Nullkulu

Nullkulu

kuidas digitaalselt allkirjastada dokumenti?

“Kuidas digitaalselt allkirjastada dokumenti”

Juba aastaid oleme käinud tavapärasel teel dokumentide allkirjastamisel. Paberile trükitud lehed, mis nõuavad füüsilist allkirja ja pitserit, on pikka aega olnud tähtsad ametlikuks äritegevuseks ja muuks sarnaseks tegevuseks. Kuid hiljuti on digitaalne allkirjastamine muutunud populaarseks mitte ainult tööandjate ja juhtide seas, vaid ka tavainimestel, kes vajavad kiiret ja ohutut lahendust, et olla kokku lepitud lepingute allkirjastamisel.

Digitaalse allkirjastamise võimalus ei ole mitte ainult kiireim viis kõigi dokumendi allkirjastamiseks, vaid tagab ka ohutuma ja usaldusväärsema protsessi, mis hoiab ära dokumentide kadumise või manipuleerimise. See artikkel räägib kõike, mida peate teadma digitaalse allkirjastamise ja selle kohta, kuidas seda õigesti rakendada.

Peamine erinevus tavapärase allkirjastamise ja digitaalse allkirjastamise vahel on see, et tavalise allkirjastamise korral peavad isikud olema füüsiliselt kohal, et saaksid allkirjastada dokumendi. Digitaalse allkirjastamise korral saate aga oma allkirja anda kõikjalt, kus on internetiühendus.

Digitaalse allkirjastamise tööpõhimõte

Digitaalse allkirjastamise tehnoloogia põhiolemus on see, et see põhineb digitaalsetel sertifikaatidel, mida hindavad sõltumatud asutused ja mis on välja antud vastavalt IT-i standarditele. Need sertifikaadid on elektrooniliselt seotud teie isikut tõendava dokumendiga, nt ID-kaart, pass või juhiluba.

Kui allkirjastate dokumenti digitaalselt, siis tehakse teie sertifikaadi abil kindlaks, kes te olete, ja et teil on volitused dokumendi allkirjastamiseks. Lisaks loob digitaalne allkirjastamine dokumendi kinnitamise logi, mis näitab, kes ja millal dokumendi allkirjastas ning millises asukohas.

Digitaalse allkirjastamise eelised

Digitaalne allkirjastamine on kaasaegne, kiire ja ohutu. Dokument ei vaja füüsilist kohalolekut ja on seetõttu kiirem ja paindlikum. Allkirjastamiseks ei ole vaja spetsiaalset tarkvara ning kui dokument on digitaalselt allkirjastatud, võib selle säilitada elektroonilisel kujul, mis on turvalisem kui paberil allkirjastamine. Digitaalne allkirjastamine on ka rohelisem lahendus kui paber. See vähendab paberi kasutamise ja transpordi kulusid, mis on oluline ka keskkonnale.

Kuidas digitaalselt dokumente allkirjastada

Digitaalse allkirjastamise protsess on lihtne ja seda saavad inimesed iseseisvalt teha, kasutades Riigi Infosüsteemi Ameti poolt loodud DigiDoc portaali. DigiDoc portaali saab kasutada nii arvutis kui ka nutitelefonis.

Samm-sammuline juhend selle kohta, kuidas dokumente digitaalselt allkirjastada:

Allkirjasta dokumendi ettevalmistamine – laadi alla ja tee kindlaks, milline dokument vajab allkirjastamist digitaalselt.

Sertifitseerimiskeskuse valimine – mine veebilehele www.id.ee ja vali sertifitseerimiskeskus alla laadimiseks.

Dokumendi laadimine – logige sisse ja laadige dokument alla.

Dokumendi allkirjastamine – klõpsake allkirjastamisnuppu ja allkirjastage dokument.

Dokumendi salvestamine – pärast allkirjastamist salvestage dokumendi elektrooniline koopia ja saate selle turvaliselt saata oma partneritele.

Kokkuvõte

Digitaalset allkirjastamist on järjest enam levinud lahendus ametliku äritegevuse ja muu sarnase jaoks, kuna see on kiire, ohutu ja tõhus. Alustamiseks peate teadma ainult seda, kuidas oma allkirja anda ja kuidas kasutada DigiDoc portaali, mis on loodud Riigi Infosüsteemi Ameti poolt. See on kiire ja lihtne lahendus kõigile, kes otsivad ohutumat võimalust dokumentide kiireks allkirjastamiseks.