“Kuidas keeta sülti”- kaunis traditsiooniline roog Eestis
Sült on Eesti traditsiooniline roog, mis on valmistatud liha, kontide, köögiviljade ja maitseainetega. Seda keedetakse pikka aega, et saada lihast mahlakas puljong ja maitsvad lihalõigud. Süldi valmistamine võib tunduda keeruline, kuid tegelikult on see üsna lihtne protsess. Selles artiklis uurime, kuidas keeta sülti.
Valmistusvahendid ja koostisosad
Söögitegemise alustamiseks on vaja mõnda võtmevahendit. Süldi valmistamise jaoks on vaja suurt potti ja pannil torukujulist vormi. Vorm on tavaliselt valmistatud keraamikast, kuid seda saab valmistada ka roostevabast terasest. Vajate ka vahukulpi, nuga ja lõikelauda. Süldi valmistamiseks vajate 1-2 kg sealihatükke, 3-4 seakonti, 2-3 sibulat, 2 porgandit, 1 sellerivars, 3-4 loorberilehte, 10-15 tera musta pipart ja soola maitse järgi.
Küpsetus juhised
2.1 Liha ettevalmistus
Loputage lihatükid külma vee all ja asetage suurde potti. Lisage külma vett, nii et vesi kataks lihatooteid umbes 5 cm. Kuumutage potti ja laske lihal keema tõusta.
2.2 Eemaldage vaht
Vaht on segu valkudest, mis moodustuvad lihale keetmise ajal. Eemaldage vaht, kasutades vahukulp.
2.3 Lisa köögiviljad, kont ja maitseained
Sibulad, porgandid, sellerivarred, loorberilehed, must pipraterad ja seakondid lisage suurele potile. Keeda madalal keemistemperatuuril, kuni liha on valmis. Arvestage, et see võib võtta 2 kuni 3 tundi.
2.4 Eemaldage luud ja tükeldage liha
Kui liha on valmis, eemaldage seaküljed potist ja lükake need vormi. Tükelda liha, eemaldades samal ajal kõõlused ja rasva. Pange tükeldatud liha vormi.
2.5 Lisa puljong ja lase vormil jahtuda
Võtke puljong, mille olete valmistanud potti tükeldatud lihast, ja valage see vormi, kuni liha on kaetud. Lase vormil seista, kuni see jahtub.
2.6 Valmis!
Kui sült on jahtunud, võtke see välja vormist. Sült on valmis söömiseks kohe pärast jahutamist või järgmisel päeval.
Kokkuvõte
Sült on Eesti traditsiooniline toit, mis on valmistatud liha, kontide, köögiviljade ja maitseainetega. Kuigi see võib tunduda keeruline, on see tegelikult üsna lihtne valmistada. Süldi valmistamiseks on vaja külma vett, suurt potti, pannil torukujulist vormi, vahukulpi, nuga ja lõikelauda. Liha tuleb keema tõsta ja keeta madalal keemistemperatuuril koos köögiviljade, kontide ja maitseainetega. Seejärel tuleb liha tükeldada, panna vormi ja katta puljongiga. Sült tuleb lasta jahtuda ja seejärel saab seda kohe süüa või järgmisel päeval. Bon appetit!