Nullkulu

Nullkulu

mida teha särjest?

Mida teha särjest: Toiduretseptid ja müüdid, mida peaksite teadma

Särg on kala, mida leidub tavaliselt väikestes tiikides, järvedes ja teistes mageveekogudes. Tegelikult on särg üks levinumaid kalaliike Eestis ja paljud inimesed kalastavad seda püügi eesmärgil või lihtsalt lõbusa ajaviite huvides. Kui olete särge kohanud või plaanite seda proovida, on see juhend just teile.

Selle pika artikli ajal räägime, mida teha särjega. Me vaatame, kuidas seda valmistada, mida vältida, millised on selle toiteväärtused, millised on mõned levinumad müüdid ja palju muud. Lõpeks jõuame järeldusele, mis aitab teil edasi minna.

Särje toiteväärtused

Särg pakub palju toiteväärtust, mis muudab selle tasakaalustatud toiduks. Särje 100 grammi portsjon sisaldab vaid 97 kalorit. See sisaldab ka palju valku, kuid samas on vähe rasva. Sisaldab ka D-vitamiini, vitamiine B6 ja B12, rauda ja muid olulisi toitaineid. Üldiselt võib öelda, et särje tarbimine on tervislik.

Kuidas särge valmistada?

Kuidas valmistada särge on väga oluline, kuna sobimatu valmistamismeetod võib tulemuse rikkuda. Mõned levinumad valmistamisviisid sisaldavad:

– Grillimine: Särg sobib hästi grillimiseks, võib lisada ka maitseaineid või marinaadi.
– Praadimine: Särge võib praadida pannil või fritüürida. Enne praadimist võib särge ka kasta jahu või paneerida.
– Suitsetamine: Särge saab suitsetada kuuma või külma meetodiga, lisaks on olemas ka alternatiivsed meetodid suitsutamiseks.
– Keetmine: Särge võib keeta, kuid sel juhul võiks vähem maitseaineid kasutada, et säilitada särje loomulik maitse.

Särje müüdid

Särje kohta levib palju müüte, mis pole tegelikult tõesed. Mõned levinumad müüdid hõlmavad näiteks:

– Särge ei tohiks süüa kevadel: See on vana müüt, et särge ei tohiks kevadel süüa. Tegelikult võib särge süüa aastaringselt.
– Särg on räigelt haisev kala: Seda uskumust on raske ümber lükata. Tegelikult sõltub sellest, kuidas kala puhastatakse ja valmistatakse. Kui valmistada õigesti, on särge haisu küsimusteta vähe.
– Särje süües kasvavad inimestel luud: See on jällegi müüt. Särge süües inimestel luud kasvada ei saa, kuigi väikesed luud võivad olla osa kalasööma ajastust.

Särje ettevalmistus

Et särge valmistada, peate teadma, kuidas seda korralikult puhastada. Kuidas seda teha, võib tunduda keeruline, kuid õnneks on see tegelikult lihtne.

– Eemaldage pea, saba, soomused ja siseorganid. Lõigake nuga kala selgroo mõlemale poolele.
– Eemaldage kõhuõõnest kõik triibud.
– Loputage särge hoolikalt külma vee all ja lõigake ribadeks ja eemaldage veelkord kõik triibud.

Särje retseptid

Aga millised on head särje retseptid? Siin on mõned meie lemmikud:

– Grillitud särje retsept: Võta kaks särge, 1 sidrun, 1 tl soola, 1 tl kuivatatud tilli, pool tl valget pipart, 2 küüslauguküünt, 2 spl oliiviõli ja lõigake särjed pooleks. Sega kokku kõik maitseained, määri särjed õliga ja küpseta neid umbes 10 minutit.
– Särje köögiviljasupp: Võta kaks särge, 1 sibul, 3 kartulit, 1 porgand, 1 l köögiviljapuljongit, 100 grammi külmutatud kergelt aurutatud köögivilju, pool tl rosmariini ja maitse järgi soola ja pipart. Lõigake köögiviljad ja särjed tükkideks ja keetke puljongis umbes 40 minutit.
– Paneeritud särje retsept: Võta kaks särge, 2 muna, 1 tass jahu, 1 tass riivsai, 1 tl küüslaugupulbrit, 1 tl sibulapulbrit, 1 tl paprikapulbrit, sool ja pipar maitse järgi. Paneerige särjed jahu, munade ja riivsaiaga ning praege kuni kuldpruuniks.

Korduma kippuvad küsimused

– Kas särje süüa võib ka toorelt?

Särge ei tohiks süüa toorelt, kuna selles võib olla parasiite, mis meile inimestele haigusi põhjustavad.

– Kuidas teha särjest fileed?

Kui te pole kindel, kuidas särjefileed teha, siis soovitame otsida vastavat juhendit ja õpetust internetis. Alati on hea saada tippe professionaalidelt, eriti kui tegemist on filminemisega.

Kokkuvõte

Särje söömine on tervislik ja nauditav, kui te teate, kuidas seda valmistada. Rääkisime sellest, millised on särje toiteväärtused, millised on mõned levinud müüdid, kuidas särjeid õigesti ette valmistada ja valmistada ning lõpuks andsime ka mõned head retseptid. Lõppkokkuvõttes peaks see juhend aitama teil saada teadmisi selle imelise kala kohta. Head söömist!

Veel.