Nullkulu

Nullkulu

kuidas on omavahel seotud immuunsüsteem ja allergia?

Kuidas on omavahel seotud immuunsüsteem ja allergia

Tervis on igapäevaelus oluline aspekt, mida võib kõige paremini kaitsta tugev immuunsüsteem. Immuunsüsteem on keeruline võrgustik, mis tagab keha kaitse haiguste ja bakterite vastu. Allergiate puhul on immuunsüsteem tavaliselt nõrgem, mis võib põhjustada ebameeldivaid sümptomeid nagu aevastamine, silmade punetus ja naha sügelus. Selles artiklis uurime, kuidas immuunsüsteem ja allergia on omavahel seotud.

Mis on immuunsüsteem?
Immuunsüsteem on keha loomulik kaitsemehhanism haiguste vastu. See koosneb erinevatest organitest, rakkudest ja molekulidest, mis töötavad koos haiguste ja bakterite vastu võitlemiseks. Immuunsüsteemi põhiosa on valgete vereliblede kogum, mida nimetatakse lümfotsüütideks. Need rakud otsivad aktiivselt keha kudesid ja niidetakse võimalike bakterite vastu võitlemiseks.

Mis on allergia?
Allergia on keha reaktsioon tavaliselt ohutule ainule nagu toit, õietolm või loomakarvad. Keha immuunsüsteem ründab sellist ainulaadset ainelist mõtlemises veale ning puutab kokku valguosakestega, mida keha peab võõraks kehaks. Seejärel tekib kehas tugev reaktsioon nagu aevastamine, kõhulahtisus, sügelus, neeluprobleemid jms.

Mis on seos immuunsüsteemi ja allergia vahel?
Allergiate puhul on immuunsus nõrgem, mis võib haiguste ja bakterite vastu kaitsmise osas põhjustada probleeme. Kui immuunsüsteem peab võõrast valguosakest ohuks, siis tekib põletikureaktsioon, kus keha vabastab histamiini. Histamiin on kemikaal, mis põhjustab allergia sümptomeid nagu aevastamine, silmade punetus ja nahalööve.

Allergiate puhul võib immuunsüsteemi reaktsioon olla hästituntav. Kui immuunsüsteem käivitub allergiate vastu võitlemiseks, siis see väsib ja nõrgeneb, mis võib kahjustada keha võimet võidelda erinevate haiguste vastu. Immunosupressioon on immuunsüsteemi nõrgenemine, mis võib organismi haavatavaks teha bakterite, viiruste ja seente suhtes. Seetõttu võivad allergiad olla esimene märk immuunsüsteemi nõrgestamisest.

Kuid erinevad allergiad mõjutavad immuunsüsteemi erinevalt. Valguosakesed, mis käivitavad allergilisi reaktsioone, on mõnevõrra sarnased viiruste või bakteritega. Teisisõnu, immuunsüsteemi võimevus erinevate gate kaitsta sõltub sellest, kas immuunsüsteemi rakud suudavad blokeerida või teatud gate keha ründamiseks käima tõmmata. Mõnel inimesel võib immuunsüsteemi reaktsioon allergiatele olla tugevam kui teistel.

Kokkuvõtteks
Immuunsüsteemi tugevus on oluline tegur keha kaitseks haiguste ja bakterite vastu. Allergiad nõrgestavad immuunsüsteemi, mis võib põhjustada ebameeldivaid sümptomeid nagu aevastamine, silmade punetus ja naha sügelus. Sobiva ravivõtte kasutamisel saab allergiatega toime tulla ja immuunsust tugevdada. Seega on immuunsüsteemi tugevdamine ja allergiate vältimine oluline roll inimeste tervise edendamisel.