Nullkulu

Nullkulu

kes leiutas margariini?

Kes leiutas margariini

Margariin on maitsev palsamiasendaja, mida lisatakse sageli erinevatele roogadele. Selle kasutamine levis kiiresti enam kui sajand tagasi Euroopas, Ameerikas ja erinevates maailmajagudes. Kuid kes leiutas selle maitsva tarbeaine ja kuidas sai temast nii populaarne? Selles artiklis uurime margariini ajalugu ja selle saladusi.

Mis on margariin?

Margariin on toiduainete kategooria, mida valmistatakse tavaliselt taimsetest õlidest ja on mõeldud suurejoonelise leiva- või küpsiseprojekti jaoks. Margariini tootmine on eriti oluline traditsiooniliste või looduslike rasvade puudumise korral. Toiduainetööstus kasutab seda laialdaselt sarnaselt võiga, kuna see on odavam, tagab head maitset ning on mugavalt kauakestev.

Looduslike rasvade puudus

Enne margariini tekkimist oli maapiirkondades, kus toiduainete tööstus alles arenema hakkas, loomset saadust nagu võid keeruline valmistada. Kui mesinikul oli piisav kogus mesilasvaha, karpide ja purkide tootmiseks, siis oli tal ka piimatoodete säilitamiseks piisavalt võimalusi.

Kuid linnades oli see olukord teine. Siin keskendus enamik inimesi töötele ning loomakasvatusest kõrvalekalduv peamiselt õlivabrikutesse, kus toodeti selliseid tooteid nagu seapeki. Seepärast oli linnarahvale võid vajalik hankida sageli lihtsalt erinevatest piimaga kaubanduslikult seotud kauplustest.

Margariin, kui taskukohane alternatiiv

Kui margariin sünnitas, selle fookus just neis linnades, kus tööstuslik saaduschki oli suurenenud ja nälgivarud vähenenud. Algul olid margariini valmistajad suunatud praktilisele ja majanduslikule rakendumisele. Keemiaspetsialistid otsisid võimalusi, kuidas valmistada midagi maitsestatud, mugavat ja taskukohast.

Margariini koostises on palju erinevaid õlisid, kuid peamiselt kasutatakse toiduõli päevalilli-, maisi- või rapsiseemnetest. Kuna nende õlide omadused on väga erinevad, tuleb margariini tootmisel neid õigesti kombineerida.

Margariin – kulinaarne pärl

Margariini kerge levik üle maailma pole aga sugugi juhuslik. Sellel on mitu põhjust:

– taskukohane hind;

– head säilitusomadused;

– võimalus valmistada erinevaid maitseid;

– lai valik tooteid – pehmest ja kuivast kuni poolrasvase ja rasvase margariinini;

– ilmne erinevus või puudub vastand maitsele, nagu või puhul.

Margariini tootmine tundub esmapilgul keeruline, kuid toiduainetööstuse edasijõudmine on võimaldanud margariini tootmist automatiseerida ning seda pakkuda neile, kellele taimsest õlist valmistatud kodune või kasemahlal põhinev hoidis pole kättesaadav.

Kokkuvõte

Margariin on laialdaselt kasutatav toiduaine kategooria, mis aitab maitsvate võimaluste pakkumisele. Võib-olla on sellest saanud Elav Legend, kuid selle ajalugu ei saa vähem tähtsaks pidada – meie hiljuti paljas keemiaspetsialistid keskendusid otsima võimalusi, kuidas linnarahvale tervislikke võimalusi pakkuda. Tänu margariini suurele kasutamisele on seda laialdaselt kättesaadav ning keemia- ja toidutööstus areneb pidevalt uute, maitsvate toodete tootmiseks.