“Mida süüa teha kartulist” – tervislikke ja maitsvaid retsepte
Kartul on üks populaarsemaid köögivilju Eestis. See on mitmekülgne, taskukohane, tihke ja kõhtutäitev toiduaine. Kartuli laialdase kasutuse tõttu on sellest saanud oluline toitumis- ja kultuuripärand Eesti köögis. Sellest saab valmistada mitmeid roogasid, nii võib kartul lisada salatitesse, prae juurde, valmistada kartulisuppi, -püreed või -koogid.
Kartuli toiteväärtus on kõrge, kuna see on suurepärane süsivesikute ja kiudainete allikas, samuti sisaldab see kaaliumi, vitamiini C, raua, fosfori, magneesiumi ja B-grupi vitamiine. Seda kasutatakse sageli ka vegan- ja taimetoitlaste toidus.
Selle artikli eesmärk on esitada tervislikke kartuliretsepte, mis on maitsvad, lihtsad valmistamiseks ja tervislikud.
Kartuli salat
Kartuli salat on üks populaarseimaid salateid, mis on valmistatud ka kartulist, hapukoorest, sibulast, marineeritud kurgist ja tillist. See on kiire ja lihtne valmistada ning sobib ideaalselt suupisteks või pearoogade kõrvale.
Kartulipüree
Kartulipüree on klassikaline kartulitoit, mis on valmistatud lisades kartulile piima, võid ja soola, segades koostisosad ühtlaseks massiks. See on tihke, kreemjas ja maitsvam, kui tavaline prae juurde lisatud keedukartul.
Ahjukartulid
Ahjukartulid on kiiresti valmistatav kartuliroog, mis on maitsev sageli lisandina liha kõrvale. Ahjukartulid harjatakse õliga üle ja maitsestatakse soolaga, küpsetatakse ahjus, kuni nad on pehmed ja kuldpruunid.
Kartulisupp
Kartulisupp on klassikaline kodune supp, mis on aromaatne ja toitev. Selle valmistamiseks on vaja kartuleid, köögivilju (näiteks sibulat ja porgandeid) ja puljongit. Supile annavad maitse tavaliselt lisatud vürtsid ja maitseained nagu pipar, sool, petersell või till.
Kartulikotletid
Kartulikotletid on kartulipallid, mis on täidetud hakkliha, juustu, sinki või muude koostisosadega. Need küpsetatakse kuumal pannil või ahjus. Kartulikotletid on maitsvad ja kõhtutäitvad ning sobivad ideaalselt õhtusöögiks või lõunasöögiks.
Kartulipirukas
Kartulipirukas on kartulivorm, mis on valmistatud lisaks kartulitele ka hakklihaga, sibula, juustu ja vürtsidega. See on maitsev ja samaaegselt ka tervislik eine, sest see sisaldab palju köögivilju.
Kartuliroog
Kartuliroog koosneb tavaliselt kartulitest, lihast (näiteks veiseliha) ja köögiviljadest. See on toitev, tervislik ja kõhtutäitev roog. Koostisosad tuleks pöörata vormi sisse ja seejärel küpsetada ahjus, kuni see on valmis.
Kokkuvõtteks võib öelda, et kartul on palju erinevaid kasutusviise ja roogi. Oluline on valida tervislikke ja maitsvaid kartuliretsepte, mis sobivad erinevatele söögikordadele ja on tervislikud. Valige oma menüüsse sobivad kartuliretseptid ning naudige maitsvat ja tervislikku eineid koos sõprade ja pereliikmetega.