Nullkulu

Nullkulu

kuidas keeta läätsesid?

Kuidas keeta läätsesid

Läätsed on tervislikud ja maitsvad kaunviljad, mida saab kasutada väga erinevates roogades. Läätsede keetmine võib aga olla veidi keeruline, eriti kui sa ei tea täpselt, mis on õige viis. Selles artiklis vaatamegi, kuidas keeta läätsesid, et need oleksid alati täiuslikud – terved, maitsvad ja mitte liiga pehmed.

Valmista läätsed ette
Enne kui hakkad läätsesid keetma, pead need kõigepealt ette valmistama. Pese läätsed külma veega ja valmista tass või kauss, kus neid leotada. Pane läätsed tassi ja vala peale külm vesi. Veendu, et vesi kataks läätsed täielikult. Lase läätsedel seista õhtul enne keetmist leotusvees umbes 8 tundi.

Keeda läätsed
Kui läätsed on leotatud, võta need välja leotusveest ja vala nad potti. Lisa piisavalt vett, et läätsed oleksid kaetud u 5cm vee kihiga. Lisa maitse järgi soola ja muud vürtsid. Pane pott tulele ja keeda väikesel temperatuuril umbes 15-20 minutit. Samal ajal vaata, et läätsed ei muutuks pehmeks, vaid jääksid pisut „krõmpsuks“. Kui läätsed on juba piisavalt pehmed, kurna need ning loputa külma veega. Peale keetmist võib kasutada läätsi eri roogades.

Kuidas kasutada keedetud läätsesid
Keedetud läätsi võib kasutada väga erinevates roogades – salatites, hautistes, supides jne. Kui valmistad näiteks läätsehautist, siis lisa keedetud läätsed hautisele umbes 10-15 minutit enne serveerimist. Ole ettevaatlik, et läätsed liiga pehmeks ei muutuks.

Kasulikud näpunäited
Kui soovid, et läätsed ei läheks keetes liiga pehmeks, siis ära lisa soola enne, kui läätsed on piisavalt pehmed ja keedetud. Samuti ei soovitata kasutada kaane all keetmist, sest see võib teha läätsed liiga pehmeks.

Kui soovid läätsesid süüa tervislikult, siis pööra tähelepanu ka keetmisviisile. Kui läätsed on liiga pehmed, kaotavad nad palju oma tervislikust väärtusest. Seetõttu pead hoidma läätsed piisavalt krõmpsuvatena. Ära kaunista neid liialt, sest kaunistamine võib jällegi ülekeetmisele kaasa tuua.

Kokkuvõtteks võib öelda, et läätsede keetmine on suhteliselt lihtne protsess – mõne väikese nipi abil saad need alati perfektselt pehmeks, kuid mitte liiga pehmeks. Läätsed on tervislikud ja maitsvad toidud ning kindlasti on neid väärt proovida erinevates toitudes. Loomulikult võid läätsi ka toorelt süüa või neist kiireid ja maitsvaid salateid valmistada. Vali ise, milline retsept meeldivam tundub ja aja käed külge – sulle meelepärane läätseroog võib olla vaid mõne minutijagu kaugusel!