Nullkulu

Nullkulu

kuidas teha lihapirukaid?

Kuidas teha lihapirukaid

Lihapirukad on Eesti köögi üks tuntumaid toite. Neid saab osta praktiliselt igal pool, kuid kodus valmistatud lihapirukad maitsvad tõesti teistmoodi. Siin on mõned nipid ja retseptid, mis aitavad sul valmistada maitsvaid ja krõbedaid lihapirukaid.

Retsept 1: Lihatäidisega pirukad

Koostisosad:

– 2 tassi nisujahu
– 1 tl söögisoodat
– 1 tl soola
– 1/2 tassi külma võid
– 1/2 tassi külma piima
– 500 g hakkliha
– 1 sibul
– 2 küüslauguküünt
– 2 spl oliiviõli
– 2 spl tomatipastat
– 1/2 tl tüümiani
– 1/2 tl basiilikut
– 1/2 tl köömneid
– 1 tl soola
– 1 tl jahvatatud pipart
– 1 tl magusat paprikapulbrit
– 1 muna

Valmistamine:

Segage jahu, söögisooda ja sool suures kausis.

Lisa või ja sega kuni segu muutub purutaoliseks.

Lisa järk-järgult piim ja sega seni, kuni tainas on kleepuv ja muutunud ühtlaseks.

Mähkige tainas kilesse ja pange 30 minutit külmkappi.

Kuumutage pannil õli.

Lisage hakitud sibul ja küüslauk ning praadige pehmeks.

Lisage hakitud hakkliha ja pruunistage kõrgel kuumusel.

Segage tomatipasta, tüümiani, basiilikut, köömneid, soola, pipart ja paprikapulbrit.

Segage hakitud hakkliha segule ja segage korralikult.

Rullige tainas 1/4 tolli paksuseks.

Lõigake taigen kahvliga ja kandke segu taignale.

Katke segu teise taignaplaadiga ja tihendage servad.

Kinnitage muna pealispinnale ja tehke pealmisse kihti nurga all kuus auku.

Küpsetage 350 kraadi juures 25-30 minutit kuni tainas on krõbedad ja kuldpruunid.

Retsept 2: Piprakoorega lihapirukad

Koostisosad:

– 1 tass nisujahu
– 1/2 tl soola
– 1/2 tassi võid
– 1 spl külma vett
– 500 g hakkliha
– 1 sibul
– 1 küüslauguküüs
– 1/2 tl hakitud värsket tüümiani
– 1/2 tl hakitud värsket peterselli
– 1/2 tl jahvatatud musta pipart
– 1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
– 1 piprakoor
– 1 muna

Valmistamine:

Sega jahu ja sool suures kausis.

Lisa või ja sega kuni segu muutub purutaoliseks.

Lisa vett ja segage seni, kuni segu on ühtlane ja kleepuv.

Mähkige tainas kilesse ja pange 30 minutiks külmkappi.

Kuumutage pannil õli.

Lisage hakitud sibul ja küüslauk ning praadige pehmeks.

Lisa hakkliha ja pruunista kõrgel kuumusel.

Sega tüümian, petersell, must pipar ja vürtsköömned hakitud hakkliha seguga.

Rullige taigen 1/4 tolli paksuseks.

Lõigake taigen piprakoore kujuliseks.

Kandke segu taignale.

Katke segu teise taignaplaadiga ja tihendage servad.

Pealekandmiseks muna.

Küpsetage 375 kraadi juures 30 minutit kuni tainas on krõbedad ja kuldpruunid.

Kokkuvõtteks

Lihapirukad on klassikaline Eesti roog, mida saab nautida nii hommiku- kui ka lõunaeine ajal. Täiendades oma lemmikretsepti meie soovitustega, saate valmistada oma lihapirukaid, mis on maitsvad ja krõbedad väljast ning pehmed seest. Siinkohal soovitame alati kasutada kvaliteetseid ja värskeid koostisosi ning hoida oma kätt kindlalt taigna tegemisel! Nautige sööki!

Veel.