leidnud siit teile sobivat retsepti, võite proovida saada ideid teistest retseptide kogumikest või konsulteerida spetsialistiga.

Kokkuvõtteks – maitsev toit ei pea mitte kunagi olema ebatervislik. On oluline süüa toitu, mis sisaldab kõiki toidugruppe ning on valmistatud kvaliteetsest ja hooajalisest toorainest. Loodetavasti annavad need retseptid teile parimaid söögiideid.