“MIDA TEHA PUNASEST KAPSAST”
Kas olete kunagi mõelnud, mida kõike võiks teha punasest kapsast? Tegemist on ühe tervislikuma ja kasulikuma köögiviljaga, mida saab kasutada paljudes erinevates toitudes. Punane kapsas on toitaineterikas, sisaldades näiteks C-vitamiini, kaltsiumi, rauda, umbes kümmet erinevat mineraali ja antioksüdanti. Kuid kuidas seda köögivilja parimal moel ära kasutada? Just sellest artiklis räägimegi: mida teha punasest kapsast!
PUNASE KAPSAPÜREE
Punase kapsa püree on üks lihtsamaid viise, kuidas seda köögivilja kasutada. Selle valmistamiseks peate purustama kokku umbes 500 grammi omakorda väikesteks tükkideks hakitud köögivilja. Seejärel lisage sellele 2-3 supilusikatäit võid ja umbes klaas vett. Pange segu keema ning laske umbes 20 minutit podiseda, kuni kapsas on pehme. Seejärel võite püree ühtlase konsistentsi saavutamiseks kasutada saumikserit või blenderit. Maitseks võib lisada soola, pipart ja tüümiani. Serveerige näiteks koos röstleiva või praekartulitega.
MARINAAD TALIKÖÖGIVILIJA JAOKS
Punane kapsas on suurepärane köögiviljamarinaadi tegemiseks. Alustamiseks tuleb kapsas tükeldada õhukesteks ribadeks. Lisage sellele maitseained, näiteks riivitud ingver, küüslaugupulber, õunaäädikas, suhkur, sool ja pipar. Laske köögiviljal ööpäev või paar marinadis seista. Seejärel saate seda kasutada salatite ja külma roa lisandina.
KAPSARULLID
Kapsarullid on suurepärane roog, mis sobib hästi nii argipäevaks kui ka pidulauale. Selle valmistamiseks peate kapsalehed pooleks lõikama ja sellest sisemuse välja võtma. Seejärel tuleb liha (näiteks hakkliha) ja riis (soovi korral) segu kapsalehtede sisse panna. Keetke rullid siis aeglaselt keevas vees umbes 30 minutit. Serveerige rullid näiteks hapukoorega.
KIMCHI
Kimchi on Korea rahvustoiduks peetav punase kapsa fermentatsioon toiduaine. Selle valmistamisel on oluline kasutada õigeid koostisosi, nagu tšillipulber, ingver, küüslauk ja koriander. Seejärel tuleb köögiviljale lisada soolatud kala ning jätta segu seisma toatemperatuuril umbes kolm päeva või kauemgi, kuni see on korralikult fermenteerunud. Valmis kimchi on suurepärane lisand hommikul serveeritavatele munaroogadele ja nuudlitele.
MÜSLI
Kuigi see võib tunduda veidi ebaharilik, sobib punane kapsas suurepäraselt müslisegu valmistamiseks. Selleks tuleb köögivili riivida või tükeldada niimoodi, et see oleks piisavalt peeneks hakitud. Seejärel võite lisada ülejäänud koostisosad müslisegusse, nagu pähklid, kuivatatud puuviljad ja seemned. Valmis segu võib serveerida kas lemmikpiima või jogurtiga.
SALATID
Üks kõige levinumaid viise, kuidas punast kapsast kasutada on salatite ja külmsuppide valmistamine. Proovige näiteks lisada kapsaõielehed klassikalisele köögiviljasalatile, millele on lisatud kurki, paprikat ja tomatit. Kombineerige see valmiskastmega või valmistage omatehtud majoneesi-põhine kaste. Kui soovite maitset veidi teravamaks muuta, lisage salatile ka pisut värsket tšillit.
TALVISED AHJUKÖÖGIVILJAD
Punane kapsas sobib suurepäraselt koos teiste talviste juurviljadega, nagu porgand, kartul ja pastinaak. Selleks segage kõik koostisosad suures kausis või küpsetusplaadil, lisage maitseks oliiviõli, soola, pipart ja rosmariini. Küpsetage ahi 200 kraadi juures umbes 20-30 minutit, kuni köögiviljad on pehmed ja kuldkollase värvusega.
Kokkuvõtteks võib öelda, et punane kapsas on äärmiselt mitmekülgne köögivili, mida saab kasutada paljudes erinevates retseptides. Olgu selleks siis marinaad, kimchi, talvised ahjuköögiviljad või lihtne köögiviljasalat, see köögivili on oma toitainerikka koostise ja kauni värvuse poolest väärt tähelepanu. Proovige kindlasti käesoleva artiklis kirjeldatud retsepte!