Nullkulu

Nullkulu

mis on eskalopp?

Mis on eskalopp?

Eskalopp on roog, mida valmistatakse õhukese lihaviilu katmisega jahu, munade ja riivsaiaga ning seejärel praadimisega. Väljend “eskalopp” on tegelikult itaalia päritolu ja tähendab iminapaga õhukeselt viilutatud liha. Eskaloppi on tavaliselt valmistatud vasikalihast, kuid võib kasutada ka muud liha.

Eskaloppi ajalugu

Eskalopp on pärit Itaaliast, kus seda tuntakse kui “cotoletta alla milanese”. Tegemist on Lombardia piirkonna rahvusroaga, mis on valmistatud vasikalihast. Eskalopp on levinud ka teistes riikides, eriti Lääne-Euroopas ja Ladina-Ameerikas. Mõnes riigis nagu Prantsusmaa ja Hispaania on eskalopp tuntud kui “escalope”, samal ajal kui Saksamaal kutsutakse seda “Schnitzeliks”.

Eskaloppi retsept

Eskaloppi valmistamiseks on lihtne retsept. Kõigepealt tuleb valmistada paneering. Selleks segage omavahel jahu, munad ja riivsai. Seejärel katke eskaloppi viilud paneeringuga ja praadige mõlemalt poolt keskmisel kuumusel, kuni need on krõbedad ja kuldpruunid. Eskaloppi võib serveerida erineval moel. Sageli serveeritakse seda koos kartulipüree, hautatud köögiviljade või salatiga.

Eskaloppi omadused

Eskalopp on toitev roog, mis sisaldab palju valku. See on ka väga maitsev ja sobib ideaalselt lõuna- või õhtusöögiks. Eskalopp sobib hästi ka pidulikuks söögiks. See on samuti lihtne ja kiiresti valmiv roog, mis sobib suurepäraselt kiiretel päevadel.

Eskaloppi lisandid

Eskaloppi võib serveerida erinevate lisanditega. Näiteks sobivad hästi kartulipüree, friikartulid, hautatud köögiviljad või salat. Eskaloppi võib serveerida erinevatel viisidel, olenevalt maitsenüanssidest, mida soovitakse rõhutada.

Äärmiselt tähtis on valida õige vein, mis sobib eskaloppidega. Kuiva punase veini või valge veiniga sobib eskalopp ideaalselt. Sama kehtib ka õlle kohta.

Kokkuvõte

Eskalopp on maitsev roog, mis on pärit Itaaliast, kuid on levinud mitmetes riikides. Eskaloppi valmistatakse õhukestest viiludest lihast, mis on kaetud paneeringuga ja praetud krõbedaks ja kuldpruuniks. Sobib suurepäraselt pidulikuks õhtusöögiks ning on lihtne, kiire ja toitev roog. Eskaloppi võib serveerida erinevate lisandite ja veinidega, olenevalt maitsest.

Veel.