Nullkulu

Nullkulu

mis on confit?

Mis on confit? Kõik, mida pead teadma selle hämmastava meetodi kohta

Kas oled juba kuulnud confitist? See on prantsuse köögist pärit meetod, mille abil valmistatakse erinevaid toite, alates lihast ja kalast kuni köögiviljade ja lõpetades isegi puuviljadega. Confit on väga populaarne prantsuse restoranides ja nüüd saab seda ka kodus valmistada.

Selle artikli raames kirjeldame kõike, mida vaja teada confiti kohta, kuidas seda valmistada, selle ajalugu ning lisaks jagame mõningaid retsepte, kus confitit saab kasutada.

Ajalugu

Confiti ajalugu ulatub tagasi vähemalt 1000 aastat. See meetod oli vajalik, et toiduained säilitaksid oma kvaliteedi ja maitse pikema aja jooksul, eriti talvel. Esialgu kasutati meetodit sealiha ja pardilihaga, kuid hiljem hakati seda kasutama ka teiste toiduainete puhul.

Confit on tegelikult prantsuse sõna, mis tähendab “säilitamist”. Meetod seisneb selles, et toitu keedetakse koos rasvaga, seejärel jahutatakse ja hoitakse õhukindlas kohas. Need kolm sammu tagavad, et toit säilitab oma kvaliteedi ja maitse pikema aja jooksul.

Kuidas confitit valmistada?

Confitit on lihtne valmistada, kuid see võtab aega. Toiduaine (nt liha või kala) tuleb kõigepealt soolata ja maitseainetega katmiseks maitsestada. Seejärel tuleb see valmistada koos rasvaga ahjus madalal kuumusel (umbes 86 kraadi juures) kaetud nõus. Kui toit on valmis, tuleb see lasta jahtuda ja viia seejärel õhukindlasse anumasse, kus seda saab hoida vähemalt nädal aega.

Kaasaegsed tehnoloogiad võimaldavad confitit valmistada ka sous-vide meetodil, kus toitu keedetakse vaakumpakendis pikema aja vältel madalal kuumusel. See meetod tagab veelgi parema tulemuse.

Kuidas confitit kasutada?

Confitit saab kasutada erinevates roogades. Näiteks võib kanaconfiti kasutada salatites, pastades või pirukates. Pardiconfit sobib väga hästi kerge pearoana serveerimiseks kartulipüree ja hautatud köögiviljadega.

Confiti võib lisada ka oma hommikuvõileivale, kombineerides seda avokaado või tomatiga. Võimalusi on palju ja piiranguid ei ole!

Kokkuvõte

Confit on prantsuse meetod toiduainete säilitamiseks pikemaks ajaks. Seda meetodit kasutatakse peamiselt liha ja kala puhul, kuid seda võib kasutada ka köögiviljade ja puuviljade säilitamiseks. Confiti valmistamine võtab aega ja nõuab selles oskusi, kuid tulemus on väärt vaeva. Confitit võib kasutada paljudes erinevates roogades ning selle lisamine oma retseptidesse on kindel võit.

Veel.