Nullkulu

Nullkulu

kuidas teha kalja?

Kuidas teha kalja – koduse kalja valmistamine

Kalja valmistamine kodus on muutunud üha populaarsemaks populaarsus eriti viimastel aastatel – ja õnneks on üsna lihtne olemas! Selles artiklis räägime kuidas valmistada koduseid kalja tervislikul ja maitsvalt viisil. Järgides alljärgnevaid järgige juhendeid 😉

Mida on vaja?

Kalja valmistamine kodus on lihtne ja nõuab ainult mõningaid abivahendeid ja koostisosi. Siin on komponendid, mis on vajalikud koduse kalja valmistamiseks:

– 1,5 liitrit vett
– 250 g suhkrut
– 1 laimi või sidruni mahl
– 1 tass keedetud nõgeseid
– 1 tass rukkileiba
– 1 tl kuivpärmi
– 1 tass õlut

Kuigi nõgesi võib leida peaaegu igal pool, võib nende korjamisel olla teatud riske. Seega võiksite minna taimede otsimisel raamatukokku või vaadata internetis järele. Kuidas veenduda, et nõgesed on ohutud, on kirjeldatud allpool:

– Korjake nõgeseid kevadel, kui nad on uued ja alles tärkamas
– Kindlasti mitte korjata nõgeseid teeltänavate kõrval või piirkondades, kus kasutatakse pestitsiide või muud keemiat
– Ärge kunagi sööge nõgeseid, mida leiate veekogude lähedalt või liiga lähedalt riigimaanteedele, kusjuures minimaalne kaugus peaks olema 50 meetrit.
– Nõgeseid korjates kandke kindaid ja riietuge pikkadesse rõivastesse. Kui plaanite korjata suure koguse nõgeseid, kasutage kääre, mitte käsi.

Kuidas valmistada kaljat

Kui olete kõik vajalikud koostisosad korjanud, võite jätkata kalja valmistamist järgides alljärgnevaid samme:

Valmisda nõgesed

Peske nõgesed leige veega, eraldage lehed ja visake ära võrsed. Tükelda lehed ja keeda neid 5 minutit 0,5 liitrit vett. Eemaldage keedupott tulelt ja laske nõgesel jahtuda.

Leivasegu valmistamine

Tükeldage rukkileib väikesteks tükkideks ja asetage see suurde klaasnõusse. Lisage 1 liiter kuuma vett ja laske leibas segul jahtuda.

Valmista pruul

Selleks, et valmistada pruul, lisage klaasitäiele keevas vees nii suhkur kui ka laimi või sidruni mahla. Laske segu jahtuda ja seejärel lisage kuivpärmi. Laske see seista 10-15 minutit.

Lisage kõik koostisosad

Kui kõik koostisosad on jahtunud, segage kõik omavahel kokku. Kõige parem on kasutada puust või plastikust keetmisnõud, kuna metallnõud võivad kõrvetada kalja maitset. Kata nõu marliga või paberiga.

Laske pruulil fermentida

Jäta segu nüüd päevaks või kaheks sooja ja hästi valgustatud ruumi. Parima tulemuse saavutamiseks peaks toatemperatuur olema 20-25 kraadi. Pärast päeva või kahe möödumist on kalja valmis!

Kanna kalja steriliseeritud pudelitesse

Enne kalja pudeldamist ja hoiustamist tuleks pudelid põhjalikult steriliseerida. Selleks on parim meetod keetmine. Keeda pudelid kokku 10 minutit ja vala seejärel käesoojalt kaljad täis. Sulgege need ja laske neil 24 tundi seista. Pärast seda võite tunda uhkust oma koduse kalja valmistamise üle!

Järeldus

Koduse kalja valmistamine on lihtne ja nauditav protsess. Järgides käesolevat juhendit ja kasutades põhikoostisosi, saate oma kodus nautida tervislikku kalja, mis on tehtud teie enda kätega. Oluline on mitte unustada, et ettevaatusabinõud tuleks võtta ka nõgeste korjamisel, et veenduda nende ohutuses. Loodan, et teile meeldis see artikkel ja ootame teie kommentaare ja tagasisidet!

Veel.