Nullkulu

Nullkulu

miks kannab viljandimaa ajaleht sakala nime?

“Miks kannab Viljandimaa ajaleht Sakala nime?”

Kui räägime Eesti ajaloost, siis Viljandi on kindlasti üks nendest kohtadest, mis on andnud kaasaegsele Eestile oma märkimisväärse panuse. Ilusad paigad, nagu Lossipark või Viljandi järv, on nii Viljandile kui ka Eestile tervikuna tuntuse toonud. Ilus ja ajalooline on ka Viljandi ajaleht Sakala.

Sakala on Viljandi kohaliku ajalehe nimi, mis on tuntud oma põhjalike uudiste, arvamuslugude ja kirjanduse poolest. Ajakirja asutasid esmakordselt 1878. aastal Viljandi kaupmehed saksa keeles kui Viljandi kaupmeeste kroonika ja hiljem Sakala nime all. Ajaleht võeti Eesti Vabariigi ajal riiklikult eeskujuks. Selle ajalooline tähtsus on seotud ka sellega, et see oli esimene ajaleht, mis ilmus sel perioodil eestikeelsena, ja sel põhjusel kutsutakse seda sageli Viljandi kroonikaks.

Selle ajalehe nime valimisel on kasutatud spetsiaalset sümboolikat. Nimi “Sakala” on saadud ajaloolisest piirkonnast, mis hõlmas Viljandimaad. Sakala piirkonna nimi tuleb sõnast saaga, s.o kangelasest lood, mis kajastavad piirkonna rahvaste ja kultuuride pärandit. Seetõttu on nimi Sakala seotud just Viljandi kohaliku ajaloo ja kultuuriga. Samuti sobib Sakala kohaliku ajalehe nimeks, kuna see on seotud Viljandi ajalooga, milles on palju kultuurilisi ja ajaloolisi sümboleid.

Lisaks nimele on Sakalal ka piirkonna heograafiline olukord. Kuna Sakala asub Viljandis, on Viljandi kohaliku ajalehe kaudu võimalik anda häid juhiseid piirkonna kohta, näidata rahva kohalikku tegevust ja kirjeldada piirkonna ajalugu. Ja just sellepärast on Sakala tuntud oma põhjalike ja huvitavate artiklite poolest.

Kokkuvõtvalt tuleb öelda, et Viljandi ajaleht Sakala on Eesti ajakirjanduse ajaloos üks silmapaistvamaid ajalehti. Selle alus on piirkonna ajalugu, kultuur ja rahvad. Tark ja kompetentne ajakirjandus on väga tähtis ja just see on see, mida Sakala pakub. Meil on hea meel, et Sakalal on nii kena nimi, mis on ilmekalt seotud Viljandi ajalooga ja mis kutsub esile tundeid ja mälestusi. Me tunneme uhkust selle üle, et Viljandi ajaleht Sakala pakub oma lugejatele nii palju huvitavat ja kasulikku teavet piirkonnast ja sellest, mis selles toimub.