Kuidas kuivatada seeni: näpunäited ja meetodid
Seened on suurepärane tervislik toiduaine, mida on lihtne valmistada ning mis sobib hästi paljude erinevate roogade jaoks. Seente puhul on hea see, et need säilivad pikka aega, vähemalt siis, kui need on korralikult kuivatatud. Selles artiklis anname nõu, kuidas kuivatada seeni, et need säiliksid kvaliteetsetena ja sobiksid kasutamiseks hilisemal ajal.
Miks kuivatada seeni?
Enne kui sukeldume seente kuivatamise meetoditesse, on oluline teada, miks üldse seeni kuivatatakse. Kuivatamine pikendab seente säilivusaega, sest niiskus on peamine tegur, mis põhjustab seente riknemist. Kuivatamine eemaldab seentest liigse niiskuse, mistõttu on need võimalik hoida palju kauem kui värsked seened. Samuti annab see seenele erilise maitse ja tekstuuri, mis on erinev värskelt korjatud seentest.
Kuidas valida õiged seened kuivatamiseks?
Seente kuivatamiseks on soovitatav valida need seened, mis on kvaliteetsed ja värsked. Leidke seeni, mis on terved ja puhtad, kindlasti ilma plekkide, pragude ja putukate jälgedeta. Kasutage ainult neid seeni, mis tunduvad visuaalselt korras ning mis ei ole veel oma eluea lõppu jõudnud. Kõige paremate tulemuste saamiseks on soovitatav korjata seeni keskmisest suurema küpsusastmega, sest sel hetkel on neil tihedam konsistents ja vähem vett.
Milline seente kuivatamise meetod valida?
Seente kuivatamiseks on erinevaid meetodeid. Kõige tavalisemad meetodid on kuivatamine ahjus või küpsetusplaadil, kasutades spetsiaalset seene kuivatamise seadet, või õhu käes kuivatamine.
Kuivatamine ahjus
Ahi on suurepärane seene kuivatamise meetod. Selleks pange seened küpsetusplaadile ja asetage need ahju keskele. Kuivatamise temperatuur peaks olema 50 kraadi juures ning ahjuuks peaks olema kergelt lahti, et niiskus väljuks. Kuivatamine võtab aega umbes 5-6 tundi, aga see periood võib varieeruda sõltuvalt seente suurusest. Ümberkorraldusi pole vaja teha, vaid pärast kuivamist tuleb seened eemaldada ahju plaadilt ja jahedas ja kuivas kohas säilitada.
Kuivatamine spetsiaalses seene kuivatamise seadmes
Teine meetod seenete kuivatamiseks on spetsiaalses kuivatis. Kuivatisse saab panna palju seeneid korraga ning mugavuse mõttes võib kuivatamine lõppeda automaatselt. Sellise seadme temperatuur on sarnane ahjutemperatuurile, kuid kuivatusprotsess kulgeb palju kiiremini, tavaliselt umbes 2-3 tundi. Synchroonimisprotseduur on sarnane ahjudrivisse kuivatamisele.
Kuivamine õhus
Õhu käes kuivatamine on kolmas võimalus seenete kuivatamiseks. Selleks tuleb puhastada hoone lava, riputada seened ühe ülaosaga suunaga ja panna see pärast teatud aja möödumist ja mööduva jaheda tuulega kuivama. Selle protsessi eesmärk on luua sooja, kuiva õhu saamiseks piisavat õhuvoolu. Kuivatamine kestab umbes 4-6 päeva, aeg oleneb kindlasti ka ilmastikust.
Kuivatatud seente säilitamine
Kui seened on kuivatatud, tuleb need asetada kuivasse anumasse või kinni kinni olevasse karpi. Kuivatamisel tekkinud niiskus võib seened üle niisutada ning seega säilimiseks on vajalik, et kuivatatud seened hoitaksid eemal niiskusest. Kuivatatud seened võivad säilitada oma kvaliteeti kuni aasta, kui neid säilitatakse õigesti.
Kuivatatud seente kasutamine
Kuivatatud seeni on palju lihtsam säilitada kui värskete seente korjamist. Neil on eriline maitse ja aromaatsus, mistõttu nad sobivad suurepäraselt erinevate roogade jaoks. Neid saab lisada peaaegu igale roogale, alates pasta ja risoto kuni suppide ja hautisteni. Lisaks võib neist valmistada ka pulbrit, muutes seega kuivatatud seened mitmekülgselt kasutatavaks.
Kokkuvõte
Seente kuivatamine on suurepärane võimalus säilitada seeni pikka aega, samal ajal ära kasutada nende erilist maitset ja tekstuuri. Kuivatatud seened sobivad suurepäraselt paljude erinevate roogade jaoks, neid on lihtne säilitada ning kuivatamiseks on erinevaid meetodeid. Soovitame valida õige meetodi seente kuivatamiseks vastavalt oma eelistustele ja kogemustele. Küpseta seeni ning nautige nende maitsvat aroomi.