Kuidas teha kala ahjus
Kalast valmistatud roogasid on alati austatud ning leidub mitmeid viise, kuidas kala valmistada. Üks lihtsamaid ja kergemini valmistatavaid roogi on kala ahjus küpsetamine. See meetod sobib nii algajale kui ka kogenud kokale. Siin on mõned näpunäited, kuidas valmistada maitsvat kala ahjus.
Vali sobiv kala
Esimene samm kala ahjus küpsetamisel on valida õige kala. Nii mõnegi kala puhul on oluline pöörata tähelepanu rasvasisaldusele ja tekstuurile, kuna see mõjutab kalaliha küpsemist ahjus. Näiteks rasvasema kala nagu lõhe puhul pole vaja muretseda, kuid vähem rasvase kalaga, nagu tursk või ahven, tuleks olla ettevaatlik.
Kalakate
Kalakatte valimine on veel üks oluline samm. Kala küpsemisel ei pruugi olla piisavalt vedelikku, seega on vaja katta kala fooliumiga või valmistada võid ja vürtse kasutades kalakate. Kalakate hoiab kala niiskena ja annab sellele ekstra maitse.
Maitseained
Maitseained annavad kalaahjus küpsetamisele meeldivat aroomi ja maitse. Kalale võib lisada erinevaid maitseaineid. Sibul ja küüslauk annavad rohkem maitset, sidrunimahl lisab värskust ja ürdid annavad roale sügavama maitse. Ära karda katsetada erinevate maitseainetega, sest neid võib lisada vastavalt oma maitsele ja soovile.
Küpsetamisaja jälgimine
Kala ahjus küpsetamise aeg oleneb konkreetselt valitud kalast. Tavaliselt kehtib põhimõte, et iga 2.5 cm kohta ahjus kulub 10-15 minutit. Me ei soovi aga kala üle küpsetada, seepärast on oluline jälgida kala küpsetamisaega ning vastavalt ahju erinevustele õigel ajal kontrollida roa valmistumist. Kala on küps, kui selle siseosa on valge ja välisosa krõbe.
Serveerimine
Kala ahjus küpsetamisel pole kõige olulisem mitte ainult ettevalmistus, vaid ka serverimine. Tasub meeles pidada, et kala peab enne serveerimist pisut jahtuma, et seda oleks mugavam süüa ja ka seetõttu, et seda oleks kergem lõigata. Serveeri kala meelepärase lisandiga ning valmista kindlasti ka kaste, mis annab roale lõpliku värvika ja maitsva meki.
Järeldus
Kokkuvõtteks saame öelda, et kala ahjus küpsetamine on kerge ja kohev meetod roa valmistamiseks. Kala ahjus küpsetamisel on oluline jälgida kalavalikut, maitseainete annust, küpsetusaega ja muidugi ka serverimist. Proovi kindlasti neid näpunäiteid, et valmistada maitsvat kala ahjus.