Nullkulu

Nullkulu

mis siis on?

Mis siis on?

„Mis siis on?“ – igaühel tekib elu jooksul aeg-ajalt selline küsimus. Võib-olla just seetõttu, et meie maailm on muutuv ja täis erinevaid võimalusi, mis võivad olla segadust tekitavad. Selles artiklis püüame anda vastused sellele küsimusele.

Mis on elu?

„Mis on elu?“, see on üks küsimus, mida inimesed on püüdnud läbi ajaloo leida vastust. Paljud on proovinud määratleda elu teaduslikult, kuid tegelikult pole veel ükski definitiivne seletus sündimist, kasvamist, arenemist ja suremist hõlmavatele eluliste protsessidele täielikult vastanud.

Mis on armastus?

Armastus on üks inimkonna kõige olulisemaid tundeid. Selle täpset määratlust on raske anda, sest vastus võib olla erinev iga inimese puhul. Armastust võib käsitleda ka kui teatavat emotsioonide segu, näiteks kiindumus, kiindumus sügavaimal tasandil jne.

Mis on õnne valem?

Õnn on subjektiivne mõiste ning ei ole võimalik öelda, milline õnn näeb välja täpselt. Teaduslikult on seostatud õnne vähemalt kolme aspektiga – see on sotsiaalne, sisemine ning autonoomia. Sotsiaalne külgetõmme tähendab näiteks sõpruse, perekonna ja armastuse uurimist. Sisekülg sisaldab emotsionaalset heaolu ning autonoomia hõlmab vabaduse tunnet.

Mis on saladus?

Saladus on midagi justkui peidetut, midagi teada saada soovitut, mida alati ei olegi lihtne leida. Enamasti on saladusel olemas ka mingi teada saamise hind ning viimases otsustuses, kas soovitakse saladuse teada saada, oleneb kõik inimese enda valikust.

Mis on hirm?

Hirm on inimese võime vastata ohtudele. See võib olla põhjustatud nii füüsilistest kui ka emotsionaalsetest stiimulitest nagu näiteks paanika, trauma, ehmatus, hirm tundmatu ees jne. Hirm võib kiirendada südamelööke, paneb higistama ning raskendab tervet mõtlemist.

Mis on lein?

Lein on loomulik inimlik reaktsioon kaotusele või traagilisele sündmusele. Iga inimese jaoks on võib-olla see protsess isemoodi ning see võib võtta erinevaid aegu. Leinamise võib jagada erinevatesse etappidesse ning lihtsama, kuid kitšliku võrdpildina võiks neid näidata näiteks leina-astme juures olevate astmetega.

Mis on edu?

Edu on lõppude lõpuks tulemus inimese poolt suunas, kuhu ta liigub. Seda võib võrrelda äri eesmärgiga, kus soovitakse kasvu ja arengut. Kuid see on ka paljus märkamine oma äri eesmärkide saavutamisest, tunnustusest või loomingu tulemusest.

Kokkuvõtteks võib öelda, et iga vastus küsimusele „mis siis on?“ on subjektiivne ning sellele võib olla erinevaid vastuseid. Artiklis oldud kirjeldused on katsed selgitada keerukaid mõisteid ning see, mida peetakse saladuseks võib näiteks tunduda ilmne kellegi teise jaoks. Elus pole ühte vastust, kuid kõigil on võimalik enesele mõtestada asju, mida nad tahavad teada saada.