Kuidas teha nuikapsast
Nuikapsas on tervislik ja maitsvaid toite täis köögivili. See on täis vitamiine ja mineraalaineid ning sobib söögitegemisel hästi kasutada. Käesolevas artiklis kirjeldame, kuidas nuikapsast valmistada ning jagame erinevaid retsepte.
Mis on nuikapsas?
Nuikapsas (Brassica oleracea var. acephala) on üks kapsa liikidest. Selle eripära seisneb selles, et tal pole peasid, nagu tavalisel valge- või punakapsal. Kapsas kasvab lehtede külge kinnitunud kännas. Nuikapsast on kasvatatud alates sajandist ning see on levinud mitmel pool maailmas.
Kasulikud omadused
Nuikapsas on väga tervislik köögivili. See on täis vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante. See sisaldab C-vitamiini, K-vitamiini, kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi, fosforit ja rauda. Nuikapsas sisaldab sulforafaani, mis on taimede fütokeemiline ühend, mis võib olla kasulik vähktõve ennetamisel.
Kuidas valida ja säilitada nuikapsast
Nuikapsa valimisel tuleks eelistada värskeid ja tihkeid lehti. Kui lehed on kollased või pruunid, siis see viitab vananenud nuikapsale. Samuti tuleks vältida nuikapsaid, mis on pehmed ja kortsulised.
Nuikapsa säilitamine sõltub sellest, kui värsked kasvukesed on. Kui nuikapsas on värske, siis võib selle panna kilekotti ja hoida külmikus umbes 5-7 päeva. Kui aga nuikapsas on vanem, tuleks see ära tarvitada kohe.
Nuikapsa valmistamine
Kõigepealt tuleb nuikapsas põhjalikult loputada ja kuivatada. Peale seda tuleks kännad eemaldada ning lehed tükeldada sobivaks suuruseks. Nuikapsas võib olla kergelt kibe, seega tasub seda enne kasutamist leotada soolases vees umbes 30 minutit. Kui kasutate nuikapsast salati valmistamiseks, siis võib seda ka jämedalt riivida.
Nuikapsast võib valmistada erineval moel. Allpool toome välja mõned populaarsed retseptid:
Nuikapsa hautis
Koostisosad:
– 1 nuikapsas
– 2 porgandit
– 1 sibul
– 3 küüslauguküünt
– 2 spl oliiviõli
– 2 spl tomatipastat
– 400 g konservtomateid
– 1 tl tüümiani
– soola
– pipart
Valmistamine:
Loputage, kuivatage ja tükeldage nuikapsas, porgandid ja sibulad.
Kuumutage õli suurel pannil keskmisel kuumusel.
Lisage sibul ja küüslauk ning praadige umbes 3-4 minutit, kuni need on pehmed.
Lisage nuikapsas ja porgandid ning jätkake praadimist 5-7 minutit, kuni köögiviljad on pehmed.
Lisage tomatipasta, konservtomatid ja tüümian. Keetke hautist keskmisel kuumusel umbes 15-20 minutit.
Maitsestage hautist soola ja pipraga ning serveerige.
Nuikapsa supp
Koostisosad:
– 1 nuikapsas
– 2 kartulit
– 1 sibul
– 2 küüslauguküünt
– 1,5 liitrit köögiviljapuljongit
– 2 spl oliiviõli
– soola
– pipart
Valmistamine:
Koorige ja tükeldage nuikapsas, kartulid, sibul ja küüslauk.
Kuumutage õli keskmisel kuumusel pannil.
Lisage sibul ja küüslauk ning praadige umbes 3-4 minutit, kuni need on pehmed.
Lisage nuikapsas ja kartulid ning segage ning lisage köögiviljapuljong. Keetke suppi keskmisel kuumusel umbes 20-25 minutit, kuni köögiviljad on pehmed.
Maitsestage supp soola ja pipraga ning serveerige kohe.
Nuikapsa salat
Koostisosad:
– 1 nuikapsas
– 2 porgandit
– 1 punane sibul
– 1 sidrun
– 4 spl oliiviõli
– soola
– pipart
Valmistamine:
Peske ja kuivatage nuikapsas ning porgandid. Riivige nuikapsas jämedalt ja riivige porgandid peeneks.
Koorige sibul ning tükeldage peeneks.
Valmistage salatikaste segades sidrunimahla, oliiviõli, soola ja pipart.
Sega köögiviljad kastmega ning serveerige.
Järeldus
Nuikapsas on väga mitmekülgne ja tervislik köögivili, mida saab kasutada paljudes erinevates retseptides. Siin artiklis tutvustasime teile nuikapsa valimist ja säilitamist ning jagasime mõningaid maitsvaid retsepte. Nüüd on aeg minna kööki ja katsetada ise erinevaid nuikapsaretsepte!