Mis on valgud
Valgud on üks olulisemaid toitaineid inimkeha jaoks. Nad on vajalikud meie keha ehitamiseks ja funktsioneerimiseks, säilitades keha suuruse, kuju ja liikuvuse. Valgud koosnevad aminohapetest, mis on omakorda valgu molekuli ehituskivideks. Inimesel on vaja tervislikuks eluks ja kehakaalu kontrollimiseks piisavalt valku.
Valgu roll inimkehas
Valgud on vajalikud kõigile keharakkudele ja -kudedele, sealhulgas juustele, nahale, lihastele ja organitele. Valgud võivad aidata immuunsüsteemi tugevdamisel, veresuhkru taseme reguleerimisel ja keharasva vähendamisel. Samuti on valgud olulised hormoonide, ensüümide ja antikehade tootmisel, mis on vajalikud erinevate keha funktsioonide jaoks.
Kuidas valgud toimivad?
Valgud toimivad tavaliselt keha ehituskividena. Neil on kolm põhilist funktsiooni: struktuurne, metaboolne ja toitev. Struktuurne valk annab raamistiku erinevatele rakustruktuuridele, nagu näiteks ribosoomid ja rakumembraanid. Metaboolsed valgud on ensüümid, mis aitavad kaasa keha erinevatele ainevahetusprotsessidele. Toitvad valgud on need, mis annavad kehale energiat ja toitained.
Kuidas valida õigeid valke?
Parim viis piisava koguse valkude saamiseks on läbi tasakaalustatud dieedi. Toit, mis sisaldab piisavalt valke, hõlmab liha, kala, munad, piimatooted, pähklid ja oad. Alati on kasulik valida võimalikult vähese lisatud suhtes proteiinirikkad alternatiivid, seda eriti taimsete proteiinide puhul.
Valkude õige koguse tarbimine
Valgu kogus, mida inimene vajab, erineb sõltuvalt vanusest, soost ja kehalisest aktiivsusest. Keskmine täiskasvanu peaks tarbima umbkaudu 0,8 grammi valku kehakaalu kilogrammi kohta päevas. Näiteks naine, kes kaalub 64 kilogrammi, peaks tarbima umbes 51 grammi valku päevas. Kuid tuleb arvestada ka sellega, et valgukoguseid tõsta võib olla vajalik näiteks rasedatele või sportlastele, kes kövasti ja pühendumusega treenivad.
Järeldus
Valgud on organismi jaoks üks kõige olulisemaid toitaineid, mis aitavad organismil ehitada keharakke, säilitada keha suurust ja kuju ning kontrollida ka keharasva. Oluline on tarbida piisaval kogus valke, mis on sõltuv kehalisest aktiivsusest, soost ja vanusest. Kodused allikad on liha, kala, munad, piimatooted, pähklid ja oad. Seega võime oma keha hea tervise nimel tarbida valku erinevatest allikatest, kuna valkud on hädavajalikud paljudele keha funktsioonidele.