Nullkulu

Nullkulu

mida süüa kõhugripi korral?

Mida süüa kõhugripi korral: soovitused ja nõuanded

Kõhugripp ehk gastroenteriit on maailmas üsna levinud haigus, millel on erinevad põhjused. Need võivad olla bakterid, viirused ja isegi parasiidid. Haigustunnusteks on kõhulahtisus, kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine. Lisaks võib kõhugripp põhjustada dehüdratatsiooni ja madalamat vererõhku. Seetõttu on oluline, et kõhugripi puhul jälgiksime oma toitumist, et keha saaks vajalikke toitaineid ja energiat. Siin on mõned soovitused selle kohta, mida süüa kõhugripi korral.

Joo palju vedelikke

Mõõdukas veetarbimine aitab säilitada keha dehüdratatsiooni vastu. Väikeste lonksudena juuakse käputäis vett, magusaid jooke, kookosvee, soolaga vett, kanasuppi või puljongit. Võite juua ka teed ja kohvi, mida saab tarbida vananemist soodustavate ainete minimaalse sisaldusega.

Vali lihtsad toidud

Kui te ei taha oma kõhule liiga palju koormust tekitada, siis vali lihtsamad toidud. Suurvalgulised toidud nagu liha või kaunviljad ning rasvased toidud võivad küllaldaselt mõjuda kõhule, mistõttu on soovitatav kergemad toidud nagu keedetud riis, kartul, supp, puder või küpsis.

Valige Gluteenivabad toidud

Kui teil on gluteenitalumatus, siis on oluline valida gluteenivabad toidud. Need toidud võivad hõlmata gluteenivabu teravilju nagu riis, tatar või mais. Saate kasutada gluteenivabu jahu, et valmistada näiteks saiake, küpsis või küpsetus.

Puuviljad ja köögiviljad

Puuvilju ja köögivilju tuleks tarbida sooja või külmrohkena. Soovitatav on süüa vähem ere-punaseid ja tugevama maitsega köögiviljadega, kuna need võivad põhjustada lisaärritust. Köögiviljadest sobivad porgandid, spargelkapsas ja valge lillkapsas, aga ka suvikõrvits, spinat, seened, kõrvits ja seller. Puuviljadest võib valida banaanid, kiivid, võililled ja aprikoosid.

Piimatoodete valik

Kui teate, et te ei talu laktoosi, siis vältige piimatooteid. Kui teil pole laktoositalumatust, siis võite piimatooteid tarbida, kuid valige madala rasvasisaldusega toidud nagu piim või jogurt.

Vältige alkoholi ja suitsetamist

Kõhugripi korral peaks vältima alkoholi tarbimist, kuna see võib keha veelgi dehüdrateerida. Samuti tuleks vältida suitsetamist, sest see võib põhjustada lisavigastusi kõhule.

Kõhugripi korral on oluline jälgida oma dieeti, et vältida tüsistusi nagu dehüdratsioon ja keha nõrkus. Kergemate toitude ja palju vedelike tarbimine on oluline, et keha saaks vajalikke toitaineid ja energiat. Teil tasub proovida piirata keerulisemaid toite, mis võivad teie kõhule olla koormavaks. Järgides neid näpunäiteid, saate aidata oma kehal edasi jagada ja terveneda.