Nullkulu

Nullkulu

kuidas praadida liha?

Kuidas praadida liha

Liha on üks populaarsemaid toiduaineid meie köögis. See võib tunduda lihtne, kuid paljud inimesed ei tea, kuidas seda õigesti valmistada. Praetud liha on paljudele inimestele meeldiv söök, kuid vähesed suudavad seda teha nii, nagu see peaks. Selle artikli eesmärk on tutvustada ja anda juhiseid liha praadimisel. Kui olete huvitatud õigesti praetud liha valmistamisest, siis see artikkel on teile.

Jaotisi

Kasulikud nõuanded liha valimiseks
Olulised sammud enne liha praadimist
Kuidas valmistada praetud liha
Kuidas kontrollida, kas liha on küps
Kuidas liha lõigata ja serveerida
Lõppsõna

Kasulikud nõuanded liha valimiseks

Enne liha valimist peate teadma, mida otsite. Parima kvaliteediga liha ostmiseks pidage meeles järgmisi näpunäiteid:

Valige laagerdunud liha – laagerdumine parandab liha maitset ja tekstuuri.
Valige liha, mis on hästi värvusega – ilus punane nahk või roosa liha on tavaliselt kõige parem märk kvaliteetsest lihast.
Vältige kohtadel pruuniks muutunud liha – kui liha on muutunud pruuniks või tumedaks, on see tavaliselt halva kvaliteediga.
Pöörake tähelepanu lõhna – hea liha lõhnab värske ja puhas. Kui liha lõhnab ebameeldivalt või on hägune, võib see olla halvaks läinud.

Olulised sammud enne liha praadimist

Enne liha praadimist on mõned olulised sammud. Need tagavad, et liha valmistatakse õigesti ja ohutult. Järgige neid samme:

Võtke liha külmikust välja umbes 30 minutit enne küpsetamist, et see saaks toatemperatuurile jõuda. See tagab, et liha küpsetamine oleks ühtlasem.
Kuivatage liha marli või paberrätikuga, et eemaldada liigne niiskus. Liigne niiskus võib takistada liha pruunistamist.
Maitsestage liha soolaga – see tõstab esile liha maitse. Kui lisate liiga palju soola, võib see muutuda liiga soolaseks, nii et hoolitsege koguse eest.
Mõelge, kuidas praadite liha – võite valida praadimise, grillimise või ahjus küpsetamise. Sõltuvalt teie eelistustest saate valida endale sobivaima meetodi.

Kuidas valmistada praetud liha

Nüüd, kui olete valinud sobiva liha ja teinud vajalikud ettevalmistused, on aeg hakata liha praadima:

Kuumutage pann või pliit keskmiselt kuni kõrge kuumuseni.
Lisa vähe õli pannile ja lase sellel kuuma minna.
Pane liha pannile ning vajutage seda kergelt, et saaksite pruunistumiskiirust tõsta.
Laske lihal mõni minut praadida, kuni see on pruunistunud ühelt poolt.
Pöörake liha ümber ja praadige veel mõni minut, kuni see on pruunistunud kõikidelt külgedelt.
Vähendage kuumust ja jätkake liha küpsetamist keskmisel kuumusel, kuni see on valmis.

Kuidas kontrollida, kas liha on küps

Liha küpsetamine võib olla keeruline, kuna see nõuab täpsust ja tähelepanu. Selleks, et kindlaks teha, kas liha on küps, võite teha järgmist:

Kasutage termomeetrit – enamik inimesi kasutab liha küpsuse kontrollimiseks termomeetrit. See võimaldab teil määrata liha sisetemperatuuri. Siin on mõned soovitused:

Hakkliha – 71 °C
Sea- ja veisepihvid – 62-71 °C
Lambaliha – 62-71 °C
Linnuliha – 74-85 °C

Kontrollige liha tekstuur – Kui soovite määrata, kas liha on küps, siis võite hinnata ka selle tekstuur. Küpsetatud liha peaks olema kergelt vedel ja pehme, kuid samal ajal kindel. Kui liha on liiga pehme, pole seda piisavalt küpsetatud ja kui see on liiga kõva, võib see olla üle küpsetatud.

Kuidas liha lõigata ja serveerida

Kui teil on liha küpsetamine lõpetatud, peate selle lõikama ja serveerima. Siin on mõned soovitused:

Lase lihal puhata – laske lihal pärast küpsetamist 5-10 minutit seista, et mahlasid imenduks tagasi liha sisse. Sel moel on liha mahlakam.
Lõika liha õigesti – lõika liha õrnade viiludega vastu lihaskiude. See muudab liha veelgi mahlasemaks ja õrnemaks.
Serveeri liha koos lisanditega – serveeri liha rohelise salati, kartulipudru, köögiviljade ja küpsetatud koorega.

Lõppsõna

Õige liha valmistamine võib olla keeruline, kuid kui järgite meie juhiseid, siis saate valmistada täpselt õige maitsega ulukiliha. Lihtsalt ärge unustage neid olulisi samme – korralikult valitud liha, ettevalmistus, küpsetamine, kontrollimine ja võtmine – ning teie liha tuleb suurepärane. Nii et rohkem muretsemiseks – alustage lihtsalt küpsetamist ning lase kõigil oma nautida tavalist hõrgutavat lõuna- või õhtusööki!