Nullkulu

Nullkulu

mis on veredoping?

Mis on veredoping?

Eesti Spordidieetika SELT (ESE) rõhutab, et veredoping pole mitte ainult ebaseaduslik, vaid ka ohtlik, kuna võib põhjustada tõsiseid terviseprobleeme. Veredoping on spordis kõige võimsam keelatud meetod, mida kasutatakse spordivõistlustel eelisena konkureerivate sportlaste ees, andes neile suurema vastupidavuse ja kiirendades nende taastumist. Käesolevas artiklis vaatleme lähemalt veredopingut, selle ohte ja tagajärgi.

Mis on veredoping?

Veredoping ehk verevõtmine ja -tagastamine on meetod, kus spordisõber või sportlane eemaldab osa oma verest enne võistlust, et seejärel uuesti konkursi ajal kasutada. Verevõtmisega eemaldatakse verest punaliblede hulka reguleeriv hormoon erütropoetiin (EPO), mis suudab kiirendada vere hapnikuga varustamise määra ja seeläbi parandada jõudlust ja vastupidavust. Kui veri on võistluse ajal taasimplanteeritud, tõuseb vere punaliblede hulk, mis tähendab, et konkurent võib võistlusteks koguneda rohkem hapnikku.

Kuidas veredopingut kasutatakse?

Veredopingut kasutatakse tihti ultramaratonide, triatloni ja jalgrattavõistluste jmt puhul, sest need on spordialad, kus vastupidavus on igavene. Treenimine on ülioluline, kuid veredoping annab võimenduse ja eelistuse, mida võib olla keeruline saavutada üksnes toitumise ja treeninguga. Kuid tegelikult on veredoping spordis keelatud meetod.

Millised on veredopinguga seotud ohud?

Vere toota võtab palju energiat, seetõttu võib veresüsteemi liigne kasutamine tervisele ohtlik olla. Näiteks võivad võistluse ajal operatsiooniga eemaldatud vererakkud ebasoodsates tingimustes, nagu riigi kõrgus või niiskus, küpseda ja põhjustada verehüübeid. Samuti on veredoping seotud selliste ohtudega nagu immuunsuse vähenemine, erinevate südamehaiguste tekkimine, neerufunktsiooni häired, kõrge vererõhk ja surm.

Kuidas võidelda veredopingu vastu?

Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutus (Eesti Antidopingu) on asutatud, et võidelda veredopinguga Eestis. Organisatsioon võitleb agressiivselt selle vastu ja vaatab läbi dopingukontrolli, viies läbi erinevaid teste, mille eesmärk on võimaluse korral avastada veredopingu kasutamine. Eesti Antidopingu sihtasutus on spordiga tegelevate inimeste järjepidevad värbajad, kes jälitavad veredopingu probleeme ja uurivad nende lahendusi.

Kokkuvõtteks

Kuigi veredoping võib tunduda kiire ja lihtsa viisina konkurentsieelise saavutamiseks, võib see olla sportlaste tervisele äärmiselt ohtlik. Spordis, kus ausa mängu ja keelatud ainete kasutamise vahelised erinevused on alati silmatorkavad, on igasugune keelatud dopinguisandamine ennekõike ebaaus ja eriti suurte ohtudega mitte ainult sportlastele, vaid ka nende kaaslastele ja nende riigile. Seega kõige parem läbi tulla higi ja vaevaga ning mitte usaldada keelatud ainete kasutamist. Spordiga kõige paremini käib kaasas tervislik ja aus eluviis.

Veel.