Nullkulu

Nullkulu

kuidas keeta peeti?

Punase peedi keetmine on üks lihtsamaid ja maitsvamaid viise nautida seda hämmastavat köögivilja. Peet on tervislik ja täis kasulikke toitaineid, sealhulgas kiudaineid ja antioksüdante, mis aitavad võidelda põletike ja krooniliste haigustega nagu südamehaigused ja diabeet. Kuidas valmistada maitsvat ja tervislikku punase peedi küllust? Selles artiklis vaatleme, kuidas seda teha võimalikult maitsvalt.

Mida peedist teadma tasub?

Punane peet on tervislik köögivili, mis on rikas antioksüdantide, vitamiinide ja mineraalide poolest. Ta sisaldab palju betaiini, mis teeb selle köögivilja antioksüdantidega rikastatuks. Betaiin aitab parandada lihaste ja südametegevust, joodab kudede hapnikuga ning suurendab organismi vastupanuvõimet. Lisaks on punase peedi lehtedel kõrge toiteväärtus: rikkalik kogus A- ja C-vitamiini, rauda ja kaltsiumi. Peet on selline juurvili, mida on võimalik talvehooajal säilitada ning kasutada seda lahke kõrvalroana palju erinevate toitude puhul.

Kuidas peet keeta?

Peedi valmistamiseks, nagu ka mis tahes muu köögivilja puhul, on oluline õiged tööriistad ja valmistusmeetodid. Esiteks, valige piisavalt suur peet, umbes 350-450 grammi. Lõigake peet suupärasteks tükkideks või viiludeks – nii kaua kuni tükid on enam-vähem võrdsed suuruse poolest. Seejärel lisage kastrulisse piisavalt vett, et katmise tõttu peet ainult ülejäänud veeosa pärast oleks. Nii saab ta oma värvi, maitse ja toitainerikkuse parimal moel säilitada. Samuti on parem kasutada jämedateralist meresoola.

Küpsetage peeti poolpehmeks, umbes 20 minutit. Lõpuks võib peeti ahjupotis ka kuumas tulekahjus küpsetada – sel juhul on kiirendus oluliselt kiirem. Seejärel tuleks keedetud peet kohe ära jahutada, et ta ei kaotaks oma elastsust ja püsiks pehme. Järgmiseks on võimalik koorega eemaldada ja peedi tükeldada salatiks või muudeks roogadeks. Üks võimalus on valmistada punast peeti salatina, mis on eriti hea koos kitsejuustu ja röstsibula ning peenelt hakitud oranži pipraga. Kui soovite veel rohkem maitseid lisada, proovige lisada sinepit või mett.

Kokkuvõte

Punase peedi keetmine võib tunduda natuke keeruline, kuid õigete tööriistadega ja mõnevõrra kogemuse omandades saab mis tahes kodukokk nautida sellise tervisliku ja maitsva köögivilja. Oluline on meeles pidada, et peet sisaldab palju toitaineid ning et keetmise ajal tuleks säilitada kõik tema omadused. Kõige paremini värvuse ja maitse säilitamiseks tuleks talvehooajal ja mitte ainult kasutada ainult värsket peeti. Nii võid kindel olla, et sööd tervislikult ja naudid kaunist ja maitsvat koduse juurvilja nektarit.