Mida Kodus Süüa TeHa: Lihtsad Retseptid, Mida Saad Kiiresti Valmis
Kui oled väsinud igapäevasest kiirustamisest, kuid ei soovi minna kohvikusse ega restorani, siis on hea mõte mõelda, mida kodus süüa teha. Alati ei pea valmistama keerulisi toite, vaid valmistada häid, maitsvaid ja südamlikke roogi, mis ei võta palju aega. Valides toiduvalmistamisel lihtsamaid retsepte, pakud endale lisaks maitsva söögikorra ka rõõmu ja lõõgastumise.
Alguses võib tunduda, et igapäevasest toiduvalmistamisest saab liiga tavaline ja igav ning samad toidud korduvad liiga tihti. Kuid tõeline asi on see, et ka kõige tavalisemad toidud võivad olla maitsvad, toitvad ja kerged valmistada.
Mida kodus süüa teha on siis, kui ei taha midagi keerulist. Loomulikult pole midagi viga valmistada ka keerukamaid roogi, kuid kui aega pole või pole piisavalt keerulist retsepti töödelda, siis on alati hea teada lihtsamaid roogasid, mida saab valmistada käigu pealt.
1) Kana- ja köögiviljasupp
Kana- ja köögiviljasupp on suurepärane võimalus saada palju tervislikku toitu, kuid samal ajal maitsev. Lihtne ja kiire supp maitseb väga hästi. Selleks kulub vaid umbes 30 minutit valmistamisaega:
– 4 tassi kana- või köögiviljapuljongit
– 2 kana kintsuliha, nahata
– 2 kartulit, tükeldatud väikesteks tükkideks
– 1 porgand, keskmise suurusega, ribastatud või tükeldatud väikesteks tükkideks
– pool sibulat, tükeldatud väikesteks tükkideks
– 1/4 tassi hakitud kaalikat
– 1/4 tassi hakitud sellerit
Supi valmistamiseks järgmise retsepti kohaselt järgi neid juhiseid:
Pruunista kana kummaltki poolt kerge pruunistumiseni. Eemalda seejärel pannilt.
Lisa potti sibul, kartul, porgand, kaalikas, seller ja puhas kuum vesi. Keeda ning laat keeda seejärel tasa.
Lisa potti kana ja keeda veel umbes 15-20 minutit või kuni kana on täielikult küpsenud. Eemalda kana, fileeri tükkideks ja tagasta suppaseglisse. Lisa ka noort sibulat ja peterselli. Enne serveerimist võib lisada sinepit, magusat ketšuppi või ürti-maitseainet maitse parandamiseks.
Kana- ja köögiviljasupp on mitmekülgne ning seda saab valmistada ka teiste köögiviljadega, nagu lehtkapsas, kabatšokk, suvikõrvits jne.
2) Hiina kapsas munega
Hiina kapsas mune on maitsev ja tervislik roog, mida on lihtne valmistada. Selleks vajate:
– 4 tassi hiina kapsast, tükeldatud väikesteks tükkideks
– 2 tassi hakitud kaalikat
– 2 muna
– 1/4 tassi sojakastet
– 1 tl riisiäädikat
– 1/2 tl suhkrut
– 1 tl maisitärklist
Ettevalmistus:
Kuumuta pannil õli. Lisa hakitud kaalikas ja hiina kapsas ning lase küpsetada umbes 5 minutit, kuni köögiviljad on kergelt pruunistreid, kuid mitte liiga pehmed.
Vispelda munad kaussi ja lisa köögiviljadele. Sega kõik ained kokku seni, kuni munad on küpsenud.
Lisage 1/2 tassi vett ja segage kõik koos. Lisa maitse järgi soola, pipart, riisiäädikat ja suhkrut ning segage seejärel kõik kokku.
Lisage maisitärklis ja segage uuesti. Veenduge, et kõik köögiviljad oleksid kaetud kastmega. Laske kõigel pannil keedus veel paar minutit ja seejärel jahutage.
Hiina kapsas mune on maitsev hommikusöök või külm roog, mis sobib hästi kaasa võtta.
3) Kabatšoki bolognese
Kabatšoki bolognese on kiire ja lihtne argiroog, mis sobib suurepäraselt ka lastele. See roog võib olla tõeliselt tervislik alternatiiv tavapärasele pasta- ja liharoale. Selleks vajate:
– 400g hakkliha, sealiha, veiseliha või taimset hakkliha
– 3 väikest kabatšokit, tükeldatud väikesteks tükkideks
– 2 küüslauguküünt, hakitud
– 1/4 tassi kaste
– 1/2 tassi hakitud sibulat
– 400g purustatud tomateid
– 1/4 tassi punast veini
– 1/4 tassi vett
– 1 tl kuivatatud basiilikut
– 1/2 tl kuivatatud tüümiani
– 1/2 tl kuivatatud oreganot
– 1/2 tl soola
– 1/4 tl musta pipart
Valmistamine:
Kuumutage õli sügavas pannil. Lisa hakitud sibul ja küüslauk, küpseta keskmisel kuumusel umbes 5 minutit, kuni sibulad muutuvad läbipaistvaks.
Lisa hakkliha ja prae kuni see muutub kuldpruuniks. Seejärel lisa pannile tükeldatud kabatšokk ning prae veel umbes 10 minutit.
Lisa hakitud tomateid, vett ja punast veini, sega kõik kokku. Lisa sool, pipar ja kuivatatud ürdid ning sega jälle kõik korralikult segamini.
Lase segu madalal kuumusel keema tõusta, kata pann kaanega ja hauta veel umbes 25 minutit. Enne serveerimist võite roa peale puistata veidi hakitud värsket basiilikut.
Kabatšoki bolognese sobib hästi serveerida kartulite, pasta, riisi või tomatitega.
4) Kana ja brokoliga Ahjus
Kana ja brokoliga ahjus on kiire ja lihtne roog, mis täidab magu igas olukorras. Selleks vajate:
– 500g kanafileed, väikesteks tükkideks lõigatud
– 1/4 tassi oliiviõli
– 1 tl soola
– 1/4 tl musta pipart
– 2 küüslauguküünt, hakitud
– 2 tassi brokolit, väikeste tükkidena lõigatud
– 1/4 tassi riivitud parmesani juustu
Valmistamine:
Valmistage ahju eelsoojendamine 200 kraadi juures.
Võtke küpsetusplaat ning pintseldage oliiviõliga. Puhastage kanafileed ja tükeldage need väikesteks tükkideks; laotage ahjuplaadile ühe kihina välja.
Maitsestage kanatükid musta pipra, soola ja hakitud küüslauguga. Järgnevalt lisage brokoli ning segage kõik omavahel.
Puistake parmesani juust tükeldatud brokolile ning asetage küpsetusplaat ahju. Küpsetage umbes 15-20 minutit, kuni kana on küps ja brokoli on krõbedaks muutunud.
Kana ja brokoliga ahjus on tervislik ja taskukohane roog, mis sobib hästi nii õhtusöögiks kui ka lõunaks.
Kokkuvõte
Mida kodus süüa teha võib tunduda igavana ja tüütu, kuid kui teada lihtsamaid retsepte, mis võivad selle muret kõrvaldada ning pakkuda rõõmu ja lõõgastust. Siis on lihtne valmistada neid roogasid, mis on tervislikud ja täitmised. Antud lihtsad retseptid nagu: kana- ja köögiviljasupp, Hiina kapsas mune, Kabatšoki bolognese ning kana ja brokoliga ahjus, on võimalik endale kiirelt valmis teha. Tervislik, valgurikas, kerge ja lihtne kodus valmistatud toit on ainus asi, mis on vajalik magusa ja rahuliku une tagamiseks.
Lisaks sellele, on oluline, et toiduvalmistamisel oleks erinevad maitsed, huvitavad kombinatsioonid ning komponentide valik. Ole loominguline ja katseta rohkem erinevaid maitseid, et iga roog oleks unikaalne, mida kodus süüa teha või ka väljaspool kodu võtta kaasa.