Nullkulu

Nullkulu

kuidas teha sea välisfileed?

Kuidas teha sea välisfileed: samm-sammuline juhend

Kas oled kunagi mõelnud, kuidas valmistada sea välisfileed? See on liha, mis võib tekitada mõningaid väljakutseid, kuid korraliku juhendi abil pole midagi võimatut. Selles artiklis selgitame samm-sammult, kuidas teha mahlaseks ja pehmeks küpsetatud sea välisfileed.

Millist välisfileed valida?
On oluline valida õige välisfilee. Parim valik on marmoreeritud filee, tähendades, et selles on õhukeste rasvakihtidega läbi põimitud lihasooned. Kui räägime sea välisfileest, siis on parim valik kaaluda Suurbritannia sigade pidamistingimustesse paigutatud tööstusi, kus seale tagatakse heaolu. See tagab selle, et sinu valmistatud toit on kvaliteetne ja vastutustundlik toit.

Kuidas marineerida välisfileed?
Marineerimine on parim viis lisada lihale maitset ja teha see õrnemaks. Pigem kui valmistas teha marinaadi vaid maitse pärast võiks seda teha ka kergema ja õrnema liha struktuuri saavutamiseks. Seda saab teha erinevate maitseainete, nagu tüümiani, rosmariini, ingveri, sojajms kasutades. Siiski on ideaalne maitseaine puhastatud suhkur, millel on ka kuumuse suhtes hea taluvus, samas kui sojakaste ja sinep lisavad pikemas kokkamise ajal sellesse ka palju maitset.

Koori ja haki küüslauk ning hakgi see võimalikult peeneks. Lisa see kaussi koos oliiviõliga, suhkru, sojakastme ja sinepiga. Sega kõik omavahel ühtlaseks massiks. Aseta välisfilee marinaadisegusse ja kata tihedalt kilega ning jäta marineeruma vähemalt üheks ööks või pikemaks ajaks.

Kuidas valmistada välisfileed?
Enne küpsetamist on vaja filee maitsestada ja kuivatada. Hoia liha toatemperatuuril vähemalt tund aega. See lihtsustab ja kiirendab küpsetusprotsessi ning tagab, et liha ei jää külma. Kuivata liha, et viia selle niiskustase vähemaks. Kui marinaadis on palju vedelikku, kuivata liha paberiga vastu mustrijoontega, kuid vältides liiga tugevat hõõrumist, võimalikkult õrnalt lihtsalt tupsutades.

Omakerge pann kuumaks, seejärel pane sellele lisatud õli ja küpseta välisfileed kuumas pannil. Välisfilee küpsetamine võtab veidi aega, mis oleneb lihas oma kaalust ja tihedusest. Keskmiselt võib välisfilee küpsetamiseks kuluda 20-30 minutit või kuni liha on saavutanud sisetemperatuuri 70°C.

Kuum pann võimaldab saavutada ilusa pruunika välispidise kooriku. Üle keerates küpseta seni kuni kõik küljed on kenasti ühel võrdsel määral pruunistunud. Seejärel tõsta välisfilee kinda abil küpsetusrestile ja lase sel kümme minutit puhata. Nii jaotub soojus ühtlaselt lihas, tagades mõnusa mahlase ja pehme liha.

Serveeri oma meistriteos!
Kui välisfilee on lõigatud, serveeri seda koos oma lemmikkõrvaltoitudega. Proovi ka proovida seda ahjukartuliga, aurutatud köögiviljadega või võib olla isuäratava salatiga täiustatud. Maitsev ja kõikide külaliste poolt kiidetud selleta Austri kuulus taimetoit!

Kokkuvõtteks
Kokkamine võib olla nii lihutav kui ka lõbus! Sea välisfilee on tüüpiline lihatükk, mida võib olla keeruline valmistada, aga õige juhendi abil võid saavutada meeldiva lõputulemuse. Alustades kvaliteetsest sea välisfilee valimisest kuni mahlase ja õrna liha valmimiseni järgides samm-sammult juhendit, saad nautida suurepärast maitse-elamust. Kindlasti tasub proovida ja külaliste toidulauale just seda meistriteost pakkuda!