Nullkulu

Nullkulu

mis on tortilla?

Mis on tortilla?

Tortilla on üks mitmekülgsemaid ja populaarsemaid Mehhiko roogasid, mis on tuntud üle kogu maailma. Alguses kasutati tortillasid lihtsalt toidu serveerimiseks, kuid nüüd on neist saanud Mehhiko köögi oluline komponent. Tortillasid saab täita erinevate lihade, köögiviljade ja kastmetega, millest igaüks annab tortillale unikaalse maitse.

Tavaliselt valmistatakse tortillasid nisujahust või maisijahust. Maisijahust tortillasid leidub rohkem Mehhiko põhjaosas ja nisujahust tortillasid peamiselt lõunaosas. Mõlemal on oma unikaalne maitse ja tekstuur ning mõlemad sobivad suurepäraselt erinevate toitudega. Nisujahust tortillad on pehmed ja painduvad, mis muudab nende täidiseks ideaalseks, samal ajal kui maisitortillad on krõbedad ja lisavad roogadele rohkem tekstuuri.

Tortillate keetmine

Tortillade keetmine ja valmistamine on lihtne. Alguses valmistage oma tainas soovitud jahutüübist. Võite kasutada ka spetsiaalset tortillajahu. Lisage tainale seejärel maitseaineid, näiteks soola, suhkrut ja küüslauku – või mida iganes soovite.

Järgmiseks jagage tainas väikesteks pallideks, mis on umbes golfipalli suurused, ning seejärel aplodeerige neid. Traditsiooniliselt aplodeeritakse masinaga, kuid seda saab teha ka käsitsi. Kuumutage tortillaplaat või pann keskmisel kuumusel ja küpsetage tortillad kuldpruuniks. Tavaliselt kestab see umbes 30 sekundit mõlemalt poolt.

Tortillade täitmiseks on lõpmatu hulk võimalusi. Näiteks saate kasutada grillitud kana, salsat, guacamole’t, juustu, tomati ja koriandrit. Kujutlusvõime ja maitsete kombinatsioonid on lõputud.

Tortillade ajalugu

Tortillade kasutamine toidus on seisnud Mehhiko kultuuris juba pikka aega. Tortillasid on Mehhikos kasutatud kõige varem juba umbes 500 aastat tagasi, kui atsteekide kultuur oli sellel alal domineeriv. Nad kasutasid maisi oma igapäevastes toitudes suures koguses. Tortillasid valmistasid atsteekide naised käsitsi ning neid serveeriti liha, kala ja juurviljadega.

Tänapäeval on tortillasid lihtne leida peaaegu iga Mehhiko restorani menüüst. Tortillad on populaarsed ka mujal maailmas, eriti Lõuna-Ameerikas ja Ameerika Ühendriikides. Tänapäeval on tortillast saanud rohkem kui lihtsalt Mehhiko roog, kuid on oma koha leidnud ka erinevates köökides üle maailma.

Kokkuvõte

Tortilla on Mehhiko köögi nurgakivi. Alguses kasutati tortillat lihtsas serveerimisaluses, kuid nüüd on sellest saanud palju enamat. Tortillasid saab täita erinevate toitudega, mis muudab need universaalselt armastatud. Soovitatavalt valmistatakse tortillad maisi- või nisujahust ning seejärel saate neid täita soovi korral. Sõltumata sellest, kas teete oma tortillad käsitsi või ostate need poest, on tortillad tervislik ja maitsev valik.