Nullkulu

Nullkulu

mis on hummus?

Mis on hummus?

Hummus on köögiviljade ja kikerherneste pasta, mis on valmistatud ekstra-neitsioliiviõli, küüslaugu, sidrunimahla ja tahini abil. See on Vahemere toit ja araabia päritolu, mida on sageli võimalik leida erinevates rahvusköökides ja restoranides kogu maailmas. Hummus on tervislik ja maitsev alternatiiv traditsioonilistele võileivakatetele või dipidele. Selles artiklis uurime lähemalt, mis on hummus, selle ajaloo taga olevad faktid, selle koostisosad ja selle võimalik tervislikud eelised.

Ajaloost

Hummus on pärit Lähis-Idast, kus see on olnud populaarne juba sajandeid. Tavaliste koostisosade hulka kuuluvad kikerherned, oliiviõli, küüslauk, sidrunimahl ja tahini. Seda leiti esmakordselt keskaegse Siiria toiduretseptiraamatutest, mis pärineb Umbes a. l. Kuna hummus on alati olnud väga taskukohane ja toitev, puudutas see peagi ka kogu Lähis-Ida ühiskonda ning sai oluliseks osaks nende igapäevasest toitumisest.

Koostisosad

Traditsiooniline hummus koosneb peamiselt kikerhernest. Need on oluline koostisosa, kuna need sisaldavad palju kiudaineid ja valku, samuti vitamiine ja mineraale. Kui valmistad hummust kodus, võta kuivatatud kikerherned ja pane need eelnevalt likku seisma mitmeks tunniks või ööpäevaks. Seejärel keeda neid madalal kuumusel, kuni kikerherned on pehmed.

Teine tähtis hummuse koostisosa on tahini, mis on mandlipähklitest valmistatud pasta. See annab hummusele kreemja tekstuuri ning täidlasema maitse. Tahini sisaldab linoolhapet, mida organism vajab südame tervise tagamiseks. Kahtlemata võib-olla kõige olulisem koostisosa on ekstra neitsioliiviõli. See on rikkalikult küllastumata rasvhapetega, sealhulgas omega-3 ja -6 rasvhapetega, ja aitab vähendada kolesterooli taset veres.

Samuti sisaldavad hummuse koostisosad küüslauku, mis on teatud tervislike omaduste tõttu väga populaarne. Küüslauk võib aidata vähendada vere kolesteroolisisaldust ning vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski. Kahjuks võib toor-küüslaugu söömine põhjustada halba hingeõhku, mistõttu tuleb nii selle kui ka muude hummuse koostisosade kogused tasakaalus hoida. Lisaks on hummuses sidrunimahla, mis annab sellele sadu kaloreid võimsa maitse ja happesuse, aga ka tsitruselistevitamiine.

Teretulnud tervislik kaaslane

Hummus on tervislik alternatiiv traditsioonilistele võileivakatetele ja dipidele. Kuna see sisaldab palju kiudaineid ja valku, siis on see suurepärane toit kaalulangetajatele. Need, kes tarbivad hummust regulaarselt, võivad ka oma südame tervist parandada, kuna monoküllastumata rasvad, mis on ekstra neitsioliiviõlis, võivad vähendada kolesterooli taset veres. Samuti soodustab hummus seedimist, kuna see sisaldab häid baktereid, mis aitavad organismil seedida toitu. Lisaks on see ka suurepärane vitamiinide allikas, sest see sisaldab rikkalikult olulisi mineraale, nagu raud, magneesium, kaltsium ja kaalium.

Järeldus

Hummus on Lähis-Ida populaarne toit, mis on täis tervislikke omadusi. See on valmistatud kikerherneste, tahini, sidrunimahla, küüslaugu ja ekstra neitsioliiviõli kombinatsioonist. See on erinevuste tõttu isemandav ja särav hummusti valitmiseks igal päeval. Olulisteks hummuse tähtsateks koostisosadeks on mitmed rikkad toiteväärtusega terved ained, sh südamele kasulikud monoküllastumata rasvad. Hummus on ka suurepärane viis kaalu kaotada ja seedetrakti tervist parandada. Nii veganid kui mitte-veganid võivad seda nautida ja sellest tervislike omaduste naudinguid kogeda, kuid nagu kõikides valikutes – mõõdukalt.