Mis on Cava: Üksikasjalik juhend Hispaania kuulsaima mullijoogi kohta
Cava on Hispaania vahuvein, mis tuntakse kogu maailmas oma kvaliteedi ja maitse tõttu. See on traditsiooniline jook, mida valmistatakse Kataloonia piirkonnas Põhja-Hispaanias ja see on armastatud nii kohalikult kui ka välismaal. Kuna cava on muutunud üha populaarsemaks, siis miks mitte saada paremini kursis selle mullijoogi ajaloo, rikkaliku maitse ja muude huvitavate faktidega? Selles artiklis selgitame üksikasjalikult, mis on cava.
Mis on cava?
Cava on Hispaania vahuvein, mis on valmistatud klassikalise meetodi abil, milles teise kääritamise ajal kestab vein enam kui 9 kuud. Selle meetodi abil valmib universaalne vahuvein, mis sobib suurepäraselt pidulikeks sündmusteks, nagu pulmad ja sünnipäevad. Cava maitse varieerub sõltuvalt tootmise meetodist, -piirkonnast ja -viinamarjasortidest. Cava on kaasaegse hispaania õitsva veinikultuuri lahutamatu osa.
Cava ajalugu
Cavat on valmistatud juba iidsetest aegadest, kuid kaasaegne cava arenes välja 1872. aastal Sant Sadurni d’Anoi piirkonnas asuvates keldrites. Päevast päeva lõhnavad need keldrid traditsioonilise cava loomise, villimise ja laagerdumise järele. Pealegi on Cava tootmine üks Kataloonia majanduslikku ja kultuurilist uhkust. Teise maailmasõja ajal sai cava endale nime ja sellest sai Hispaania kõige tuntum vahuvein.
Cava tootmine
Cava tootmine toimub range kontrolli all, mille eesmärk on säilitada toote kvaliteet. Kõigepealt valitakse kohalikud valitud viinamarjad, mida korjatakse traditsiooniliselt käsitsi. Korraliku valiku tagamiseks peab valimine toimuma korraga ja väga järsult, sest viinamarjad kaotavad oma kvaliteedi kiiresti. Korjamine toimub sinisel tunnil, kui on kõige jahedam aeg, et tagada viinamarjade head seisund. Valitud viinamarju hoitakse jahedas keskkonnas, kuni neid on vaja kasvatada.
Viinamarjad pressitakse ja kääritatakse, et saada alusvein. Seejärel lisatakse sellele veinile suhkur ja pärm, et käivitada teine käärimine, mis võtab aega umbes 40 päeva. Seejärel villitakse vein pudelitesse, kus toimub kolmas kääritamine. See kestab enam kui 9 kuud ja kõik pudelid hoitakse töötoas kuni keldrisse saatmiseni. Kuna Cava valmib klassikalise meetodi abiil, siis laagerdumisajad erinevad veinitehased. Pärast kahe aasta möödumist on cava valmis tarbimiseks ja see on valmis maitsma.
Cava klassifikatsioon
Cava klassifitseeritakse põhiliselt vastavalt tema suhkrusisaldusele ehk kaheksa erinevat klassifikatsiooni. Kuiva cava nimeks on brut nature, extra brut ja brut. Magusat cava nimeks on sekt, semi-sekt, semi-brut, jne. Cava kvaliteet sõltub ka tootmise tehnikatest, seega on olemas kolm erinevat cava kvaliteeti: cav, cavavalitus ja gran cavavalitus.
Cava piirkond
Cava-tööstus asub Põhja-Hispaanias Kataloonia piirkonnas Barcelona lähistel. Enamik cavaist valmistatakse Sant Sadurni d’Anoi piirkonnas, mida peetakse Cavaga seotud piirkonna kaitse tsooni märgistuse saamiseks. Pealegi on cava piirkonnas korralikud keldrid, mida kasutatakse cava ladustamiseks ja laagerdamiseks. Cava valmistatakse ka Valencia, Aragón ja Navarra piirkonnas.
Cava viinamarjad
Cava valmistamiseks kasutatakse mitmeid erinevaid viinamarjasorte nagu Macabeo, Parellada ja Xarel·lo ning lisaks ka Valenciana, Malvasía ja Chardonnay. Hispaania piirkonna kliima on oliivipuude ja viinamarjade jaoks ideaalne keskkond. Kataloonias ja teistes Hispaania osades on viinamarjakasvatuse ajalugu ja traditsioon rikkalik.
Mis teeb cava eriliseks?
Cava eristub oma intensiivse ja aromaatse maitse poolest, mis on viljaka maastiku tulemus. Hispaania kliima ja ebatavaline väetisepolitika loovad erakordse viinamarja, millest valmistatakse kvaliteetne cava. Lisaks saab cava maitset rõhutada soojade toitude ja magustoitudega, muutes selle mitmekülgseks joogiks.
Kui serveerida cava’t?
Cava serveerimine ja temperatuur sõltuvad isiklikest eelistustest. Üldiselt peaks cava olema jahedas kohas umbes kolm tundi enne serveerimist. Soovitatav serveerimistemperatuur on 7°C kuni 8°C, kuid need temperatuurid võivad varieeruda sõltuvalt cava brandist ja isiklikust eelistusest. Cava pudelit tuleks hoida jahedas ja pimedas kohas ning selle aegumiskuupäevast tuleks kinni pidada.
Kokkuvõte
Nagu näete, on cava hispaania linnaosa uhke pärand ja rikkalik ajalugu. Lisaks on see üks Hispaania tuntuimaid vahuveine. Selle joogi valmistamine on pikaajaline protsess, kuid selle tulemusena saame kvaliteetse cava, mis on sõltuvalt viinamarjade valiku ning vaevade käigus loodud. Cava on täiuslik kaaslaseks pidulikest hetkedest kuni hubaste õhtusöökideni. Cava puhul on oluline kvaliteet, maitse ning erksam ülekanne ja kultuuris.