Kuidas kuivatada puravikke
Puravikud on kvaliteetsed seened, mis pakuvad mitmekesist maitset ja tervislikkust. Need seened on eelistatud ka paljude rahvuste teadlaste ja toitumisspetsialistide poolt. Puravikud on head kõrvitsadele, kartulitele, munadele, lihale ja muulele. Need on rikkalikud vitamiinide, mineraalide ja valkude poolest. Parimaks toiduks tuleks valida värsked seened, kuid mida teha, kui võimalusi säilimiseks pole? Üks võimalus võib olla nende kuivatamine. Kuivatatud puravikud säilitavad suurepärase maitse ja toiteväärtuse ning saate neid kasutada kogu aasta vältel. Järgnevalt saate lugeda, kuidas kuivatada puravikke.
Valmistumine kuivatamiseks
Kõigepealt peate otsustama, millised puravikud sobivad kuivatamiseks. Vältida tuleks käärivaid seeni ning valida terved, kortsus ja nonde puhtad viljakehad. Vältige samuti liiga vanu seeni, kuna need võivad kergesti laguneda. Pärast sobiva puravikuliigi valimist tuleb need üle kontrollida, sisaldades kärnide, röövikute ja teiste kahjurite märke. Kärnad kõrvaldage.
Puhastage puravikke kuiva pintsliga või paberiga ning leotage neid külmikutes vees umbes 15 minutit, et eemaldada mustuse, liiva ja teiste väikeste osakeste jäänused.
Pärast leotamist, kuivatage puravikud majapidamispaberiga või köögirätikuga. Veenduge, et seened oleksid kuivanud enne järgmist sammu – viilutamist.
Viilutamine
Esimene samm on seened viilutada õhukesteks tükkideks, mis võimaldab nende kuivatamist. Puravikke saab viilutada noaga või köögikombainis. Kanda kindaid, sest mõned puravikud eritavad tumedat vedelikku, mis võib määrida. Ideaalne viilukõrgus on 1-2 mm. Saate valida erinevad võimalused, nt puust, klaasist või plastikust lõikelauad ja viilutajad.
Kuivatamine ahjus
Kuivatamiseks on mitu võimalust: ahjus, mikrolaineahjus või kuivatiga. Kui otsustate kasutada kuivatamiseks ahju, peaksite teadma mõned olulised punktid.
Pange puravikud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, asetage plaat ahju alumisele või keskmisele riiulile ning kuivatage 50 °C juures ligikaudu 6 tundi. Ärge pange ahju puravikukannud, kuna antikleekimiskatted kahjustavad kuivatamist. Pärast mõnda tundi eemalda ja pöörake tükid üle, et tagada nende võrdne kuivatusmuster.
Kuivatanud seened peaksid olema õhukesed ja murduvad. Kui need pole piisavalt kuivad, jätkake kuivatamist ahjus veel tund või kaks. Ideaalne puravikukuumus on vähemalt 50 kraadi.
Kuivatamine mikrolaineahjus
Mikrolaineahjus kuivatamine on teine võimalus, kuid see võtab aega lühemat aega. Levitage kuivatatavat rätikut tassi alt, puistake seenetükid ühtlaselt ja paigutage teine kuivatatav rätik tükkide peale. Mikrolaineahjus kuivatage kõrgeimal võimsusel umbes 1-2 minutit ja korrake aeg-ajalt. Ärge kuivatage puravikke nutitelefoniga, sest need võivad pudeneda.
Kuivatamine kuivatis
Kõige tõhusam ja ohutum meetod on kuivatamine kuivatis. Viilutatud seened pannakse kuivatisse ja kuivatatakse vastavalt seadme juhenditele.
Säilitamine
Kui puravikud on korralikult kuivatatud, säilitage neid tihedalt suletud purgis või hermeetiliselt suletud kotis pimedas ja kuivas kohas. Otsese valguse või niiskuse mõju peaks olema minimaalne. Kui teete seda õigesti, säilivad nad aastaid.
Järeldus
Puravikke saab kuivatada mitmel viisil: ahjus, mikrolaineahjus või kuivatis. Vajalik on valida sobivad seened, viilutada need sobivalt, kuivatada neid vajalikul temperatuuril ja säilitada tihedalt suletud purgides või tihedalt suletud kottides. Protsess nõuab kannatlikkust ja tähelepanu detailidele, kuid kuivatatud puravikud säilitavad suurepärase maitse ja tervislikkuse pikka aega. proovige seda ise ka!