Nullkulu

Nullkulu

kuidas teha head pikkpoissi?

Kuidas teha head pikkpoissi

Pikkpoiss on Eesti rahvustoit, mis kuulub kindlasti iga meie kodulinna restorani menüüsse. Seda soojendavat ja maitseküllast toitu on meie lauale serveeritud juba aastasadu ning tänaseks päevaks on selle retsept kogu maailmas populaarsust kogunud. Praeguses aja jooksul on igal toidul oma üksikasjad ja nipid, kuidas seda valmistada, ja pikkpoiss ei ole erand. Käesolevas artiklis jagame teiega põhjalikku juhendit, kuidas valmistada head pikkpoissi, kuidas leida parimaid koostisosi ja mida kulinaarselt huvitavat selle valmistamisel võiks teha. Nii et kui teil on toidutegemisega seotud huvi, siis olete jõudnud õigesse kohta.

Mis on pikkpoiss?
Pikkpoiss on lihatoidukaste, mis sobib suurepäraselt võileibade ja kartulipudruga. See valmistatakse peamiselt hakklihast, verest, kastmest ja maitseainetest. Küpsetamiseks võite kasutada nii ahju kui ka pliidiplaati. Koostisosade ja vürtside valimisel on võimalik saada erinevaid maitsevariante.

Parim hakkliha pikkpoisi jaoks
Pikkpoisi kvaliteet algab kvaliteetsest hakklihast. Hea hakkliha peaks olema võimalikult väheste rasvadega. Vältige hakkliha, mis sisaldab palju rasva, sest see võib muuta kogu roa rasvaseks. Parimat tulemust saavutate, kui kasutate hakkliha, mis sisaldab maksimaalselt 15% rasva, kuid vähem on parem.

Lisaks tuleb valida õige lihatüüp. Kõige paremad tulemused saab, kui valite liha, mis on kvaliteetne ja värske. Eelistada tasuks veiseliha, sealihaga võrreldes on selle maitse tugevam ning liha ise on vähem rasvane. Peaksite kasutama hakitud liha, mis on tehtud lihtsast lihasest ja mitte jäätmetest, nagu kõhred või kondid.

Kuidas valmistada pikkpoisi kastet?
Nüüd, kui teie hakkliha on valitud, on kord ka kastme jaoks. Traditsioonilises pikkpoisi retseptis kasutatakse sealiha verd. Kuid selle valmistamine võib tunduda keeruline ning enamik meist ei soovi seda kasutada. Siiski, alternatiivina võite kasutada lahjat kanaliha verd.

Pikkpoisi kastme jaoks vajate ka puljongit. Puljongi valmistamiseks võite kasutada näiteks veiseliha luudest keedetud puljongit. Kui teil ei ole puljongit, võite kasutada ka vett. Veenduge, et teil oleks piisavalt tomatipastat, sibulat, küüslauku, musta pipart, soola, peterselli ja nelki. Kõik need koostisosad on vajalikud pikkpoisi maitse suurendamiseks.

Kuidas valmistada head pikkpoissi?
Alustuseks lõigake sibul ja küüslauk väikesteks tükkideks. Pange need hakklihaga kaussi ja segage.

Lisage soola, pipart ja puljongit ning segage.

Seejärel lisage kõik muud koostisosad, sealhulgas tomatipasta, hakitud peterselli ja nelki. Segage kõik põhjalikult.

Järgmiseks, valmistage pikkpoisi küpsetusplaat ette. Kata see määritud taignapaberiga ja asetage hakkliha segu küpsetusplaadile.

Pange küpsetusplaat ahju ning küpsetage 325 kraadi juures umbes 45-50 minutit.

Kui pikkpoiss on välja tulnud, katke see küpsetuspaberiga ja laske tal 10-15 minutit jahtuda.

Lõigake pikkpoiss väikesteks viiludeks ja serveerige tervisliku võileivana koos leiva või kartulipudruga.

Kas otsite pikkpoissi loovaid lahendusi?
Võite proovida pikkpoisi retsepti vürtsikamate lisanditega. Lisage näiteks tšillipiparit, et anda roale teravust või lisage rotti, küüslauku või sibulat, et anda roale lisamaitset. Sa võid isegi katsetada nende koostisosade suhetega, et saada just sellist lõpptulemust, mida soovite.

Kokkuvõtteks
Pikkpoisi valmistamine on lihtne ja võib olla maitseküllane alternatiiv võileivatele. Parim hakkliha peaks olema väheste rasvadega, kvaliteetne ja värske. Parim kaste saab, kui kasutate veiseliha või kanaliha verd ning head puljongit. Lisaks peaksite valima parima tomatipasta, sibula, küüslaugu, pipra, soola, nelgi ja hakitud peterselli, et anda roale parim maitse. Lõpptulemuseks on lihtne, kuid maitsva pikkpoisi kaunistus, mis sobib suurepäraselt võileibade ja kartulipudruga. Kuid võite ka proovida pikkpoisi valmistamisel loovaid lahendusi ja lisada veidi vürtsi selle tausta. Kui järgite käesolevat retsepti, on teie valmistatud pikkpoiss parim Eesti toidutegijate kalendris.

Veel.