Nullkulu

Nullkulu

mida sööb särg?

Mida sööb särg?

Särg on väga populaarne söömisharjumus Eestis. See on mageveekala, mis kuulub karpkalaliste liiki. Särg elab peamiselt järvedes ja jõgedes ning on väga levinud kõikjal Eestis. Särge saab püüda Gepardi kalastusvahendite poest ostetud kalapüügivarustusega ning seda saab valmistada mitmel viisil.

Särge süüakse tavaliselt praetult, hautatult, suitsutatult või grillitult. Sellel on väga meeldiv maitse, mis meenutab veidi räime või kilu. Särge serveeritakse sageli kartulite ja mõne kastmega. Särje maitset saab paremaks muuta ka erinevate vürtside lisamisega, nagu pipar, sidrunipipar või maitseroheline.

Üks populaarne retsept särje valmistamiseks on suitsusärg. Seda saab valmistada täiesti ise suitsuahjus. Selleks tuleb kala puhastada ja fileerida ning seejärel soola, suhkru ja vürtsidega maitsestada. Seejärel tuleb see paigutada suitsuhakatisele ja lasta suitsusahjus valmis suituda. Pärast seda võib suitsusärge serveerida kas niisama või näiteks saia peal.

Teine võimalus särgi valmistamiseks on hautatud särg. Selleks tuleb särjefileed panna pannile, lisada näiteks hakitud sibulat ja vürtse ning seejärel kergelt pruunistada. Seejärel tuleb lisada vesi ja hautada särje fileed pehmeks. Seejuures võib kala peale lisada näiteks sidruniviile või vürtsikat tomatikastet. Hautatud särge võib serveerida näiteks kartulite ja salatiga.

Särg on ka väga tervislik kala, sest see sisaldab palju valke ning vähe rasvu. Särjes on ka palju olulisi vitamiine ja mineraale, näiteks A-vitamiini, B-vitamiini, rauda ja joodi. Seetõttu on särg tervislik valik igas vanuses inimestele.

Särg on kala, mida saab valmistada väga mitmel erineval moel ning mis sobib ideaalselt nii pidulikuks kui ka argipäevaseks söögiks. Särg on Eestis traditsiooniline roog, mida võib leida paljude restoranide menüüdest. Kui soovite proovida mõnda uut retsepti või hoopis oma lemmikretsepti uuesti proovida, siis ärge unustage, et särg on üks maitsvamaid kalu, mida Eestis pakutakse.

Kokkuvõttes on särg maitsev ja tervislik kala, mida saab valmistada mitmel erineval moel. Seda võib serveerida nii piduliku kui ka igapäevase söögina. Kui otsite midagi uut ja põnevat, siis ärge kartke seda proovida!