Nullkulu

Nullkulu

kus kasvab ananass?

Kus Kasvab Ananass?

Kuidas kujutaksid ette aedvilja, mis annab kollaseid magusaid puuvilju ning kasvab kõrbes? Kui sinu esimene mõte oli karikakarde-suurused ananassid kasvamas kõrbes, siis kahjuks pean teist pettuma. Ananassid tegelikult ei kasva kõrbes – kuid nad kasvavad piisavalt soojas, niiskes ja päikesepaistelises kohas.

Ananass on troopiline viljaliik, mis kuulub Bromeliaceae perekonda ja selle nimi tuleb kreeka sõnast “ana” (mis tähendab “läbi”) ja “nassa” (mis tähendab “kohvrit”), kuna tema abil koondub vilja viljalihale selline “kohvrikujuline” struktuur. Ananassid kasvavad kõige paremini subtroopilises ja troopilises kliimas, nagu Aasia, Lõuna-Ameerika, Colombia, Brasiilia, India, Sri Lanka, Filipiinid, Aafrika, Kariibi mere piirkond ja Hawaii.

Kuidas kasvavad ananassid?

Ananassid kasvavad põõsaste kujul, mis on ühe meetri kõrgused ja kahe meetri laiused. Iga põõsas toodab ainult ühe õisiku ning seeläbi ka ainult ühte vilja. Kogu protsess algab taimekasvatusest kuni viljade korjamiseni kestab umbes kaks aastat. Ananassi taime kasvatatakse järgnevate sammude läbi:

Kavandamine ja projekteerimine
Enne istutamist on vaja luua tingimused, mis sobivad ananassi taimede kasvatamiseks. Ananassid vajavad palju päikesevalgust, niiskust ja soojust, kuid nad ei vaja palju ruumi. Ananassi põõsaste vaheline distants peaks olema umbes poole meetri kuni metri jagu.

Valmistamine
Enne taimede istutamist tuleb mulda väetada ja niisutada. Samuti tuleb mulda kobestada, et taimede kasvamiseks tuleks piisavalt hapnikku ning sellega vähendatakse ka mulla tihedust.

Istutamine
Ananassi taime saab kasvatada kahel viisil: seemnetest ja võrsetest. Seemnetest kasvatamine võib võtta mitu aastat, et õitsemise ja vilja moodustumiseni jõuda, seega on levinud kasutada ananassi võrseid.

Kasvuperiood
Ananassi taimi tuleb regulaarselt kasta, kuid mitte liiga palju. Kui ananassi taimele satub liiga palju niiskust, võib see põhjustada seenhaigusi taime juurtele. Samuti tuleb taime hoida sobivates temperatuurides, mis varieeruvad vastavalt ananassi sordile. Erinevused võivad olla umbes 3-7 kraadi Celciuse järgi.

Vilja moodustamine
Kui ananassi viljapea on küpsenud, muutub taimekese keemiliselt ning annab välja lihakad ning magusad viljad. Vihmase või külma ilmaga võib protsessi aeglustada. Ananassi viljad ei continue kasvamist ka pärast seda, kui ta on küpsenud, seega nende koristamine tuleb lõpetada pärast nende valmimist.

Kuidas valida ananassi, mis on valmis söömiseks?

1) Välimus
Ananass peaks olema ilus kuldne värvus, ilma pruunide või roheliste plekkideta. Kui märkate selliseid plekke, on tegemist liigse küpsuse märkiga.

2) Siseosa
Ananass peab olema elastset konsistentsi ning viljalihaga ühtlase magususega. Kui ta on juba liiga pehme, on ta üle küpsenud ja on halva kvaliteediga.

Kuidas valmistada ananassi?

Ananassid on kasulikud süüa toorelt või valmistatult. Võite lisada neid salatitesse, hautistesse, magustoitudesse ja smuutidesse. Ananassidele on iseloomulik õrn ja magus maitse ning kohe kindlasti leiavad need koha Sinu menüüs, kui oled neid üks kord proovinud.

Kokkuvõte

Kasvatajad võivad istutada ananassi taimi sobivates tingimustes, järgides samme alustades kavandamisest ja lõpetades kuivatamisega. Ananassi viljade valimisel tuleks sihikule võtta vilju, mis on ilusad ning viljaliha on elastse konsistentsiga. Ananassi valmistamine on lihtne – seda võib sööda toorelt või valmistatult, et nautida nende magusat ning õrna maitset.