Mida tehakse kaerast?
Kaer on üks vanimaid kultuurtaimi, mis on kasvatatud rohkem kui 3000 aastat. Täna kasutatakse kaera paljudes toiduvalmistamises aspektides, alates hommikuhelvestest kuni kaerahelbe küpsisteni. Kuigi seda teravilja kasutatakse kõige sagedamini toiduaines, on kaeral ka palju muid kasulikke rakendusi. Selles artiklis räägime me, mida tehakse kaerast ja kuidas seda kasutatakse.
Kaer kui teravili
Kaer on teravili, mida kasutatakse kõige sagedamini toiduainetööstuses. Seda võib leida hommikusöögi üldises koostises, aga ka õlletehastes, kus seda kasutatakse linnase asendajana. Kaerahelbed on süsivesikute ja dieetkiudainete allikas, mis võivad aidata vähendada kolesteroolitaset ja veresuhkrut. See on samuti hea valgu, vitamiinide ja mineraalide allikas.
Kaer ja tervis
Lisaks toiduvalmistamisele võib kaera kasutada ka ravi eesmärgil. Kaer on aidanud vähendada südamehaiguste ja diabeedi riski. Kaeral on rikkalikult beetaglükaani, mis aitab vähendada kolesterooli ning soodustab täiskõhutunnet. Kaer parandab ka seedimist ja võib aidata vähendada käärsoolevähi riski.
Kaer ja ilu
Kaer võib ka aidata ilurutiinide osana. Kaerahelbeid võib kasutada erinevates ilutoodetes, näiteks näomaskides, koorijates ja seepides. Kaer võib aidata rahustada nahka, leevendada ärritusi ning tasakaalustada rasueritust.
Kaer tekstiilis
Kaera kiude saab kasutada ka tekstiilitööstuses. Kaerakiud on looduslik alternatiiv sünteetilistele materjalidele ning neid saab kasutada erinevate rõivaste ja tekkide valmistamisel. Kaerakiud ei sisalda keemilisi ühendeid ning on tugevad ja vastupidavad.
Kasulikud retseptid kaerast
Lisaks hommikuhelvestele ja kaerahelbe küpsistele on kaeral ka palju muid kasulikke kasutusviise. Allpool leiate mõned retseptid, mis kasutavad kaera.
Kaerajahu pannkoogid
Sega kaerajahu, mandli jahu ja vanillipulber suures kausis. Lisa muna, mandlipiim, kaneel ja vahtrasiirup ning sega kõik ühtlaseks massiks. Prae pannil võid kasutades, kuni mõlemad pooled on kuldpruunid.
Kaerast granola
Sega kokku kaerahelbed, kookoshelbed ja hakitud metspähklid suures kausis. Lisa mett, vaniljet ja rapsiõli ning sega kuni kõik koostisosad on ühtlaselt kaetud. Küpseta ahjus 25 minutit 180 kraadi juures.
Kaerast smuuti kaerahelvestega
Sega blenderis kokku külmutatud marjad, banaan, kaerahelbed ja mandlipiim. Blendi kõik koostisosad, kuni smuuti on ühtlane. Kaunista smuuti värskete marjade ja kaerahelvestega.
Kokkuvõte
Kaer on väga mitmekülgne teravili, mida võib kasutada mitmel erineval moel. Seda võib leida hommikueine restoranides ja toidupoodide lettidel, kuid kaerahelvestel ja kaera kippudel on ka mitmeid teisi rakendusi. Kaer on tervislik toiduaine, mida saab lisada oma dieeti, et tõsta energia taset ja parandada seedimist. Kaer on ka looduslik alternatiiv sünteetilistele materjalidele ning võib aidata ka ilurutiinides. Lisaks on kaeral tohutul hulgal kasulikke omadusi ja rakendusi, mis teevad sellest suurepärase lisanduse igapäevasesse ellu.