Nullkulu

Nullkulu

mis on laktoos?

Mis on laktoos

Laktoos on suhkur, mis leidub piimas. See on diskacharida suhkur, mis koosneb glükoosist ja galaktoosist ning annab piimale magusa maitse. Laktoosimolekul on gabariidi külge ühendatud glükosiidsideme kaudu, mida tuntakse beeta-1,4-sidemega. Inimkehas tuleb laktoos lagundada glükoosiks ja galaktoosiks, et seda energiaks muundada. See protsess toimub laktaasi nimelise ensüümi abil, mis lagundab laktoosi sobiva kujuga suhkruks. Piim suudab kõigile tarbijatele probleeme tekitada, sest laktoosi ei saa lagundada kõik inimesed. See võib põhjustada seedeprobleeme ja muid kõrvaltoimeid.

Laktoosi toidus

Laktoosi leidub peamiselt piimas, piimatoodetes ja piimajookides ning võib esineda ka paljudes töödeldud toitudes. Maid saab kasutada erinevatel viisidel, näiteks piima, jogurti, juustu, või, koore, valgupulbri, suupistete ja muude toodete valmistamiseks. Piimatoodete seas on madalama laktoosisisaldusega tooteid koort, võid, juustu, hapukoort ja teisi kääritatud piimatooteid. Laktoosivabad piimatooted on saadaval ka piimhappe kääritamisega valmistatud taimsetes või sojatoodetes, mida saab tarbida ka laktoositalumatuse korral.

Laktoosi talumatus

Paljudel inimestel on raske laktoosi seedida, kuna nad kannatavad laktoositalumatuse all. Laktoositalumatus tekib laktaasi ensüümi puudumise või alatalitluse tõttu, mis häirib laktoosi jaotamist organismis. Laktoos ei suuda käärida soolestiku fermentide mõjul ja jääb organismi seedimatuks. See võib põhjustada seedeprobleeme, nagu kõhulahtisus, kõhukrambid, gaasid ja muud probleemid. Laktoositalumatus tekib tavaliselt vanusega ja esineb sageli Aafrika, Aasia, Ladina-Ameerika ja teiste mittedominantsete rahvaste hulgas.

Kui teil on probleeme piimatoodete tarbimisega, võite proovida laktoosivabu või laktoosivabu tooteid. Need on toidud, millel on madalam laktoosisisaldus või need, mis on valmistatud piparmündiga või probiootikumidega, mis aitavad laktoosi käärida.

Laktoosi eelised ja puudused

Laktoos on oluline ensüüm, mis annab energiat ja aitab hoida organismi tervena. See toetab immuunsüsteemi ja võib vähendada mõningaid haigusi, näiteks piimhappetööstuse ensüümide puudulikkuse korral. Laktoosil on ka põletikuvastane toime, mis aitab võidelda nakkuste ja haigustega.

Samas võib laktoos kaasa tuua paljusid negatiivseid tagajärgi. See on üks peamisi toiduallergiaid ja võib põhjustada laktoositalumatuse korral tõsist valu, krampe ja kõhulahtisust. Paljud toidud sisaldavad laktoosi ja võivad seega põhjustada ebameeldivaid seedehäireid. Kuna laktoosi kogus võib eri toitudes varieeruda, on mõned inimesed paremad kui teised suuda laktoosisisaldusega toiduid taluda.

Laktoosi sisaldavad tooted

Laktoosi sisaldavad tooted on piim ja piimatooted, sealhulgas juust, koor, jogurt, jäätis ja muud seotud tooted. Valgupulbrid, magustoidud, imiku piimasegud ja isegi jäätisevalmistajad võivad sisaldada laktoosi. Paljud laktoosivabad dieedid tähendavad kõigi laktoosi rikkalike toodete hoidumist, kuid paljud inimesed leiavad, et nad võivad piirata laktoosi ja veel nautida oma lemmiktoidusid.

Laktoosi kasutamine toiduainetetööstuses

Laktoosi kasutatakse sageli toiduainetööstuses magustajana ja konserveerimisainena. See annab toidule lisamagustaja ja muudab ka mõnede toiduainete tekstuuri. Laktoosi saab kasutada valkude säilitamiseks või suurendamiseks toidus. Laktoosivaba piimapulber on üks toodete sortidest, mida kasutatakse toidu valmistamisel. Laktoosivaba pulber on saadaval ka spetsiaalse ettevõtte poolt.

Lõppkokkuvõte

Laktoos on diskakaridaat, mis annab piimale magusa maitse. Laktoosi võib leida piimatoodetes ja toidus ning see võib tekitada seedeprobleeme, eriti laktoositalumatuse korral. Laktoos on oluline ensüüm, mis annab energiat, tugevdab immuunsüsteemi ja võib vähendada mõningaid haigusi. Laktoosivabu piimatooteid ja muud toitu tuleb kasutada piiratud koguses või vältida täielikult, kui on laktoositalumatus. Lõpuks, kui soovite laktoosisisaldusega toiduaineid süüa, kuid laktoositalumatus on teie jaoks probleem, proovige vähendada kogust ja kontrollida, kuidas teie organism reageerib. Alati võite valida nende toodete seas, mida on valmistatud piparmündiga, või probiootikumidega, millised aitavad laktoosi seedimist. Toitumisnõustajaga on muidugi alati võimalik nõu pidada, kuidas tervislikult toituda piiratud laktoosisisaldusega.

Veel.