Kuidas süüa lehtkapsast – tervisliku toidu ime
Lehtkapsas on üks tervislikumaid köögivilju, mis on täidetud toitainetega nagu vitamiinid, mineraalid ja antioksüdandid. Kuid kuidas süüa seda, et saaksime kätte kõik selle tervisele kasulikud omadused? Selles pikas artiklis räägime kuidas süüa lehtkapsast ja kasvatada sellest veel eluterveid toitumisharjumusi.
Kuidas valida parimat lehtkapsast?
Kõigi lehtkapsa tervisele kasulike omaduste kasutamisel on esimene samm valida kvaliteetne toode. Siin on mõned näpunäited, mida tuleks jälgida, kui soovite osta head lehtkapsast:
– See peaks olema värvikas. Tugeva rohelise ja kollase värvipaleti olemasolu näitab, et lehtkapsas on rikkalikult vitamiine ja mineraale.
– Kapsal ei tohiks olla kahjustusi ega haigusnähte.
– See peaks olema priske ja tugev, ilma et kapsas oleks nikerdatud või mahla kaotanud.
– Kui kapsas on põllult pärit, vali neist, mis on kõige värskemad ja lõhnavamad.
Kuidas valmistuda lehtkapsa söömiseks?
Lehtkapsas peaks olema hoolikalt puhastatud, kuna see võib sisaldada mulda ja putukaid. Kui teil on mahepõllunduslik, piisab lehtkapsa pesemisest.
Peate valmistama kapsa lehti, laduma need laiali ja valima kõik need, mis on kahjustunud või ebatavalised. Seejärel loputage lehti veel kord voolava veega ja kuivatage paberiga, kuni kõik niiskus on ära kuivanud.
Kuidas lehtkapsast keeta?
Kasutades vähest vedelikku, on aurutatud, roogitud ja keedetud lehtkapsas parim meetod selle valmistamiseks, et säilitada nii suur hulk toitaineid kui võimalik.
Roogitud lehtkapsas:
Tükelda lehtkapsa lehed pikuti pooleks.
Pange lehtkapsa pooled kergelt soolatud keevasse vette ja keetke umbes 8 minutit, kuni lehtkapsas on pehme.
Tühjendage kapsas ja valage jahtunud vesi üle keskmise kuumusega pannile ning kuivatage see kuivaks.
Lisage pool lusikatäit võid pannile, lisage lehtkapsalehed ja segage kergelt, kuni kapsas on piisavalt soe. Lisage soovi korral erinevaid maitseaineid, näiteks küüslauku või sibulat.
Keedetud lehtkapsas:
Tükelda lehtkapsa lehed väiksemateks tükkideks.
Paigutage need suurde potisse, millele on lisatud umbes 10 cm vett.
Keetke keskmisel kuumusel 5-6 minutit, kuni lehtkapsas on pehme.
Tühjendage ja lisage lehtkapsas tagasi keedetud vette ja sõtkuge see peenemaks.
Lisage omavalmistatud puljongit või maitseaineid ja serveerige.
Aurutatud lehtkapsas:
Tükelda lehtkapsa lehed terava noaga võimalikult väikesteks ribadeks.
Asetage kuumakindlas anumas, kuni umbes 1-2 tolli püstolite allosas on vesi või puljong, mille järel anuma kaetud tihedalt korgiga.
Keetke keskmisel kuumusel 6-10 minutit ja sulgege seejärel tulekahju, et aur tõuseks.
Kuumutage umbes 10 minutit väga madalal temperatuuril, kuni lehtkapsas on pehme ja aurutatud.
Mida ühendada lehtkapsaga?
Lehtkapsas sobib suurepäraselt salatite koostisosana. Valmistage sellest pehme ja läikiv salat klassikalise kaste- ja juustukombinatsiooniga, näiteks feta ja oliivide, sinepikaste- ja röstitud pähklitega.
Lehtkapsa viljalihases olev kopsakus muudab selle atraktiivseks roogade valmistamiseks koos praetud või grillitud seente, tervisliku kastme, krõmpsuvate köögiviljade või rikkalike ja kreemjate suppidega.
Lõppsõna
Lehtkapsa söömine on väga tervislik. Kõikide toitainete, vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantide allikatena tuleks kasvatamiseks ja söömiseks järgida spetsiaalseid meetmeid. Kindlasti valige alati kõrgeima kvaliteediga köögivilju ning oleme kindlad, et teie lehtkapsa roogad on maitsvad ja tervislikud.