Nullkulu

Nullkulu

kes kardab virginia woolfi?

Kes kardab Virginia Woolfi? – Teada tuntud kirjaniku elust ja loomingust

Üks kõige tuntumaid Briti kirjanikke Virginia Woolf on tuntud oma ainulaadse stiili, radikaalsete ideede ja sotsiaalse haarde poolest, eriti naiste õiguste ja feminismi kaitse suhtes. Woolfi elulugu ja looming on aga täis salapära ning intriige, mis teeb temast kirjandusmaailmas ühe kõige esile tõstmisväärsema isiku. Selles artiklis räägime Virginia Woolfi eluloost, loomingust ning selle mõjust kaasaegsele kirjandusmaailmale.

Kes oli Virginia Woolf?

Virginia Woolf sündis 25. jaanuaril 1882 Londonis Adeline Virginia Stephenina. Tema isa oli kuulus kirjanik Leslie Stephen ning teda mõjutasid ka Virginia Woolfi standarditega võrreldes väga tugevasti ta abielus olnud nõbu Rupert Brooke ning filosoof G.E. Moore, kelle juures ta Oxfordis õppides sai ideoloogilist inspiratsiooni. Virginia Woolf abiellus Leonard Woolfiga ning oli Woolfi nime all tuntud mitmed oma romaane avaldamas.

Woolf oli väljapaistev kirjanik, kelle tuntumad teosed on “To the Lighthouse” ja “Mrs. Dalloway”. Tema stiil on tuntud psühholoogilise keerukuse ja eksperimentaalse lainelisuse poolest, mis tõestab Julia Kristeva “semantilist” ja “aksiaalset” koodi, sealhulgas sisemise tonaalsuse, mis väljendub metafoorses keeles ja jätab lugeja kaasa mõtlema. Nii on ta tuntud kui üks modernistliku kirjanduse rajajaid ja üks esimesi feministlikke kirjanikke.

Woolf oli ka elus väga keeruline ning tema rasket eluolu mõjutas ka tema loomingut. Ta oli juba varakult vaimuhaigusesse kalduv ning ta mitmed suitsiidi katsed, mh 1910. aastal kui Virginia lootis, et ta oleks surmaga koos oma vanema venna sr. läinud, kuid õnneks väikese lapse jätmine takistas alalise morbiidse tuju süvenemist. Woolf linastas oma elus ka osa 1930ndatel, kus ta suri kurnatusse 28. märtsil 1941.

Woolf on tuntud kui üks kaasaegse kirjanduse kõige silmapaistvamaid feministlikke ikoonid. Tema looming on esindatud erinevates vormides, alates jätkuvatest romaanidest kuni postuumsete raamatuteni, mis näitavad tema elu ja tema loomingut põhjalikumalt. Woolfi ideede mõju kaasaegsele kirjandusmaailmale on märkimisväärne ja tema loengud kirjandusteooriast ning oma kirjutamisest on end tõestanud kui filosoofilise sokraatia kriteerium, mis teeb temast ühe kõige tähtsamaid kaasaegse kirjandust ikoone.

Virginia Woolfi looming

Woolf on kirjutanud palju teoseid, nii romaane kui ka esseed. Tema tuntumad teosed on:

– “To the Lighthouse”
– “Mrs. Dalloway”
– “Orlando”
– “The Waves”
– “A Room of One’s Own”
– “Three Guineas”
– “The Years”
– “Between the Acts”

Ta on kirjutanud ka erinevate kirjandusauhindade võitnud romaani “Jacob’s Room” ning näidendi “Freshwater”. Woolfi teosed on tuntud oma üksikasjaliku kirjelduse ja keerulise sümboolika poolest, mis kujutavad inimpõlvkonna elu ja universumi suhteid ning väljendavad selle läbi rahu ja ilu poeetilist väärtust.

Londoni Boheemlased

Woolfi eluloo kõige põnevamad osad on tema roll selles, et hõlmas Briti boheemlikku kunstimaailma ja seeläbi ka kultuuri põhjalikumat reformi. Woolf suhtles teiste linnakirjanike ja intellektuaalidega, sealhulgas Bloomsbury rühmitusega, Samuel Beckettiga, T.S. Eliotiga, E.M. Forsteriga ja paljudel teistel säärastel ajaloolistel persoonidel. Tema teosed vahel ka otsekoheselt selgitavad ambivalentseid seoseid nende isikute vahel.

Woolfil oli aga palju ka raskusi Kirjastuselt Bloomsbury publishing koostööd saada, nagu ka tema vend Adrianile, mis viis hiljem kirjastusmaailma monopoliossa. Tema elulugu ja loominguline karjäär on unikaalne ja põnev, mis teeb temast kirjandusmaailmas endiselt ühe kõige olulisema isiku.

Mõju ühiskonnale ja kultuurile

Woolf oli oma eluajal oma järglastele kirjutatud feministlike teoste iseärasuses XX sajandi Briti naise vaimu ja sõltumatusuuringute piirid. Tema loodud pilt naiste positsioonist nn patriarhaalses elus on samuti laialt seostatav feministlike kontseptsioonide ja naiste liikumistega ning see lõi põhjuse selleks, miks temast on saanud üks tänase päeva feministlikke kirjanduskangelasi.

Woolf on tänase päevani tuntud kui kaasaegne kirjanduse suurimaid ikoonkujusid, kelle teosed on kirjanduslikku uuendamist mõjutanud. Nii on tema looming inspireerinud ja kõnetanud mitut kirjanikku üle maailma ning veel paljusid, kes alles alustavad kirjutamist ja otsivad oma hääle, sisu ning stiili.

Järeldus

Virginia Woolf oli üks tuntumaid Briti kirjanikke, kelle elu ja looming on raamatutäis saladusi ja intriige. Tema erakordne stiil ja sotsiaalsete teemade poolest tuntud teosed on kaasaegse kirjanduse ja ühiskonna ajaloos juba sulandunud ning loodetavasti peab ta nii kirjandustoas kui ka ühiskonnas minu järeltulijate jaoks loovaks olla. Woolfi tööd ei ole ainult kirjandus, vaid ka asukohad inimese sees; tema vaimustuses tunnetest tõusetuvad kõige hinnatumad elud, mitte aga ainult kirjandusmaailmas, vaid ka aktiivseteks fanaatikuteks nende jaoks, kes tahavad elu väljakutsetele vastu astuda.