Nullkulu

Nullkulu

kuidas teha saia?

Kuidas teha saia?

Sai on eestlaste armastatuim hommikueine ja ka üks traditsioonilisemaid toite meie köögis. Saias on midagi maagilist, mis suudab sulle hommikul tõeliselt rõõmu pakkuda. Selles artiklis jagame teiega, kuidas valmistada kodus saia nii, et selle maitse võiks kogu perele meeldida.

Millest alustada?

Kõige tähtsam on valmistuda ette vajalike koostisosadega ja panna tööks valmis kõik vahendid, mida vajate. Valmistage ette ka tainarull ja suur küpsetusalus, kuhu saate saiad paigutada. Valmistage ka eelnevalt ette nii, et teil oleks piisavalt aega kõik toimingud läbi viia.

Koostisosad:

– 900 g jahu
– 50 g värsket pärm
– 500 ml piima
– 1 tl soola
– 1 muna
– 3 spl suhkrut
– 100 g sulatatud võid

Jahu

Saiatainas valmistatakse kõige sagedamini nisujahust, mida leidub enamikus kauplustes ja turul. Kui soovite saada eriti pehmet ja kohevamat saia, saate kasutada spetsiaalset “saijahu”. See sisaldab suuremat valku ja seetõttu sobib paremini küpsetamiseks.

Levitage jahu töölauale või tainasõela sisse ning lisage sinna ka sool. Tehke kaev jahu keskele ja lisage värsket pärm. Kui kasutate kuivpärmi, lahustage see eraldi kausis piimas ja lisage segule koos teiste märg ainete, muna ja suhkruga.

Piim

Piim on oluline koostisosa, mis lisab saiale maitset, niiskust ja tekstuuri. Soojendage piim enne kasutamist veidi üle normaalse kehatemperatuuri. Piim ei tohiks olla liiga kuum, vastasel juhul hävib pärmi aktiivsus.

Kui olete piima soojendanud, võite selle segada kuivainetega, mis olete juba ette valmistanud. Segage koostisosad hoolikalt ja lisage või, mis annab saiale lisaks maitsele ka struktuuri. Segage saiatainas ühtlaseks ja laske sel 15 minutit kerkida.

Vormimine

Pärast kerkinud tainapalli jaotage sellest välja 10-12 palli, sõltuvalt soovitud suurusest. Suruge need siledaks ja asetage need küpsetusplaadile või küpsetuspaberile, jättes korraliku vahemaa nii, et saiad võiksid kerkida ja laiutada.

Laske saiatušitel uuesti kerkida umbes 20-30 minutit toasoojas kohas. On oluline mitte liiga palju tõsta saiatainast kõrgemale, vastasel juhul võivad saiad muutuda pingeliseks ja kõvaks.

Küpsetamine

Kuumutage ahi 220 kraadini. Enne saia ahju panemist lõigake pealmisesse osa terava noaga sisse. Võite puistata saia peale ka kaera või seemneid, mis annavad saiale pehme ja koheva tekstuuri.

Küpseta saia 10 minutit 220 kraadi juures ja seejärel 15-20 minutit 200 kraadi juures. Kontrollige saia küpsust regulaarselt, et see ei kuivaks ega põleks. Kui saia pind on kuldpruun ja siidine, on see valmis.

Kokkuvõte

Nii, nüüd on teil olemas retsept, kuidas valmistada kodus parimaid saiad. Tehke kindlasti tainasse oma käega armastust ja andke sellele aega korralikult kerkida, et kogu tulemusest oleks rõõmu. Võimaluste korral võite proovida ka erinevaid variatsioone, näiteks lisada mustikaid või kaneeli, et saada erilisemaid maitseid.

Toredat küpsetamist ja nautige oma parimaid saiu!

Veel.