KUIDAS TEGELIKULT MARTSIPAN LEIUTATI
Martsipan on magus maiustus, mis on üle maailma tuntud oma unikaalse tekstuuriga, mida on võimalik kujundada erinevateks kujudeks ja figuurideks. Martsipani päritolu on tihedalt seotud mandlipuu kasvatamise ja kultuuriga. Kuidas täpselt martsipan leiutati ja levis üle maailma?
Martsipan on esmalt teadaolevalt välja töötatud Lähis-Idas ning sealt levis see üle Euroopa. Murat Üstünel, tuntud kondiitri ja tõsise martispanihuvilisena, leidis lõpuks tõenduseid, mida ta oli pikka aega otsinud – nimelt kõige vanemad teadaolevad martsipani retseptid.
Idee mandlid purustada ja nendest maiustusi valmistada on nii vana, et seda on dokumenteeritud juba Vana-Kreeka aegadest alates. Kreeka retsepti järgi valmistatud mandlipõhised maiustused jõudsid meile tänapäevani kreekakeelse nime all “pasta de amygdala” – ehk “mandlipasta”. Tõeline martsipan erineb aga kreeklaste maiustusest kuna sinna on lisatud ka suhkrut.
Erinevaid maitseid lisati hiljem maiustustele juurde. Näiteks Sitsiilias arendati välja sidrunimaitsega martsipani retsept, samal ajal kui Hispaanias lisati maiustuste sisse vedelat mett. See lisas martsipanile erilist nüanssi ja muutis selle keerukamaks.
Hiljem levitasid ristikunnid martsipani teadmisi erinevatesse Euroopa riikidesse, kusjuures pigem kui mööda Euroopa maanteid liikuvate kaupmeeste vahendusel pigem kloostrite kaudu. Peagi hakkasid ka teised kondiitrid arendama oma retsepte ja lisama omalt poolt personaalseid nüansse.
Kas nimi “martsipan” tuleb itaalia või saksa keelest?
Kuidas täpselt sõna “martsipan” tekkis, eksisteerib mitmeid erinevaid versioone. Üks levinumaid seisukohti on, et sõna tuleb itaalia keelest: “martapano”. See tähendab “lakitud marssamist” kõrvalekallete eest. Teine võimalus on, et sõna “martsipan” tuleb saksa keelest ning on tuletatud sõnast “Marzipan” mis tähendab “magus mandel”. Hoolimata sellest, kus täpsemalt nime päritolu aset leiab, on martsipan tõeline maius, mis kuulub meie kultuuripärandisse.
Miks hakkasid inimesed maiuspala kujundama?
Martsipani kujundamine erinevateks kujudeks ja figuurideks on suhteliselt hilisem mõte, mis pärineb 16. sajandist. Kuigi meil ei ole selget vastust, millal ja kuidas täpselt see idee sai alguse, võib üks põhjus olla see, et martsipani kvaliteet hakkas paranema ja see võimaldas selle kujundamist.
Lisaks sellele, et martsipani vormimine on lõbus ja meelelahutuslik, on see ka majanduslikult kasulik. See tähendab, et valmistades martsipanist erinevaid figuure ja kujusid, saab luua peaaegu piiritu hulga erinevaid maiustusi – alates litritega kaunistatud jõuluvanadest ning lõpetades Päkapikkudega, kelle kõhutorud on täis ilma suhkruta vokse, tuues maiustuste hulgas lisaks suurele maitseelamusele ka visuaalset naudingut.
Kokkuvõtteks on martsipan tähelepanuväärne maiustus, mis on läbinud tohutu arengu alates iidsetest kreeklastest kuni tänaseni. Kuigi selle päritolu ja päritolumaa on endiselt lahtine küsimus, on tõsiasi see, et martsipan on kultuuripärand, mida peame hoidma ja nautima. Martsipanivalmistajad on loonud tohutu hulga erinevaid retsepte ja ideid ning kindlasti ei jää see imeline maiustus meist kunagi maha.