Nullkulu

Nullkulu

kuidas marineerida tsillit?

Kuidas marineerida tsillit – kõik, mida pead teadma

Marineeritud tsillit on mitmes riigis hinnatud ja armastatud delikatess. Marineerimine on protsess, mille käigus muudetakse köögiviljad maitsevaks ja säilivad kauem. Tai, Jaapani, Korea ja Kreeka köögis tehakse tihti marineeritud kurgi- või suvikõrvitsapulki, eriti levinud on aga marineeritud tsillid. Kuidas aga marineerida tsillit, et tulemus oleks parim? Sellele küsimusele otsime vastust selles artiklis.

Mis on tsillid?

Tsillid ehk tšillikaunad on paprikataimed, mis pärinevad Ladina-Ameerikast. Tsillid on erineva suuruse, kuju ja vürtsikusega – mõned on magusad, mõned aga on teravamad kui vähegi võimalik. Tsillide vürtsikusaste määratakse Scoville’i skaalal – mida kõrgem on Skoville’i skaala väärtus, seda vürtsikam on tsillipipar. Kui sa ei talu väga hästi vürtsikat toitu, vali marineerimiseks pigem magusamaitselised tsillid.

Marineerimise põhimõte

Marineerimine on kokkamisviis, mis aitab köögiviljadel kasulikke hapendatud omadusi omandada. Marineerimislahus sisaldab happelist koostisosa – tihti on selleks äädikas –, mis muudab toidu maitsevamaks ja pikendab säilivusaega. Happesuse astme mõõtmiseks kasutatakse pH skaalat (pH väärtusel 7,0 on toiduaine neutraalne). Marineerimisel võib pH väärtus langeda 4-5 juurde. Selline tase on piisav, et tõkestada mikroobide paljunemist ja võimaldab säilitada toitu pikema aja jooksul.

Marineeritud tsillid valmivad küllaltki kiiresti, seega on see ka hea variant külaliste vastuvõtuks.

Lahuse ettevalmistamine

Marineerimislahuse ettevalmistamisel tuleb arvestada mõningate põhimõtetega. Enamasti kasutatakse äädikat, mis määrab marineerimise edukuse ja maitse. Mida kõrgem on äädikasisaldus, seda hapukam saab marineeritud toit olema. Kuna tsillid ise on piisavalt vürtsikad, tasub äädika ja suhkru vahekord hoolikalt välja valida, et maitse ei oleks liiga magus ega hapu.

Marineeritud tsillide valmistamiseks on mitmeid erinevaid taime- ja looduspõhiseid äädikaid. Näiteks võid kasutada õunaäädikat, valge veini äädikat või isegi maitserohelist valmistatud äädikat.

Lisaks äädikale vajad marineerimiseks ka suhkrut, soola, kaneeli, vürtse ja vett. Kõikide koostisainete kogused peavad olema hoolikalt välja valitud, sest üks vale komponent võib tulemust väga mõjutada. Oluline on aga ka marinaadi ese – seda peab olema piisavalt, et tsillid kataks.

Marineeritud tsillide retsept:

Koostisained:

– 700 g värskeid tsillikaunu
– 3 küüslauguküünt
– 1 tass äädikat
– pool tassi vett
– 1/2 tassi suhkrut
– 1 tl meresoola
– 1/2 tl kaneeli
– 1 spl vürtse (näiteks koriandriseemneid või kuivasid tšillihelbeid)

Valmistamine:

Pese tsillikaunad ning lõika õhukesteks viiludeks. Koori ja tükelda küüslauguküüned.
Sega kokku äädikas, vesi, suhkur, sool ja kaneel ning kuumuta keemiseni. Lase seejärel jahtuda toatemperatuurini.
Pane tsillikaunad ja küüslauk steriliseeritud purki.
Sega marinaadile juurde vürtsid ning vala segu tsillikaunade peale.
Sulge purgid tihedalt ja lase toatemperatuuril marineeruda vähemalt 12 tundi.
Marineeritud tsillid säilivad külmkapis kuni 3 kuud.

Kokkuvõte

Marineerimine on suurepärane viis köögiviljade kasulike omaduste lisamiseks. Tsillide marineerimiseks tuleb aga hoolikalt välja valida koostisosad ja marinaad peab saama piisavalt aega, et köögiviljad maitsevaks muuta. Magusamaitselised tsillid sobivad marineerimiseks paremini kui liiga vürtsikad kaunad.

Kui soovid valmistada marineeritud tsillipulgakesi, siis võid tsillid lõigata pikaks ja õhukeseks, et neid oleks lihtne süüa. Kasuta marineeritud tsillisid salatites, vokiroogades või kuumutatud võileivana. Maitseroheline valmistatud äädikas annab aga omapärase ja unikaalse maitse, mis sobib hästi neutraalsete toitude lisandiks. Ära unusta, et marineeritud toidud on suurepärane viis köögiviljade tarbimiseks ja võib pakkuda mõnusat pikki haaret.