Nullkulu

Nullkulu

mida teha mustsõstardest?

“Mida teha mustsõstardest: 15 praktilist viisi, kuidas neid kasutada”

Mustsõstrad on üks armastatumaid marju maailmas. Eestis on see ka väga levinud ja populaarne. See ei ole pelgalt meelelahutus, kuid mustsõstrad on ka tervislikud ja kasulikud. Neid võib kasutada igasugustes roogades, alates magustoitudest kuni hautisteni. Seega oleme koostanud nimekirja kasulikest viisidest, kuidas mustsõstraid kasutada, et tõsta nende kasulikkust ja toitvusväärtust.

Mustsõstrakeedis

Mustsõstrakeedis on igati maitsev ja toitev säilitusaine, mida võib kasutada näiteks kookide peal. Selleks, et valmistada mustsõstrakeedist, on vaja 1,5 kg suhkrut, 1 kg mustsõstraid ja 2,5 liitrit vett. Kõigepealt keeda mustsõstraid ja vett, lase neil keeda 10 minutit. Seejärel lisa suhkur ja keeda kuni suhkur on lahustunud. Nüüd ongi mustsõstrakeedis valmis.

Mustsõstrarohelise mahl

Mustsõstratest saab valmistada ka imemaitsvat mahla. Selleks, et valmistada mustsõstrarohelist mahla, vajad tükeldatud mustsõstraid (1 kg), kahte liitrit keeva vett ja 400 grammi suhkrut. Kõigepealt lase mustsõstratel ja keeva vee segul seista kaks tundi. Seejärel lisa suhkur ning sega kuni suhkur on lahustunud. Kurna mahla, et eemaldada mustsõstrate koorikud . Ja voilà – mustsõstraroheline mahl on valmis!

Mustsõstraäädikas

Mustsõstraäädikas on kerge ja värskendav maitsevõimendaja salatites ja kastmetes. Selleks, et valmistada mustsõstraäädikat, vajad kahte tassi vett, kahte tassi valget veini äädikat, peotäis värsket tüümiani, kuut mustsõstravõrku ning pool tassi suhkrut. Kõigepealt keeda äädikas, thümian ning suhkur. Lase kogu segu jahtuda. Lisa mustsõstravõrgud ja lase maitsestuda 12 tundi. Kurna äädikas, et eemaldada mustsõstra võrgud. Ja voilà – mustsõstraäädikas on valmis kasutamiseks.

Mustsõstrapasta

Valmistamine mustsõstrapastast on väga lihtne. Vaja läheb mustsõstraid, paar supilusikatäit vett ja pool tassi suhkrut. Kõigepealt keeda mustsõstraid ja vett 10 minutit. Lase segul jahtuda ning seejärel püreesta blenderis. Segule lisa suhkur ja laske koostisainel keema tõusta. Kui segu on kihiliseks muutunud ja piisavalt paks, lase tal jahtuda ja nautida rikkalikult maitset mustsõstrapasta näol!

Mustsõstra võileivakate

Mustsõstra võileivakate on suurepärane lõunaeine koduse näksimiseks. Selleks, et valmistada mustsõstra võileivakatet, vajad nelja topsi keedetud ja purustatud mustsõstraid, ühte topsi äädikat, ühte topsi suhkrut, teist topsi pruuni suhkrut ning kolme küüslauguküünt. Kõigepealt sega kokku kõik koostisained ning püreesta segu. Seejärel lase külmkapis seista päevake, et kõik maitsed saaksid koonduda ja nautige mõnusat püree kreemjal leivalõigul.

Mustsõstravõie võileiva peal

Mustsõstravõie on lihtne ja maitsev levik, mida võib lisada täpselt nii palju kui soovite võileivale. Selle valmistamine on imelihtne. Vaja on keedetud mustsõstraid, majoneesi, tšillipulbrit, küüslauku ja soola. Püreesta mustsõstrad ning sega seejärel koostisainetega. Valmis ongi maitsev mustsõstravõie.

Mustsõstra-marinaad

Mustsõstra-marinaad sobib hästi lihadele, sest see annab neile lisaks maitsele ka hapukuse. Selleks on vaja mustsõstraid, suhkrut, valge veini äädikat, sidrunit ja salvei lehti. Kõigepealt puhasta mustsõstrad ja pane purki. Seejärel keeda suhkrut, veini äädikat, sidrunimahla ja salvei lehti ning lase jahtuda. Vala jahtunud segu mustsõstratele ning lase maitseda 24 tundi. Voilà – mustsõstra-marinaad on valmis lihale lisa andma.

Mustsõstrad smuuti sees

Mustsõstrad on ka suurepärane lisand smuutidele. Selleks, et valmistada mustsõstrasmuutit, vajad paar klaasi mustsõstraid, spaarahvap topsi jogurtit, pool banaani, paari lehte peterselli ja paar kuhi jääkuubikuid. Püreesta kõik koostisained ja voilà – imemaitsev smuuti on valmis nautimiseks!

Mustsõstrakaste lõhele

Mustsõstrakaste on ideaalne lisand kala juurde. See lisab roogadele mitmekülgsust ning hapukuse maitsenüansse. Selleks, et valmistada mustsõstrakastet, vajad mustsõstraid, suhkrut, sinepit, rukkileiba ja valget veini äädikat. Kõigepealt valmista mustsõstrakeedis sarnaselt esimeses punktis väljatooduga. Seejärel lisa sinepit, äädikat ja sega kaste hoolikalt läbi. Valmis on maitsev mustsõstrakaste, mida võib pakkuda koos lõhe või teiste kalaga.

Mustsõstrasesupp

Mustsõstrasesupp on maitsev ja toitev roog, kui üks tahab kevadel või sügisel kütet lisaks oma õhtusöögile. Vaja on keedetud mustsõstrasi, sellerit, sibulat, kartuleid, spirulina pulbrit, oliiviõli ja köögiviljabrothi. Kõigepealt pruunista kartulid, sibulad ja seller õlis. Seejärel lisa väikesed küpsetatud mustsõstrad. Viimaks lisa spirulina ja köögivilja puljong ning see ongi valmis.

Mustsõstraline salat

Mustsõstraline salat võib olla lihtne, kuid ühtaegu ka väga maitsvalt lihtne roog igapäevasesse dieeti. Selleks on vaja mustsõstraid, brokkolit, lillkapsast, küüslauku ja oliiviõli. Kõigepealt keeda brokkolit ja lillkapsast ning lase neil natukene jahtuda. Seejärel lisa neile mustsõstrad ja küüslauk ning aseta see kogus anumasse. Viimasena lisa õli ja sega koostisosad hoolikalt läbi.

Mustsõstratest kastmed pastale

Kas oled kunagi mõelnud, et mustsõstrad sobivad ideaalselt sambalilt toidule maitse jaoks? Selleks, et valmistada pastale mustsõstrakastet, vajad mustsõstraid, sidrunit, oliiviõli, küüslauku ja basiilikut. Keeda pastat ja aseta kõrvale. Seejärel keeda mustsõstraid ja püreesta neid segamini oliiviõli, sidrunimahla, küüslaugu ja basiilikuga. Valmis ongi imemaitsev mustsõstrakaste, mida võib potis veel sooja pastaga segada.

Mustsõstra-laimi kook

Mustsõstra-laimi kook võib olla keeruline, kuid see tasub end rohke maitse ja järelmaimuga. Selleks, et valmistada mustsõstra-laimi kooki, vajad mustsõstraid, sidruni mahl ja riivitud koor, küpsiseid teepakitse ja kaerahelbeid. Kõigepealt sega kausis jahvatatud küpsised, kaerahelbed ja sulatatud või. Seejärel suru segu vormi põhja ja pane külmikusse. Seejärel valmista täidis: sega potis kuumutatud mustsõstrad, sidrunimahl ja riivitud koor. Keeda segu 15 minutit ning lase seejärel jahtuda paar tundi. Kui segu on jahtunud, sega see kokku vahustatud koorega ning lisa täidis koogi peale. Külmikusse tagasi kuni serveerimise ajani.

Mustsõstra-vaniljekook

Mustsõstra-vaniljekook annab sulle täiusliku magusa maitsega jumaliku ürdi. Selleks, et valmistada mustsõstra-vaniljekooki , vajad mustsõstraid, vaniljesuhkrut, võid, jahu, glasuuri ja suhkrut. Kõigepealt sega kausis jahu, vaniljesuhkur ja suhkur omavahel läbi. Seejärel lisa sulatatud või ja sega hoolikalt. Suru segu vormi põhja ja pane külmikut 5 tundi. Järgmisena valmista glasuur: keeda mustsõstravõrgud, suhkur ja vesi koos, kuni segu on siirupi taoline. Vala vahepeal kõvaks külmunud põhjale mustsõstravõrgu segust peale ja lase uuesti sügavkülmas veidi aega kuni serveerimise ajani.

Mustsõstra smoothie

Mustsõstra smoothie sobib ideaalselt kiirel hommikul või pärast intensiivset treeningut. Selleks, et valmistada mustsõstra smuutit, vajad mustsõstraid, tassis piima, banaani ja mett. Püreesta kõik koostisained kokku ning vala klaasidesse. Koostisosade segunemine annab parima võimaliku maitse.

Kokkuvõtteks võib öelda, et mustsõstrad on äärmiselt kasulikud ja toitvad marjad ning neil on palju erinevaid viise, kuidas neid kasutada. Käesolevas artiklis esitatud viisid on väga erinevad ja saavad vastata igat tüüpi maitse eelistusele. See kõik tähendab, et mustsõstraid võib kasutada paljudes erinevates roogades ja nendega võib avastada uusi ja huvitavaid maitseid.

Veel.