Nullkulu

Nullkulu

kuidas teha šokolaadi?

Kuidas teha šokolaadi?

Šokolaad on üks maailma kõige armastatumaid maiustusi. Mitte ainult ei maitse see hea, vaid ka selles on palju kasulikke aineid, näiteks antioksüdante ja flavonoide. Kuna šokolaad on väga populaarne, siis on paljud inimesed huvitatud selle valmistamisest kodus. Selles artiklis räägimegi sellest, kuidas saab kodus valmistada maitsvat šokolaadi!

Šokolaadi ajalugu

Enne kui me hakkame rääkima sellest, kuidas šokolaadi valmistada, tasub teada veidi ajalugu. Šokolaad tuleb Mehhikost, kus seda nimetati kakaoks. Mehhiklased tarbisid kakaojooki juba ligi 2000 aastat tagasi. Kakaod kasutati ka müntideks, mida kasutati kauplemisel. Kuid esimene šokolaaditahvel valmistati alles 1847. aastal Šveitsis.

Šokolaadi valmistamine kodus

Šokolaadi valmistamiseks kodus on vaja mõningaid koostisosi ja vahendeid. Kõigepealt on vaja kakaod. Kakaopastalid saab osta spetsialiseeritud poest või valmistada ise. Kakaopastade valmistamiseks on vaja kakaoolubi, mis tuleb röstita ja seejärel jahvatada. Sellest jahu segatakse kakaovõi ning vajadusel ka suhkru ja muude koostisosadega.

Koostisained

Šokolaadi valmistamiseks peate kasutama kakaod, kakaovõid ja suhkrut. Kakaovõi on šokolaadi lahutamatu osa, sest see annab šokolaadile maitse, tekstuuri ja sulamistemperatuuri. Kui kasutate rafineerimata kakaovõid, on maitse ja aroom veelgi tugevamad.

Suhkur on šokolaadi jaoks veel vajalik koostisosa. Suhkru abil neutraliseeritakse kakaopastas sisalduvaid looduslikke mõrumaitseid.

Ettevalmistused

Kõigepealt tuleb sulatada kakaovõi veevannis. Kui kakaovõi on sulanud, võib lisada kakaopulbri ning segada kuni saavutatakse ühtlane segu. Järgmiseks lisage suhkur ja segage kuni segu on siidine.

Kui segu on valmis, võite seda valada vormidesse ja jätta mõneks tunniks külma. Kui tahvel on kõvaks läinud, saate šokolaadi kilest eemaldada ning hakata nautima!

Lisandid

Koduvalmistatud šokolaadi võib lisada ka muud magusat. Näiteks marju, pähkleid või erinevaid lisaaineid, mis annavad šokolaadile unikaalse maitse. Loomulikult saab šokolaadile lisada ka erinevaid maitselisandeid, näiteks vanilli või piparmünti.

Järeldus

Nüüd teate, kuidas saab kodus valmistada maitsvat ja tervislikku šokolaadi! Nagu näete, on šokolaadi valmistamine täiesti lihtne ja ei nõua erilisi oskusi. Lisaks võib koduvalmistatud šokolaad olla ka tervislikum, kui sa kasutad kvaliteetseid koostisosi ja kontrollid suhkru kogust.

Proovi järele ning naudi meistriteost koos sõpradega või perega!