Nullkulu

Nullkulu

kui palju kringlit inimese kohta?

Kui palju kringlit inimese kohta

Eesti rahvusroog on kringel ning me kõik armastame seda. Kodus küpsetatud kringel on eriti maitsev, kuid kui palju kringlit peaks olema inimese kohta?

Tavaliselt ostame kringlit vastavalt sellele, kui palju külalisi ootame. Kuid see, kui palju me peaksime kringlit inimese kohta pakkuma, sõltub ka muudest teguritest. Kanname ette kogu vajaliku info, mis aitab seda välja selgitada.

Inimese kalorivajadused

Kõigepealt tuleb arvestada inimese kalorivajadusega, kuna see määrab, kui palju toitu me tarbida peaksime. Tavaliselt on täiskasvanud meeste kalorivajadus kõrgem kui naiste oma ja seda mõjutavad ka kaal ja aktiivsus.

Keskmine täiskasvanud naine peaks tarbima päevas 1600-2400 kalorit, samal ajal kui meesterahvad peaksid tarbima 2000-3000 kalorit. Aktiivne inimene, kes käib näiteks jõusaalis, vajab rohkem kaloreid kui inimene, kelle töö on pigem istuv.

Õige kringlimäär arvestades kalorivajadust

Järgmiseks tasub arvestada, kui palju kaloreid üks tükk kringlit sisaldab. Keskmiselt kulub tavalise kringlitükki kaaluga 100 grammi söömiseks 300-400 kalorit, olenevalt täidise magususest ja tüki suurusest.

Kui me eeldame, et keskmisel täiskasvanul on kalorivajadus 2000, siis kaks tükki kringlit annab juba 600-800 kalorit. Seega kaalume ja arvutame hoolikalt, kui palju iga inimene sööma peaks, et saavutada tasakaal oma kalorivajaduse ja toidu tarbimise vahel.

Kringlitükid kohviku või restorani puhul

Aga kui tegemist on kohviku või restoraniga, kus pakutakse kringlit, on asi veidi keerulisem. Kohvikupidajad tahavad pakkuda kvaliteetset toidukogemust, mistõttu tuleb kringlitükke pakutavate inimeste arvuga hästi välja arvutada.

Kõigepealt tuleb arvestada sellega, et kohvikupidaja peaks hoidma oma kogused mõistlikud ja vältida raiskamist. Kuid samas tuleb pakkuda piisavalt kringlitükke, et kõigil külalistel oleks võimalik proovida seda maitsvat rooga.

Juhul kui kohvikupidaja pakub kohviku menüüs ka teisi toite, nagu näiteks pirukaid, muffineid, võileibu jne, siis tuleb arvestada ka sellega, et kringlit võidakse tellida vähem. Kui kringlit pakutakse ainult kohviku törtsu juurde, siis võib olla vaja tarneid suurendada.

Lõppsõna

Kokkuvõtvalt, kui palju kringlit inimese kohta on vaja, sõltub paljudest asjaoludest. Kui küpsetame kodus kringlit, siis tasub arvestada inimese kalorivajadusega ja mitte pakkuda liiga suurt kogust.

Kohvikus või restoranis tuleks arvestada, kui palju kringlitükke võib kuluda vastavalt kogusele, kuid samas pakkuda piisavalt, et kõik külalised saaksid proovida ja nautida Eesti rahvustoidu imelist maitset. Pidage meeles, et kringliga ei maksa liialdada, kuna organism vajab ka vähem magusat ja rasvast toitu.