Nullkulu

Nullkulu

kuidas teha kukeseeni?

Kuidas teha kukeseeni?

Kukeseened on Eesti toidukultuuri üks peamisi komponente. Neid kohalikke seeni kasutatakse traditsioonilistes roogades, nagu kukeseenepirukas, -kaste või -supp. Kuid kuidas valmistada kukeseeni nii, et maitse oleks täiuslik ja kõik toitained säiliksid? Selles artiklis räägime, kuidas teha kukeseeni samm-sammult ja anname ka mõned kasulikud nõuanded.

Kukeseente korjamine

Enne kui alustate kukeseente valmistamist, peate neid esmalt korjama. Kukeseeni saab korjata maastikul või metsas. Kuid pidage meeles, et seeni tuleks korjata vaid neilt aladelt, millel te olete kindel, et nad pole saastunud, näiteks ettevõtetest või liiklusest. Seenemetsades tasub teha ka kindlaks, kas kukeseened on kahjustamata ja piisavalt küpsed. Ärge korjake nooremaid kukeseeni, kuna nad pole veel täielikult arenenud ning neil on suurem risk kibestuda.

Kukeseente puhastamine

Pärast kukeseente kogumist tuleks need korralikult puhastada. Selleks harjake kukeseened ettevaatlikult pehme harjaga puhtaks. Kui jahvatamine jätta välja, võivad kukeseened jäägid jätta lihtsalt palju maitsvamat endaga kaasa. Võite ka kukeseente kübaratest ja jalgadest eemaldada kuivad või mustad kohad. Kui peate kukeseeni enne valmistamist lõikama, siis tehke seda ettevaatlikult, et säiliks toiteväärtus ja maitse.

Kukeseente praadimine

Praadimine on kukeseente valmistamise kõige tavalisem viis. Selleks sobivad pann ja või. Enne kukeseente praadimist lõigake need sobivasse suurusesse, umbes 1-2 cm laiused viilud. Selleks vajate kahte supilusikatäit võid, mida kuumutatakse pannil, kuni see sulab. Lisage pannile kukeseened ja hautage madalal kuumusel umbes 5-10 minutit, kuni seened on valmis. Kui seened on valmis, võivad need olla pruunid ja maitsekad. Kui otsustate praadida kukeseeni eraldi, võib neile lisada soola ja pipart, et annaks juurde rohkem maitset. Tõelised gurmaanid soovitavad lisada praetud kukeseentega veel maitsetaimi, näiteks küüslauku, lehtpeterselli või piparmünti.

Kukeseente keetmine

Kukeseente keetmine on samuti lihtne. Selleks vajate väikest potti vähese vee ja väikese koguse soolaga. Kukeseened tuleks viilutada ja potti paigutada. Keetke kannut umbes kaks minutit ja seejärel valage vesi ära. Kui keedad kukeseened, säilivad vee sees kõik nende väärtuslikud omadused. Valge vees keedetud kukeseened sobivad hästi salatitesse ja suppidesse.

Kukeseente sooja kastme valmistamine

Kui soovite rohkem maitset, võite valmistada kukeseente sooja kastme. Selleks vajate võid, sibulat, piima, vett ja nõrutatud seeni. Kuumutage võid pannil, lisage sibul ja hautage, kuni sibul on kergelt pruunistunud. Seejärel lisage piim, vesi ja kukeseened ja segage kõik korralikult läbi. Kuumutage kõik kuni segu saavutab soovitud tekstuuri ja kastme pakset.

Kuidas kasutada kukeseeni toiduvalmistamisel

Kukeseened sobivad suurepäraselt pastaroogade ja suppide täiendamiseks. Kukeseentega võib teha ka kotlette või pannkooke. Kukeseened sobivad hästi ka liha, nagu sea-, veise-, linnu- ja kalaliha, kõikidel toiduvalmistamisel kujul. Kõige soovitatavam viis kukeseente kasutamiseks oleks aga lihtsalt praadimiseks – sel viisil toonime nende maitset puhtalt ja vastavalt juba otsustame, millist meeleolu tahame nendega rõhutada teistes toitudes.

Kuidas säilitada kukeseeni

Kukeseened on õrnad seened ning seetõttu tuleks neid pärast korjamist hoida jahedas kohas, nagu külmkapis. Hoidke need kaetud voltides koos köögipaberiga. Nii säilivad kukeseened kauem ja neid võib kasutada ka hiljem toiduvalmistamisel. Hoidke kukeseeni külmutatult kuni 1 aasta või kuivatage ära, säilitades need klaaspurgis või kaanega ämbrites.

Järeldus

Kukeseente valmistamine pole keeruline, kuid tõeliseks gurmaaniks saamiseks tuleks järgida mõningaid lihtsaid nõuandeid. Alustage kogumisega võimalikult varakult, et saada parimaid ja küpsimaid kukeseeni. Puhastage ja lõigake kukeseened ettevaatlikult ning valmistage need erinevates vormides, kasutades erinevaid toiduvalmistamise meetodeid. Kuid ära unusta, kuidas kukeseened võib tarvitada ka praadimiseks – sel viisil jääda nende maitse puhtaks ning on hea aneinus toitude mitmekesistamiseks. Säilitage kukeseeni jahedas ja kuivas kohas ja ärge häbenege oma lemmik kukeseenetoite teistega jagada. Enjoy!