Mida sööb Balti lamekarp – tervislikke omadusi, toitumisalaseid eeliseid ja retsepte
Balti lamekarp on muljetavaldav mollusk, mis on valmistatud rannikualade merevesi. Seda mereelu kummalist elukat võib leida Läänemere rannikualadel, sealhulgas Eesti, Läti ja Leedu vetes. Sellest lihakast mereandist on saanud põnev koostisosa paljudes tervislike toitudes. Siin on kõik, mida peate teadma, mida sööb Balti lamekarp.
Tervislikud omadused:
Balti lamekarp on suurepärane valkude, mineraalide ja vitamiinide allikas. See sisaldab A-, B- ja C-vitamiini, samuti mineraalaineid nagu seleen, kaalium, fosfor ja kaltsium. Selles on umbes 100 kcal 100 g kohta.
Lisaks sellele on see mereand ka rikas oomega-3 rasvhapete poolest. Oomega-3 rasvhapped on eriti olulised südame tervisele, suurendades head kolesterooli taset ja vähendades halva kolesterooli taset veres. Need rasvhapped on ka ajule olulised ning aitavad parandada meeleolu, mälu ja vaimse tervise seisundit.
Toitumisalased eelised:
Balti lamekarp võib aidata vähendada südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi ja rasvumise riski. Lisaks aitab see mereand tugevdada immuunsüsteemi ning on tervisliku seedimise poolest kasulik ning aitab parandada aju tervist.
Retseptid:
Kui olete valmis proovima midagi uut mida sööb Balti lamekarp, siis on siin paar retsepti, mida tasuks kindlasti kodus järgi proovida.
Balti lamekarbi salat:
Selle salati valmistamiseks vajate järgmisi koostisosadeid:
– 200 g keedetud Balti lamekarbi
– 1 suur avokaado
– 1 väiksem punane sibul
– 1 küüslauguküüs
– 2 spl oliiviõli
– Poole sidruni mahl
– Sool ja pipar
– Rukola
Valmistamine:
Koori avokaado ja eemalda seemned. Lõika avokaado väikesteks tükkideks ja tõsta salatikaussi.
Tükelda sibulad ja küüslauk väikesteks tükkideks. Lisa need avokaado kõrvale.
Lisage salatikaussi keedetud Balti lamekarp. Segage koostisosad omavahel.
Lisage oliiviõli, merepõhja, poole sidruni mahl, soola ja pipart. Segage veelkord kõik koosning serveerige rukolaga.
Balti lamekarbi supi:
Selle supi valmistamiseks vajate järgmisi koostisosadeid:
– 200 g keedetud Balti lamekarbi
– 200 g lõhefileed
– 2 kartulit
– 1 sibul
– 2 küüslauguküünt
– 1 sellerivars
– 1 porgand
– 1 l köögiviljapuljongit
– Soola ja pipart
– Värsked, peeneks hakitud maitserohelised
Valmistamine:
Koori ja tükelda väikeseks sibul, küüslauk, kartul, seller ja porgand.
Kuumuta kastrulis 1 tl oliiviõli ning lisa sibul, küüslauk, kartul, seller ja porgand. Prae umbes 5 minutit või kuni köögiviljad on pehmed.
Lisa köögiviljapuljong ja Balti lamekarp. Keeda umbes 5 minutit või kuni karp hakkab helisema.
Lisa ka lõhefilee ja keeda umbes 5 minutit. Ära aga keeda kauem, kuna kala võib liiga pehmeks muutuda.
Maitsesta soola ja pipraga. Puista peale hakitud maitserohelisi.
Kokkuvõtteks, mida sööb Balti lamekarp on tervislik, kuid samal ajal väga maitsev. Proovige kindlasti neid retsepte ja avastage selle mereande maitset. Teie tervis tänab teid!