Nullkulu

Nullkulu

kui palju inimesi elab šotimaal?

Kui palju inimesi elab Šotimaal

Šotimaa on ilus riik, mis asub Suurbritannia põhjapoolusel. Riigi kaunis maastik ja rikkalik ajalugu teevad sellest populaarse turismisihtkoha. Kuid paljude jaoks on šotlased ise põnevam teema. Šotimaa rahvaarv on alati olnud suur mõistatus ning selles artiklis uurimegi, kui palju inimesi Šotimaal elab.

Šotimaa rahvastiku suurus

2019. aasta seisuga oli Šotimaa elanike arv 5,4 miljonit. Sellest enamik, ligikaudu 84% inimestest elab linnades. Peamine linn on Glasgow, kus elab ligikaudu 630 000 inimest. Edinburgh on teine suurem linn, kus elab vähem inimesi – 510 000. Šotimaa pealinnas elab ligikaudu 490 000 inimest.

Šotimaa pindala on 78 772 ruutkilomeetrit, mis tähendab, et riigi rahvastikutihedus on üsna madal. Rahvastiku koondumine suurtesse linnadesse on Šotimaal tavaline, eriti Glasgow’sse ja Edinburgh’i. Sellegipoolest on kogu riigis palju eemaldatumaid alasid, kus inimesi on vähem.

Šotimaa ajalugu

Šotimaa ajalugu on rikkalik ning mitmeid kordi on riik olnud ka iseseisev. Täna on Šotimaa Suurbritannia osa ning selle rahvusluse vaim elab endiselt edasi. Šotimaa on andnud maailmale palju tähtsaid leiutisi ja avastusi, nagu näiteks televisioon, telefon ja penitsilliin.

Census 2011

Census on riigi ametlik rahvaloendus, mida viiakse läbi korrapäraselt. 2011. aasta Šotimaa loenduse tulemused näitasid, et Šotimaa elanike arv oli sel ajal 5 295 000. Neist 14% olid pensionärid ning 21% olid lapsi. 47% Šotimaa elanikkonnast oli mehi ning 53% naisi.

Census 2021

2021. aasta rahva- ja eluasemeloenduse ajal koguti 10 aasta jooksul andmeid Šotimaa elanike kohta. Kuigi tulemused pole veel avaldatud, arvatakse, et Šotimaa rahvastiku suurus on pisut suurenenud. See võib olla tingitud sisserändest, mis on tõusnud 21% võrra viimase kümne aasta jooksul. Samuti on palju välismaiseid tudengeid. Enamik sisserändajatest on pärit Euroopa Liidu liikmesriikidest ning nende arv hakkab pidurduma alates Brexitist.

Kokkuvõte

Šotimaa on ilus ja ajalooline riik, mille rahvastiku suurus on alati olnud uudishimu objektiks. 2019. aasta seisuga oli Šotimaa elanike arv 5,4 miljonit ning see number on aastatega pisut kasvanud. Suurem osa Šotimaa elanikkonnast elab linnades, eriti Glasgow’s ja Edinburgh’is. Tehtud loendused, nagu 2011 Census ja hiljutine 2021 Census, annavad palju huvitavat teavet Šotimaa rahvastiku seisukorra kohta. Riigi rahvastikutihedus on madal ja inimesi on rohkem linnades. Hoolimata sellest, on ka palju maapiirkondi, kus inimesi on vähem.