Mida teha riisist: Parimad retseptid ja viisid riisi valmistamiseks
Riis on universaalne toiduaine, mida kasutatakse paljudes erinevates roogades üle maailma. See on odav, kerge valmistada ning sobib koos erinevate lisanditega üheks tervislikuks toiduks. Olgu tegemist sushi, paella, pilaffi või risotto’ga – õige riisi valimine ja valmistamine on eduka toiduvalmistamise ABC.
Parimad viisid riisi valmistamiseks
Parim viis riisi valmistamiseks sõltub tõepoolest kasutatavast meetodist, ent üks universaalne reegel on see, et riisi tuleb alati loputada külma veega, et tooa jäänud tärklis välja pesta. Järgmine oluline aspekt on optimaalne riisi kogus ja vedelike suhe.
Klassikaline meetod riisi valmistamiseks on kasutada kahekordset kogust vett võrreldes riisiga, kuid on ka teisi meetodeid. Näiteks võib riisi valmistada hoopis aurutades – see küpseb õrnemalt ja säilitab enam oma maitse. Kergeim viis riisi valmistamiseks on kaasaegne riisipliit, millega saate tasakaalustatud riisi kahekordse koguse veega valmis raputada.
Koostisosade valik ja riisi sort
Riisinõud võivad olla erinevatest riisisortidest ja koostisosadest, alates jämedast pruunist riisist kuni valge kleebise, õhuliste Jasmiini ja aromaatsete basmati sortideni. Tavalise valge riisi valik on spetsiifilisem ja proovitud variant on kindlasti parim, kuid erinevad mustrid annavad söögile kindlasti omapära.
Kõige populaarsemad riisinõud sisaldavad tavaliselt köögivilju, kana, veiseliha, kala või mereande. Maitse on aga roogade juures kõige olulisem faktor ning see sõltub peamiselt retseptist, mida järgite.
Kiired ja tervislikud retseptid riisist
Retsepte on lihtne leida ja mõnikord on hea ka inspiratsiooni otsimiseks vaadata teisi kultuure ja nende riisinõusid. Näiteks võite proovida sushit, mis ühendab mereande, riisi ja nori lehti, mis annavad söögile erilise tekstuurisümbioosi.
Teine variant on proovida erinevaid paella retsepte, mis sobivad suurepäraselt õhtusöögiks. Terve ja tervisliku jedenamise poolest on soovitatav kasutada pruuni riisi, mis on täidlasem ja toitaineterikkam.
Riisi valmistamise nipid
Oluline on meeles pidada, et lihtsad nipid, nagu või ja soola lisamine või võimalikult väikeste portsjonite kasutamine, võivad parandada isegi lihtsama riisiroa maitset ja elamusvärtust. Ka vürtsid nagu safran, küüslauk ja ingver võivad anda roale selle ainulaadse maitse.
Järeldus
Riis on universaalne toiduaine ja sobib suurepäraselt kergeks lõuna- või õhtusöögiks. Selle valmistamisel on aga olulised mõned põhireeglid, et kindlustada ka lõpproduktsiooni edukust. Mida teha riisist? Võimalusi on palju ning võimalikud on ka erinevad vürtsikombinatsioonid ja lisandid. Kuid plethiselt on kõige olulisem riisi korralik loputamine ja sobivate valikute tegemine. Edukat toiduvalmistamist!