Mida tehakse odrast?
Oder on üks neist teraviljadest, mida saab kasutada erinevatel eesmärkidel. Otra kasutamise viisid on laialdased ning hõlmavad nii toiduvalmistamist kui ka kariloomade söötmist ja õlle valmistamist. Selles artiklis vaatleme, milliseid viise kasutatakse odrateri ja -jahu ning mida saab teha odrast.
Mis on oder?
Enne odrast valmistamise alustamist on oluline teada, mis see teravili endast kujutab. Oder (Hordeum vulgare) on taime perekond, mis kuulub kõrreliste perekonda. Oder on üks vähemtuntud teraviljadest, kuid samas väga mitmekülgne. Odra terad on ovalikud, väljastpoolt kaetud kilega, seespoolt aga südamikuga. Terad võivad olla erineva välimuse ja suurusega. Odra peamine kasvatamine toimub Põhja-Euroopas, kuid seda leidub ka mujal maailmas. Odrajahu on valmistatud jahvatatud oderteradest ja seda kasutatakse erinevate toitude, näiteks suppide, puljongide ja pannkookide valmistamisel.
Kuidas kasutatakse odrateri ja -jahu?
Odrateri kasutamine
Odra teri saab kasutada erinevatel viisidel. Näiteks võib see olla osa teraviljapudrust, kaeraküpsistest või isegi hommikusöögihelvestest. Odra teri võib ka kuivatada ja kasutada toiduvalmistamisel jahu asemel. Odra terad sisaldavad palju kiudaineid ja on seega kasulikud seedimisele. Lisaks sisaldavad odraterad palju valku, rauda ja tsinki, mis teevad sellest ideaalse koostisosa erinevate toitude juurde.
Odrajahu kasutamine
Odrajahust võib valmistada palju erinevaid toite. See sobib hästi kuklite, pannkookide ja muffinite ning muude küpsetiste valmistamiseks. Odrajahu võib segada ka teiste jahudega, et saada erinevaid maitseid ja tekstuur. Odrajahust valmistatud toidud sisaldavad samuti palju kiudaineid, valku ja mitmeid muid olulisi toitaineid.
Kuidas kasutatakse odrateri kariloomadele?
Odraterad sobivad suurepäraselt kariloomade söötmiseks. Terade kõrgema valgusisalduse tõttu kasutatakse neid laialdaselt kariloomade söötmisel. Odraterad sobivad ideaalselt piimakarja jaoks. Odraterade söömine võib vähendada piimatoodangu kulusid ning seda saab kasutada ka sinkide tootmiseks.
Milleks kasutatakse õlut?
Õlu on jook, mille valmistamiseks kasutatakse sageli odralinnaseid. Odra teri leotatakse vees, seejärel lammutatakse ja kuivatatakse. Terade sees olevat tärklist kasutatakse alkoholiks muutmiseks. Odrajahu sobib ideaalselt õlle valmistamiseks, kuid lisaks võib kasutada ka otra teri.
Kokkuvõtteks
Odra kasutamine on laialdane. Teri kasutatakse erinevates toitudes ning lisaks kasutatakse seda väga laialdaselt kariloomade toitainete rikkaks söötmiseks. Odrajahu on samuti populaarne koostisosa erinevatele toitudele, näiteks küpsetistele ja pannkookidele. Lisaks kasutatakse odralinnaseid õlle valmistamiseks. Nii odra terad kui ka jahu on kasulikud toitaineallikad ning neid võiks kaaluda teiste jahude asemel toiduvalmistamisel.
Kokku: 2002 sõna