Nullkulu

Nullkulu

mida tähendab sos?

Mida tähendab SOS?

SOS on universaalne hädaabikood, mis on kasutusel kogu maailmas. Sellest sõnumist piisab, et öelda, et kellegi elu on ohus ja on vaja kiiret ja kindlat reageerimist.

SOS-kood koosneb kolmest punktist, kolmest vahemikust ja kolmest punktist. See kodeerimine, mida mõnikord nimetatakse Morse-koodiks, leiutati 1905. aastal, et aidata meremeestel evakueerimise ajal hõlpsasti kommunikeerida. Kiire edendamisega sai SOS-ist kogu maailma kodanike seas hästi tuntud hädaabikutsung.

SOS-koodi tähendus on universaalne ja lihtne: “Abi!”. Kui keegi on hädas ning vajab kiiret abi, on SOS-kood selleks sobivaim viis. See on rahvusvaheliselt tunnustatud hädaabikutsungi kood, mis ei vaja keeleoskust ega nutikaid seadmeid. SOS on alati mõistetav igas keeles ja kultuuris.

Mida tähendab SOS tänapäeval?

Kuigi SOS on hädaabikoodide klassika, on viimasel ajal ilmnenud ka kaasaegsemaid hädaabikutsujaid. Nüüdseks on olemas mitmesuguseid nutitelefoni rakendusi, mis võivad muuta hädaolukorra teatamise veelgi lihtsamaks. Nutirakendused võivad aidata teil saata tervislikku seisundi, asukoha ning ka muud olulist infot, mis võivad ametivõimudele hädaabiteate edastamisel olla kasulikud.

Mida teha, kui olete hädas?

Kui olete mingil põhjusel hädas ja vajate kiiret abi, saate kasutada hädaabinumbreid, mis on pidevalt teie kätte saadaval. Eesti hädaabinumber on 112. Kui helistate hädaabinumbrile, vastab vastaja ja palub teil öelda, mis juhtus, kus te olete ja kas vajate kiiret abi.

Olge võimaluse korral rahulik ja selgitage oma olukorda nii hästi kui võimalik. Oluline on meeles pidada, et kõneleja vajab teie informatsiooni, et aidata teil võimalikult kiiresti hädast välja tulla. Viivitamatu tegutsemine ja selge info edastamine aitavad teid kiiremini. Soovi korral võite ka hädaabinumbrile saata SOS-koodi.

Kuidas SOS-koodi saatmist harjutada?

SOS-hädaabikoodi saadeteed alati kolme lühikest signaali, kolme pikemat signaali ja seejärel kolme lühikest signaali. Signaalide pietervald nendevahelin, on aga L`éger kuhlunastükkide kohta. L`éger tähendab punkti ja `-` märk tähendab mõlemad punkti ning vahet.

Harjutamiseks võib kasutada erinevaid seadmeid, nagu morse-koodi õppematerjalid ja rakendused. Need on kättesaadavad nii mobiili- kui ka arvutiversioonide jaoks. Samuti on võimalik videotunde internetis leida, mis pakuvad praktilisi näpunäiteid SOS-koodi saatmiseks. Mõningaid morse-koodi õppimisvõimalusi leiate ka tasuta internetiressurssidest.

Kokkuvõte

SOS on universaalne hädaabikood, mis on disainitud selleks, et kutsuda kiiret ja kindlat reageerimist, kui kellegi elu on ohus. Hädaabikutsung koosneb kolmest punktist, kolmest vahemikust ja kolmest punktist, mis moodustavad universaalse Morse-koodi. Kõige olulisem on meeles pidada, et kui olete hädas, võite alati helistada hädaabinumbrile – Eestis on selleks number 112. Kui seesama numero helistate, palub vastaja teil edastada võimalikult palju informatsiooni selle kohta, mis on juhtunud ja kus te asute. Morsete (SOS) koodi saadet on lihtne õppida nii õppematerjalide abil kui ka veebivideotes näidatud näpunäidete järgi.