Nullkulu

Nullkulu

kui palju on 1 dl jahu?

Kui palju on 1 dl jahu?

Jahu on põhitoiduaine, mida kasutatakse laialdaselt küpsetistes ja erinevate toitude valmistamisel. See on üks olulisemaid koostisosi köögis, mis annab toiduainele selle tekstuuri ja maitse. Paljud inimesed on huvitatud sellest, kui palju on 1 dl jahu. Selles artiklis selgitame lähemalt jahu mõõtmist ja arvutamist.

Jahu koguse mõõtmine

Jahu mõõtmine võib olla keeruline, sest see võib olla erineva tihedusega, sõltuvalt jahvatamisastmest või jahuliigist. Traditsiooniliselt on seda mõõdetud kaaludes. Kuid on levinud ka köögiintsidentide laialdaselt kasutatav mõõtevahend “dl”.

Dekaliter (dl) on mõõtühik, mis võrdub kümnendiku kuupmeetriga. See sobib suurepäraselt vedelikumõõtmiseks ja seda saab muuta ka tahkete ainete (nt jahu) mõõtmiseks. Selleks tuleb arvestada teatavat teetassi, sest jahu ühe pihustamisahela maht erineb tühist spetsiifilise raskuse tõttu.

Kui palju kaalub 1 dl jahu?

Jahu kaal seoses pakitsevuse ja tihedusega varieerub olenevalt jahvatamisastmest ning jahuliigist. Näiteks tavaline nisujahu võib kaaluda keskmiselt umbes 55–65 grammi 1 dl kohta. Tervisejahu ja gluteenivaba jahu aga võivad olla raskemad ja kaaluda umbes 70–90 grammi 1 dl kohta.

Milliseid jahusid saab kasutada?

Küpsetamisel on palju erinevaid jahusegusid, mida kasutatakse laialdaselt. Need erinevad oma jahvatamisastme, tiheduse ja koostise poolest. Mõned levinumad jahuliigid on:

Nisujahu – kõige tavalisem ja universaalne jahu, mida kasutatakse laialdaselt erinevates kondiitritoodetes ja leivaküpsetamisel. Kerge tekstuuriga, valmistab pehme leiba ning õhukesi pannekoogid, saiad ja kuklid.
Täisteranisujahu – valmistatud terve tera jahvatamisel, millel on kõik teraviljakihid alles jäänud. See on tervislikum alternatiiv tavalisele nisujahule. Täisteranisujahu võib tekitada maitse- ja tekstuurierinevusi ning vajab rohkem vedelikku kui tavaline nisujahu.
Tatrajahu – gluteenivaba jahu, mida saab kasutada leiba, pannkooke ja muffineid valmistades. See annab küpsetistele kerge magusa maitse ja teralisema tekstuuri.
Odrajahu – tugevama maitsega, mis sobib hästi tumeda leiva ja karaskite valmistamiseks. Odrajahu on ka rikkalik raua ja kiudainete allikas.
Kookosjahu – gluteenivaba, paleo-sõbralik jahu, mis on valmistatud kookoskiududest. See võib olla tekstuuri poolest väljakutsuv, kuid sobib hästi kookide ja muffinite valmistamiseks.

Järeldus

Jahu mõõtmine ja selle kaalu arvutamine on oluline oskus igale kokale. Kuigi kõik jahud võivad erineda tiheduse ja kaalu poolest, on 1 dl nisujahu keskmine kaal umbes 55-65 g. Teised jahud võivad kaaluda seda rohkem või vähem. Kui soovite oma toite valmistada täpse kaalu järgi, on kaalu mikserid suureks abiks. Oluline on ka meeles pidada, millist jahu kasutada vastavalt retseptile. Lõpuks soovitame olla julged katsetama erinevate jahuliikidega ning avastada uusi maitseid ja tekstuure.

Veel.